A lenmagnak szinte csupa jó tulajdonsága van. Magas zsírtartalmának köszönhetően sok kalória van benne (534 kcal/100g), de mivel általában nem fogyasztjuk nagy mennyiségben, ez nem okoz problémát.
Csupa értékes, többszörösen telítetlen zsírsavakból áll, és e mellett rost- és fehérjetartalma is kiemelkedő. Ásványi anyag-tartalma is magas, káliumot, kalciumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz.
Natúr vagy pirított fromában salátákhoz, kenyerek és sütemények tésztájának ízesítéséhez, díszítéséhez kiváló.
Különböző formákban is értékes alapanyag:
-
Lenmagolaj: omega-3 zsírsavtartalma kiemelkedő. Sötét helyen tároljuk, mivel magas telítetlen zsírsavtartalma miatt könnyen avasodik. Salátákhoz, kevert tésztákhoz remek hozzávaló.
-
Lenmag liszt és -pehely: Felhasználhatók sütemények, kenyerek tésztáihoz,de a pelyhet a reggeli műzlibe, kefirbe, joghurtba is szórhatjuk. A lenmag liszt gluténmentes és élelmi rosttartalma igen magas.
Fotó: flickr/ Alisha Vargas