Briós 1.
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Petra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
50g rétesliszt182 kcal
-
2 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
1g só0 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
39g tojás48 kcal
A mazsolához
A briósbucik tetejére
-
6g tojás7 kcal
-
4g tojásfehérje2 kcal
-
0g porcukor0 kcal
Összesen
558
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
500g rétesliszt1820 kcal
-
23 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
6g só0 kcal
-
400g vaj2868 kcal
-
385g tojás484 kcal
A mazsolához
A briósbucik tetejére
-
55g tojás69 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
1g porcukor2 kcal
Összesen
5584
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
33.7g rétesliszt123 kcal
-
0.5g instant élesztő2 kcal
-
3.4g porcukor13 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
27g vaj194 kcal
-
26g tojás33 kcal
A mazsolához
A briósbucik tetejére
-
3.7g tojás5 kcal
-
2.7g tojásfehérje1 kcal
-
0g porcukor0 kcal
Összesen
377
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.2 g
Zsír
-
Összesen 36.7 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 230 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 539.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 148 mg
-
Nátrium 301 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.6 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 46.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 336 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 127 mg
-
Retinol - A vitamin: 330 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 63 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 204 micro
Összesen
558
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 111.6 g
Zsír
-
Összesen 366.8 g
-
Telített zsírsav 215 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 109 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 2300 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5399.3 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 301 mg
-
Kálcium 408 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 181 mg
-
Foszfor 1476 mg
-
Nátrium 3006 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 455.7 g
-
Cukor 68 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 468.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3356 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 318 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 490 micro
-
Kolin: 1270 mg
-
Retinol - A vitamin: 3304 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 632 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2038 micro
Összesen
5584
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 24.8 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 155 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 364.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 203 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 31.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 226 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 223 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 43 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 138 micro
Összesen
377
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
500 g rétesliszt
-
1 tasak (7 gr) instant élesztő
-
50 g porcukor
-
1 teáskanál só
-
400 g vaj
-
7 db tojás
A mazsolához
-
2 ek rum
A briósbucik tetejére
-
1 db tojás
-
1 db tojásfehérje
-
0.3 teáskanál porcukor
Elkészítés
A tésztához
- Konyhai robotgéppel dolgozzuk össze a tésztát: először a réteslisztet a cukorral és az élesztővel összekeverjük. Hozzáadunk 4 tojást, alaposan összedolgoztatjuk a géppel, majd a maradék három tojás is megy a tésztához egyenként.
- Amikor a massza már leválik a tál oldaláról, beletesszük az összedarabolt, szobahőmérsékletű vajat, és a sót. Ismét addig dolgoztatjuk a gépet, míg újra leválik a tészta a műanyag felületről.
- Ezután egy nagy tálba tesszük át a meglehetősen ragacsos masszát, lefóliázzuk, és huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten 2 óra 15 perc alatt duplájára kelesztjük. (22 ºC-nak kell lenni a helyiségben ahhoz, hogy a tészta kétszeresére keljen.)
- Amikor jól megkelt a tésztánk, lisztezett felületre borítjuk, és öklünkkel gyúrjuk, míg eredeti méretére össze nem esik. Visszatesszük a tálba, ismét lefóliázzuk, most pedig a hűtőben pihentetjük (kelesztjük) 1,5 órán keresztül.
- A 90 perc elteltével lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát, mikor ismét eredeti térfogatú, beledolgozzuk az előzetesen rumba áztatott mazsolákat, s kezdhetjük a briósbucik készítését: a tésztát három részre osztjuk (egy rész/ tepsi), és megpróbálunk kilenc golyócskát formálni, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, egymástól tisztes távolságra. A bucikat szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük, megkenjük a cukros tojással (ehhez egy tálkában a tojást, a tojásfehérjét és a cukrot összekeverjük), utána mehet a 220 ºC-ra légkeverésenelőmelegített sütőbe 12 perce. Majd még kétszer kilenc brióst készítünk. (Készült a Szakácsok könyve alapján.)
- Sütés ideje: 36 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 90
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 31898
- Feltöltés dátuma: 2007. december 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Petra
537 recept
Csak erős idegzetűeknek! Eszem ágában sincs kedvét szegni senkinek, viszont kötelességemnek érzem felhívni mindenki figyelmét bizonyos tényekre a brióskészítéssel kapcsolatosan. Előkészítési idő: 300 perc, sajnos nem a szemünk káprázik (s nem is egy elütés következtében áll még egy nulla a harmincas szám után), valóban ennyi az annyi. Másik sajnálatos tény a tészta iszonyatos ragacsossága. Biztatásképpen pedig: a végeredmény bizton feledteti az azt megelőző, fránya 18 000 szekundumot.