r
Nosalty Logó

Bajai halászlé Mikibácsitól

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Mikibácsi
Bajai halászlé Mikibácsitól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Előkészítés

Főzés

Tésztakészítés

Tálalás

Összesen 591 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Előkészítés

Főzés

Tésztakészítés

Tálalás

Összesen 2957 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Előkészítés

Főzés

Tésztakészítés

Tálalás

Összesen 43 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • D vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.1 g

Zsír

  • Összesen
    17.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    198 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3639.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    182 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    132 mg
  • Foszfor
    1361 mg
  • Nátrium
    1889 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    1037.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    2964 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    159 micro
  • Kolin:
    209 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    639 micro
  • β-crypt
    149 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    484 micro
Összesen 591 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • D vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    300.6 g

Zsír

  • Összesen
    89.1 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    990 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    18199.2 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    319 mg
  • Kálcium
    912 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    658 mg
  • Foszfor
    6803 mg
  • Nátrium
    9445 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    202.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    5185.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    435 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    23 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    78 mg
  • D vitamin:
    14820 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    41 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    797 micro
  • Kolin:
    1047 mg
  • Retinol - A vitamin:
    135 micro
  • α-karotin
    77 micro
  • β-karotin
    3196 micro
  • β-crypt
    744 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2418 micro
Összesen 2957 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • D vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    264.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    137 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    216 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 43 kcal

Hozzávalók

Előkészítés

Főzés

Tésztakészítés

Tálalás

Elkészítés

Előkészítés

  1. A halat lepikkelyezzük, gerinc mellett beirdaljuk, felbontjuk, kibelezzük. Az ikrát/tejet és az úszóhólyagot félretesszük. Törzsét kétujjnyi szeletekre vágjuk. A halfejet félbevágjuk, a szilványát és a keserű csontot kivágjuk (balta, körfűrész, stb.). Erre a műveletre felkérhetjük a halboltost is.
  2. Főzés előtt 1 nappal a halszeleteket bedörzsöljük 1 evőkanál sóval, hűtőben állni hagyjuk. A hagymát durva, félcentis kockákra vágjuk. A bográcsba tesszük a hagymát alulra, utána a halfejet a vágott felével lefelé, a halszeleteket a végén, sózzuk egy evőkanálnyi sóval.

Főzés

  1. Felöntjük a vízzel, alágyújtunk. Ha felforrt, beleöntjük a vörösbort, beletesszük az őrölt pirospaprikát. Itt vigyázni kell, mert a lé hajlamos arra, hogy kifusson. Az ikrát/tejet, úszóhólyagot az utolsó 10 percben rakjuk a léhez, a cseresznyepaprikával együtt.
  2. A főzési idő a forrástól számított 25-30 perc. Kóstolni a vége felé kell, a lé egy része elgőzölög, ezért az elején sótlannak lehet érezni. Ha kell, a végén ízlés szerint utánsózunk. Főzés közben a megmaradó vörösbor fogyasztása ajánlatos.

Tésztakészítés

  1. A tésztát sós vízben kifőzzük, személyenként egy maroknyit. Addig öblítjük hideg vízzel, amíg az öblítővíz hideg nem lesz, így nem áll össze a tészta. A tésztát félretesszük. Mivel én gluténmentesen étkezem, ezért 10 deka gluténmentes tésztalisztből 1 nagy tojással nekem külön gyúrnak tésztát.

Tálalás

  1. Lyukas szedőkanállal óvatosan kiszedjük a halszeleteket, ikrát és a fejet, tálra tesszük. A cseresznyepaprikát is. Szűrőkanállal leszűrjük a levet a hagymától. A levet forrón tálaljuk, külön tálból mindenki annyi tésztát tesz hozzá, amennyit szeret. A halat inkább külön fogyasztjuk. Jó étvágyat!
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 51
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 75462
  • Feltöltés dátuma: 2016. december 22.

Ajánló

Halat főzünk, ha jó kedvünk van, és ha szomorúak vagyunk. Ünnepi étel, amire összegyűlik a család.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Bajai halászlé Mikibácsitól
Mikibácsi 42 recept

Bajai vagyok már 30 éve, szeretem enni és főzni a halászlevet. Most közzéteszem a saját főzési leírásomat. A bajai halászcéhet régen kötelezték, hogy napi egyszer meleg ételt kell adni a halászlegényeknek. Hal volt, lisztet adtak a vízimolnárok, paprikát, hagymát megvették. Fontos volt, hogy gyorsan, egy edényben laktató ételt főzzenek, így alakult ki ez a tésztás hallé. Jó volt, ezért elterjedt. Én többször fogyasztottam kiváló balatoni, paksi, szegedi halászlevet, de nekem ez az igazi. Fontos tanácsok: Igazi sűrű levet pontyból készíthetünk, a vegyes halnak mindig vékonyabb a leve. A bográcsban nagy lángon kell főzni, zubogjon forrás közben! Mint vegyész tudom, hogy a hab fázisban a legintenzívebbek a reakciók, így az őrölt pirospaprika szemcsék szétfőnek, a lé „kiszőkül”, ekkor lesz selymes és telt ízű. Mi ezért olyan bográcsot használunk, ami befelé szűkül. A bográcsot forgatni kell, nem a levet keverni, hogy a hal ne törjön. Könnyebb gázzal főzni, jobban szabályozható. De a fatüzeléssel megvan az a füstös íz, ami remekül kiegészíti a hallé ízét. Fatüzeléshez jó az akácfa, vérprofik ártéri fűzfák 2 évig szárított fáját használják. A fatüzelés esetén folyamatosan kell vékony fát is a tűzre tenni, hogy a lé erősen forrjon. A vörösbor kisebb része a bográcsba kell, azért, hogy a halszeletek ne főjenek szét, a nagyobb része a halfőzőké. Amikor a főzés végén a nyitott tenyerünket a bogrács fölé tartjuk, és ökölbe szorítjuk, érezzük, hogy ragadós a tenyerünk. Na, ekkor jó a lé. A halfőzés férfimunka. A főzést és a rituális kóstolást a család legöregebb férfitagja vezényli. Amíg a család férfitagjai elmélyült arckifejezéssel körbeállják a bográcsot, addig a konyhában az asszonyok kifőzik a tésztát. A tésztát gyufatésztának hívják, mert a vékonyabb metélt tésztához hasonló alakú. A tészta rövid, hogy kanalazni lehessen, és ne hulljon vissza a lébe. A megmaradt lé másnapra kitűnő halkocsonya lesz.

Hozzávalók

Előkészítés

Főzés

Tésztakészítés

Tálalás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...