HIRDETÉS

Ezt a receptet nagymamámtól kaptam aki a nagymamájától kapta:
Paraszt letzle

4 tojást egy edénybe 2 kanál borral keverj jól össze. 1 font nádmézet,addig keverj amíg habos lesz. Egy citrom héját metéld apróra;4 szerecsendiót hasonlóképpen. 1 font lisztet, felétedénybe felét pedig a deszkára tedd,s az tésztát tőtsd deszkára, s abbúl tésztát csinálj. Letzle formára metéld,kend meg a pléhet fejér viasszal, süsd egyenlő sközépszerű melegségbe. Vedd ki hamarjában metéld le, mert mindjárt megkeményedik és törni fog. Az lenne a kérdésem hogy: Milyen bor kell? Mi az a nádméz és hogy kell habosra keverni? S mennyi 1 font? Ja és mi az a letzle forma?

HIRDETÉS

Milyen bor kell?: Attól függ, hogy milyen ízűt akarsz ( pl.: édeset---> édes bort raksz bele, meg azt is te választod ki, hogy az íze milyen legyen, atl függően, hogy a bor íze milyen ---->pl.: szilva bor ----->szilva íze lesz.

Mi az a nádméz és hogy kell habosra keverni?: Az szerintem mind1, hogy mi az a lényeg, hogy az kell bele, amúgy nagyobb áruházakban kaphatsz (pl.: Auchan), azt meg,hogy hogyan kell habosra keverni az is mind1, ennél az a lényeg, hogy robotgépet használj, mert az tudja jól habosra keverni.

S mennyi 1 font?: Nem tudom, de szerintem fent van az interneten :smile:

Ja és mi az a letzle forma?: Az vagy egy elírás vagy tényleg van olyan, ezt is nézd meg interneten, ha pedig van akkor csak be kell szerezned.

A bort nem tudom.
A nádméz szerintem nádcukor. Valószínű a tojással és a borral kell habosra keverni.
Egy font = 45 dkg.
Letzle? Passz.

A nádméz a cukor régies neve is. Szerintem itt cukor is használható. A magyar font annak idején kicsit több volt fél kilónál 56 dkg.

A letzle németül végsőt jelent. Lehet hogy végső formára metéld, ha metélned kell akkor úgy sincs sok választãsod, hát metéld vagy szeleteld végső formájára mert késöbb már úgy sem tudod.

A letzle leginkább "mézeskalácsot, linzert" jelenthet. A sütemény nevében is ez van, tehát nem hiszem, hogy elírás lenne. A recept összetevői alapján pedig ez a logikus számomra.

HIRDETÉS

28 nappal később

Ez valami aprósütemény. A "letzle" engem leginkább a Spätzle-re emlékeztet, ami a egy hosszúkás formájú nokedli és vízben főzik ki. Mivel ez a letzle sütve van, úgy gondolom, hosszúkás formára van vágva a tészta, talán, mint a sajtos rúd. Vaj nincs benne, tehát nem omlós tészta, de valami hasonló állagot tudok elképzelni. A bor szerintem egyszerűen a sütőport helyettesíti, hogy könnyebb legyen a tészta. Egyszer érdemes kipróbálni, de úgy tűnik, ez egy elég ízetlen, száraz búbánat. Ja, ha beleteszel (belereszelsz) 4 szerecsendiót, meglesheted magad, az iszonyú - ehetetlenül - sok.

2 hónappal később

ezt olvastad már?
még több cikk
kapcsolódó receptek

HIRDETÉS