r
Nosalty Logó

Brunost, a norvég barnasajt

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Brunost, a norvég barnasajt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 248 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1492 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 94 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    17.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    849.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    276 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    216 mg
  • Nátrium
    325 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.5 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    219.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    169 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    164 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 248 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    47.9 g

Zsír

  • Összesen
    106.1 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    383 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5097.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    1657 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    159 mg
  • Foszfor
    1296 mg
  • Nátrium
    1952 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.7 g
  • Cukor
    106 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    1317.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1012 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    82 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    272 mg
  • Retinol - A vitamin:
    985 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    193 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1492 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    322.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    105 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    124 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 94 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az írót nyeles forralóba vagy kisebb lábasba öntjük, és alacsony lángon főzni kezdjük. Nem kell hogy forrjon, elég ha gyöngyözik, hiszen akárcsak a húszlevest, ezt is hosszan és lassan főzzük. Fontos, hogy ne menjünk messzire, időnként ugyanis meg-meg kell kevernünk.
  2. Addig főzzük, míg a tej térfogatának 3/4-e elpárolog. Ekkor lemérjük pontosan a maradék tejszármazék súlyát, majd azonos mennyiségű habtejszínt adunk hozzá. Kóstoljuk meg, ha savanykásnak érezzük (ennek íze a tej zsírosságától és minőségétől is függ), adjunk hozzá nagyjából 3 kanál cukrot.
  3. Alacsony lángon főzzük további 2-3 órát, időnként megkevergetve. Akkor jó, ha egészen sötét, szinte karamellszínű már, és nagyon sűrű, már-már szilárd. Ekkor húzzuk le a tűzről és hagyjuk pár percet hűlni.
  4. Közben egy edénykét béleljünk ki folpackkal (ennyi íróból egy kb. 25 dekás sajt lesz), majd ebbe kanalazzuk át a sajtunkat. Egyengessük el a masszát a formában, takarjuk be a tetejét is folpackkal, majd miután szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük hűtőbe. Hagyjuk legalább 7-8 órát pihenni, de akár egy éjszakát is állhat.
  5. A megdermedt sajtot könnyen ki tudjuk szedni a formából a folpack segítségével, ha nem egyszerre fogyasztjuk, akkor pedig vissza is lehet bele csomagolni. A kész sajtot egy éles késsel vagy sajtvágóval szép vékonyan tudjuk szeletelni.
  6. Sós és édes szendvicsekben egyaránt használhatjuk. Sósan lazaccal és krémsajttal fantasztikus, míg édesen leggyakrabban gofrival fogyasztják, amit lekvárral és tejszínhabbal is megkennek.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 1786
  • Feltöltés dátuma: 2022. szeptember 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Brunost, a norvég barnasajt
Rosanics Petra 351 recept

Az egyik leghíresebb norvég étel minden bizonnyal ez a roppant izgalmas ízű, barna sajt, a brunost. A karakteresen mély, karamellás ízű sajtféle íróból készül, ami a sajtgyártás mellékterméke, így kimondottan maradékmentésnek számít üzemi mennyiségű gyártás esetében. A brunost az egyik legnépszerűbb szuvenír is Norvégiában, ha azonban épp nem tervezünk utazást a környékre, házilag is könnyedén elkészíthetjük, még ha kicsit időigényes is. Barna sajtokat többezer éve készítenek nem csak Norvégia, de a többi skandináv ország területén is, a norvégok verziója azonban nem véletlenül a legismertebb. A vékonyan szeletelt sajtot sósan és édesen egyaránt fogyasztják, érdemes nektek is kipróbálni mindkét verzióban. Sósan remek kiegészítője a krémsajtnak és a lazacnak egy szelet kétszersültön, míg édesen gofrival szokás fogyasztani, amit gyakran lekvárral és tejszínhabbal is megkennek.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...