Hozzávalók:
igény szerinti mennyiségű tojás
annyi víz, amennyi ellepi
5 dl vízhez: 2 jó ek 20%-os ecet
nylonharisnya (nem használt...)
tetszés szerint levelek, virágok
Készítés:
A nylonharisnyákat annyi és akkora darabra vágjuk, ahány tojásunk lesz.
A tojásokra kézzel odafogjuk a letépett zöld levélkét, majd a másik kézzel szépen körbefogva bebugyoláljuk a harisnyába, és feszesre csomózzuk. Ügyeljünk, hogy a levélke ne mozduljon el.
Tegyük őket az ecetes vízbe, és forraljuk fel kis lángon, majd hagyjuk főni így kb. 30 percet. Ekkor vegyünk ki egy tojást és a harisnyán keresztül kicsit kaprgáljuk meg, hogy lejön-e már róla a barna réteg. Ha igen, akkor kész.
Vegyük ki őket a vízből, bontsuk ki a harisnyából, és egy szivaccsal vízben dörgüljük meg. Ekkor lesz látható a levélminta, ahol az ecet nem marta fel a tojáshéjat.
Valamilyen zsiradékkal kenjük be, és kész.
Megjegyzés:
Az ecetsav fellazítja a tojás héjának anyagát, elkezdi oldani, így mire kikerül a főzővízből, egy mikronnyival vékonyabb lesz. Következésképp világosabb is. Az eredményhez persze barna tojásra van szükség. Ha jól dolgoztunk, és elég szorosra tekertük a nylonharisnyát, a végén megmarad a levélminta, ahol nem érte a tojást az ecetes forró víz.
Ha más formát szeretnénk a tojásra, fogjunk egy nagyobb falevelet, és abból vágjunk ki ollóval formákat, ezeket tapasszuk a héjra.