A karamellizáló pisztolyt vagy más néven szakácsfáklyát nem csak a créme brulée készítésekor használhatjuk.
Ennyi mindenben lehet még a segítségünkre:
-
Tojáshabot is karamellizálhatunk a pisztollyal: a sütő bekapcsolása nélkül, pillanatok alatt készíthetünk sült fagyit, habcsókot, de a Rákóczi-túróst sem kell többé a végén visszaküldenünk a sütőbe, a karamellizáló pisztoly elvégzi a munkát.
- Nem kell a jó időre várni, ezentúl nemcsak tábortűznél kerülhet nyársra a pillecukor, és bármikor a gyerekzsúrok sztárja lehet a sült marshmallow: kis pálcákra tűzzük a pillecukrot, és gyorsan körbepirítjuk.
-
Szárnyasok tisztításakor ugyancsak kapóra jöhet a fáklya, segítségével könnyedén pörkölhetünk, vagyis eltávolíthatjuk a bőrön maradt pihéket.
- Ha csak néhány sült paprikára, paradicsomra van szükségünk egy recepthez, egyszerűbb előkapni a pisztolyt a fiókból, mint bekapcsolni a sütőt, ráadásul gyorsabb megoldás is.
-
Paradicsompucolásnál is hasznát vehetjük, ha éppen nincs kedvünk a forró vízbe dobós módszerhez: körbepirítjuk a paradicsomot minden oldalról, majd könnyedén lehúzzuk a héját.
- Ha halsütés előtt a filé bőrös oldalát átpirítjuk a karamellizáló pisztollyal, ropogósabb lesz a bőr. Igaz ez pl. a bőrös csirkemell sütésekor is.
-
A baconbe tekert finomságok pedig hamarabb elkészülnek, ha átsütjük kicsit a szakácsfáklyával, mielőtt sütőbe dugjuk.