Bajai halászlé Mikibácsitól
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
Előkészítés
-
500g ponty381 kcal
-
102g vöröshagyma37 kcal
-
700g víz0 kcal
-
4g só0 kcal
-
7 kcal
-
20g vörösbor17 kcal
-
1 kcal
-
40g gyufatészta148 kcal
Főzés
Tésztakészítés
Tálalás
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
Előkészítés
-
2500g ponty1905 kcal
-
510g vöröshagyma186 kcal
-
3500g víz0 kcal
-
22g só0 kcal
-
12g fűszerpaprika34 kcal
-
100g vörösbor85 kcal
-
5 kcal
-
200g gyufatészta742 kcal
Főzés
Tésztakészítés
Tálalás
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
Előkészítés
-
36.4g ponty28 kcal
-
7.4g vöröshagyma3 kcal
-
50.9g víz0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika0 kcal
-
1.5g vörösbor1 kcal
-
0.4g cseresznyepaprika0 kcal
-
2.9g gyufatészta11 kcal
Főzés
Tésztakészítés
Tálalás
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
D vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 60.1 g
Zsír
-
Összesen 17.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 198 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3639.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 182 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 132 mg
-
Foszfor 1361 mg
-
Nátrium 1889 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.6 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 1037.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 2964 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 159 micro
-
Kolin: 209 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 639 micro
-
β-crypt 149 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 484 micro
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
D vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 300.6 g
Zsír
-
Összesen 89.1 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 990 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 18199.2 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 319 mg
-
Kálcium 912 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 658 mg
-
Foszfor 6803 mg
-
Nátrium 9445 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 202.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 5185.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 435 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 23 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 78 mg
-
D vitamin: 14820 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 41 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 797 micro
-
Kolin: 1047 mg
-
Retinol - A vitamin: 135 micro
-
α-karotin 77 micro
-
β-karotin 3196 micro
-
β-crypt 744 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2418 micro
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
D vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 264.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 137 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 75.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 216 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Hozzávalók
Előkészítés
-
2.5 kg ponty
-
3 nagy db vöröshagyma
-
3.5 l víz
-
2 ek só
-
3 ek fűszerpaprika
-
1 dl vörösbor
-
1 közepes db cseresznyepaprika
-
20 dkg gyufatészta
Főzés
Tésztakészítés
Tálalás
Elkészítés
Előkészítés
- A halat lepikkelyezzük, gerinc mellett beirdaljuk, felbontjuk, kibelezzük. Az ikrát/tejet és az úszóhólyagot félretesszük. Törzsét kétujjnyi szeletekre vágjuk. A halfejet félbevágjuk, a szilványát és a keserű csontot kivágjuk (balta, körfűrész, stb.). Erre a műveletre felkérhetjük a halboltost is.
- Főzés előtt 1 nappal a halszeleteket bedörzsöljük 1 evőkanál sóval, hűtőben állni hagyjuk. A hagymát durva, félcentis kockákra vágjuk. A bográcsba tesszük a hagymát alulra, utána a halfejet a vágott felével lefelé, a halszeleteket a végén, sózzuk egy evőkanálnyi sóval.
Főzés
- Felöntjük a vízzel, alágyújtunk. Ha felforrt, beleöntjük a vörösbort, beletesszük az őrölt pirospaprikát. Itt vigyázni kell, mert a lé hajlamos arra, hogy kifusson. Az ikrát/tejet, úszóhólyagot az utolsó 10 percben rakjuk a léhez, a cseresznyepaprikával együtt.
- A főzési idő a forrástól számított 25-30 perc. Kóstolni a vége felé kell, a lé egy része elgőzölög, ezért az elején sótlannak lehet érezni. Ha kell, a végén ízlés szerint utánsózunk. Főzés közben a megmaradó vörösbor fogyasztása ajánlatos.
Tésztakészítés
- A tésztát sós vízben kifőzzük, személyenként egy maroknyit. Addig öblítjük hideg vízzel, amíg az öblítővíz hideg nem lesz, így nem áll össze a tészta. A tésztát félretesszük. Mivel én gluténmentesen étkezem, ezért 10 deka gluténmentes tésztalisztből 1 nagy tojással nekem külön gyúrnak tésztát.
Tálalás
- Lyukas szedőkanállal óvatosan kiszedjük a halszeleteket, ikrát és a fejet, tálra tesszük. A cseresznyepaprikát is. Szűrőkanállal leszűrjük a levet a hagymától. A levet forrón tálaljuk, külön tálból mindenki annyi tésztát tesz hozzá, amennyit szeret. A halat inkább külön fogyasztjuk. Jó étvágyat!
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 51
- Tegnapi nézettség: 13
- 7 napos nézettség: 54
- Össznézettség: 75623
- Feltöltés dátuma: 2016. december 22.
Ajánló
Halat főzünk, ha jó kedvünk van, és ha szomorúak vagyunk. Ünnepi étel, amire összegyűlik a család.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Bajai vagyok már 30 éve, szeretem enni és főzni a halászlevet. Most közzéteszem a saját főzési leírásomat. A bajai halászcéhet régen kötelezték, hogy napi egyszer meleg ételt kell adni a halászlegényeknek. Hal volt, lisztet adtak a vízimolnárok, paprikát, hagymát megvették. Fontos volt, hogy gyorsan, egy edényben laktató ételt főzzenek, így alakult ki ez a tésztás hallé. Jó volt, ezért elterjedt. Én többször fogyasztottam kiváló balatoni, paksi, szegedi halászlevet, de nekem ez az igazi. Fontos tanácsok: Igazi sűrű levet pontyból készíthetünk, a vegyes halnak mindig vékonyabb a leve. A bográcsban nagy lángon kell főzni, zubogjon forrás közben! Mint vegyész tudom, hogy a hab fázisban a legintenzívebbek a reakciók, így az őrölt pirospaprika szemcsék szétfőnek, a lé „kiszőkül”, ekkor lesz selymes és telt ízű. Mi ezért olyan bográcsot használunk, ami befelé szűkül. A bográcsot forgatni kell, nem a levet keverni, hogy a hal ne törjön. Könnyebb gázzal főzni, jobban szabályozható. De a fatüzeléssel megvan az a füstös íz, ami remekül kiegészíti a hallé ízét. Fatüzeléshez jó az akácfa, vérprofik ártéri fűzfák 2 évig szárított fáját használják. A fatüzelés esetén folyamatosan kell vékony fát is a tűzre tenni, hogy a lé erősen forrjon. A vörösbor kisebb része a bográcsba kell, azért, hogy a halszeletek ne főjenek szét, a nagyobb része a halfőzőké. Amikor a főzés végén a nyitott tenyerünket a bogrács fölé tartjuk, és ökölbe szorítjuk, érezzük, hogy ragadós a tenyerünk. Na, ekkor jó a lé. A halfőzés férfimunka. A főzést és a rituális kóstolást a család legöregebb férfitagja vezényli. Amíg a család férfitagjai elmélyült arckifejezéssel körbeállják a bográcsot, addig a konyhában az asszonyok kifőzik a tésztát. A tésztát gyufatésztának hívják, mert a vékonyabb metélt tésztához hasonló alakú. A tészta rövid, hogy kanalazni lehessen, és ne hulljon vissza a lébe. A megmaradt lé másnapra kitűnő halkocsonya lesz.