Málnás-csokis keksz barnított vajjal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
50g vaj359 kcal
-
33g barna cukor124 kcal
-
18g cukor68 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
60g étcsokoládé328 kcal
-
31g málna16 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1203
kcal
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
200g vaj1434 kcal
-
130g barna cukor494 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
240g étcsokoládé1310 kcal
-
125g málna65 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
4804
kcal
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
16.9g vaj122 kcal
-
11g barna cukor42 kcal
-
5.9g cukor23 kcal
-
9.3g tojás12 kcal
-
0.4g vaníliaaroma0 kcal
-
25.4g finomliszt93 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
20.3g étcsokoládé111 kcal
-
10.6g málna6 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
409
kcal
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 14.6 g
Zsír
-
Összesen 62.6 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 202 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 610.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 105 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 118 mg
-
Foszfor 275 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 147.2 g
-
Cukor 79 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 63.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 383 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 93 mg
-
Retinol - A vitamin: 374 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 98 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 196 micro
Összesen
1203
kcal
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 58.2 g
Zsír
-
Összesen 250.3 g
-
Telített zsírsav 149 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 74 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 809 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2441.3 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 143 mg
-
Kálcium 421 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 471 mg
-
Foszfor 1100 mg
-
Nátrium 261 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 589 g
-
Cukor 318 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 253.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1530 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 157 micro
-
Kolin: 372 mg
-
Retinol - A vitamin: 1497 micro
-
α-karotin 37 micro
-
β-karotin 393 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 785 micro
Összesen
4804
kcal
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 21.2 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 206.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 21.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 130 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 127 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 67 micro
Összesen
409
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
200 g vaj
-
130 g barna cukor
-
70 g cukor
-
2 db tojás
-
1 teáskanál vaníliaaroma
-
300 g finomliszt
-
1 teáskanál szódabikarbóna
-
1 csipet só
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 170° C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
- Tegyük a vajat egy serpenyőbe. Közepes lángon addig főzzük, amíg a vaj barnulni nem kezd, körülbelül 3-4 percig. Miután intenzíven felhabzott, vegyük le a tűzről, majd tegyük át egy hőálló tálba, és hagyjuk hűlni kb. 5 percig.
- A barna vajjal keverjük simára a barna cukrot, a kristálycukrot, a tojást és a vaníliát. Adjuk hozzá a lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Végül óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a közepesen durvára aprított csokoládét és az egész málnaszemeket. A tészta kissé nedves lehet a gyümölcstől, de ne keverjük túl.
- A tésztából formázzunk (fagyiskanállal) evőkanálnyi, gömbölyű golyókat, és helyezzük egymástól 4-5 centi távolságra az előkészített tepsire. Kissé nyomkodjuk le a tésztát, majd toljuk a sütőbe, és süssük kb. 8, max. 10 percig.
- Ezt követően vegyük ki a sütőből, és egy nagy pogácsaszaggatót vagy egy pohár száját forgassunk meg a lágy tészta körül, majd ütögessük is a tepsit a pultra 1-2 alkalommal, hogy szép formája legyen, és elsimuljon. Süssük további 3-4 percig, amíg a kekszek szépen kezdenek megdermedni.
- Sütés után hagyjuk kihűlni a sütiket a tepsiben. A sütőlapon még úgy is tovább sülnek egy picit. Nyomkodjunk a tetejére rusztikusan pár szem málnát és egy kis tört csokoládét. Végül hintsük meg tengeri sóval (opcionális).
- Fogyasszuk langyosan, teával-kávéval isteni! Ha pedig eltennénk, hagyjuk kihűlni, és tároljuk légmentesen záródó edényben legfeljebb 4-5 napig.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 12 alkalommal
- Receptkönyvben: 130
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 3606
- Feltöltés dátuma: 2023. július 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
Gerzsenyi Flóra
414 recept
A barnított vajjal készült házi kekszek jóval extrábbak, mint a hagyományosabb változatok. A recept első és legfontosabb lépése hogy "megpirítsuk" a vajat. Ez igazán egyszerű: egy serpenyőben, közepes lángon főzzük, amíg fel nem habzik. Ekkor lekapcsoljuk a hőt, és hőálló tálban hagyjuk, hogy a vaj kissé kihűljön. A serpenyő alján apró, barna darabkák képződnek, ezek azok a diós ízű apróságok, amelyektől igazán finom lesz. A barnított vaj mellett a keksz másik fontos összetevője a friss málna, de fagyasztottal is elkészíthető. A kész kekszeket ne felejtsük el meghinteni icipici tengeri sóval, az ízek kihangsúlyozása végett! Ebben a receptben tényleg nincs mit nem szeretni, próbáljátok ki ti is, de csak óvatosan, mert a függői lesztek.