Brunost, a norvég barnasajt
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
208g író83 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
5g cukor19 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1250g író500 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
-
30g cukor116 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
79.1g író32 kcal
-
19g habtejszín55 kcal
-
1.9g cukor7 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 17.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 849.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 276 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 216 mg
-
Nátrium 325 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.5 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 219.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 169 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 164 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 47.9 g
Zsír
-
Összesen 106.1 g
-
Telített zsírsav 66 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 383 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5097.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 1657 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 159 mg
-
Foszfor 1296 mg
-
Nátrium 1952 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.7 g
-
Cukor 106 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 1317.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1012 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 82 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 272 mg
-
Retinol - A vitamin: 985 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 193 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 322.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 105 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 124 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 83.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Elkészítés
- Az írót nyeles forralóba vagy kisebb lábasba öntjük, és alacsony lángon főzni kezdjük. Nem kell hogy forrjon, elég ha gyöngyözik, hiszen akárcsak a húszlevest, ezt is hosszan és lassan főzzük. Fontos, hogy ne menjünk messzire, időnként ugyanis meg-meg kell kevernünk.
- Addig főzzük, míg a tej térfogatának 3/4-e elpárolog. Ekkor lemérjük pontosan a maradék tejszármazék súlyát, majd azonos mennyiségű habtejszínt adunk hozzá. Kóstoljuk meg, ha savanykásnak érezzük (ennek íze a tej zsírosságától és minőségétől is függ), adjunk hozzá nagyjából 3 kanál cukrot.
- Alacsony lángon főzzük további 2-3 órát, időnként megkevergetve. Akkor jó, ha egészen sötét, szinte karamellszínű már, és nagyon sűrű, már-már szilárd. Ekkor húzzuk le a tűzről és hagyjuk pár percet hűlni.
- Közben egy edénykét béleljünk ki folpackkal (ennyi íróból egy kb. 25 dekás sajt lesz), majd ebbe kanalazzuk át a sajtunkat. Egyengessük el a masszát a formában, takarjuk be a tetejét is folpackkal, majd miután szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük hűtőbe. Hagyjuk legalább 7-8 órát pihenni, de akár egy éjszakát is állhat.
- A megdermedt sajtot könnyen ki tudjuk szedni a formából a folpack segítségével, ha nem egyszerre fogyasztjuk, akkor pedig vissza is lehet bele csomagolni. A kész sajtot egy éles késsel vagy sajtvágóval szép vékonyan tudjuk szeletelni.
- Sós és édes szendvicsekben egyaránt használhatjuk. Sósan lazaccal és krémsajttal fantasztikus, míg édesen leggyakrabban gofrival fogyasztják, amit lekvárral és tejszínhabbal is megkennek.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 1786
- Feltöltés dátuma: 2022. szeptember 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Az egyik leghíresebb norvég étel minden bizonnyal ez a roppant izgalmas ízű, barna sajt, a brunost. A karakteresen mély, karamellás ízű sajtféle íróból készül, ami a sajtgyártás mellékterméke, így kimondottan maradékmentésnek számít üzemi mennyiségű gyártás esetében. A brunost az egyik legnépszerűbb szuvenír is Norvégiában, ha azonban épp nem tervezünk utazást a környékre, házilag is könnyedén elkészíthetjük, még ha kicsit időigényes is. Barna sajtokat többezer éve készítenek nem csak Norvégia, de a többi skandináv ország területén is, a norvégok verziója azonban nem véletlenül a legismertebb. A vékonyan szeletelt sajtot sósan és édesen egyaránt fogyasztják, érdemes nektek is kipróbálni mindkét verzióban. Sósan remek kiegészítője a krémsajtnak és a lazacnak egy szelet kétszersültön, míg édesen gofrival szokás fogyasztani, amit gyakran lekvárral és tejszínhabbal is megkennek.