Nagyon sok leves alapja a vöröshagyma, a fehérrépa, a sárgarépa és a zellergumó.
Egy müzlis tálnyi kis kockára vágott keverékük elegendő 3-4 fő részére
készítendő leveshez. A vöröshagyma a magyar konyha elengedhetetlen
fűszernövénye, tehát feltétlenül a levesek alapját képező zöldségek
között kell feltüntetni. Mindegyik gyógy- és fűszernövény is egyben.
Kevés zsíradékon megpárolva, meleg vízzel felengedve, a leves jellegének
megfelelő fűszerezéssel és a megfelelő levesbetéttel 30 perc alatt
ízletes levest főzhetünk belőlük, ha kis kockára vágjuk.
Tartsunk otthon mindig egy kevés sárgarépát, fehérrépát, zellert és
vöröshagymát, így bármikor könnyedén levest varázsolhatunk az asztalra,
akár a hétköznapokban is.
Kisebb mennyiségben hűvös helyen: kamra, hűtőszekrény; nagyobb
mennyiségben vermelve, vagy pincében homok közé rakva tároljuk őket.
Illetve a hagymát szellős ládában, hűvös helyen. Ügyeljünk arra, hogy az
alma és a paradicsom társaságát nem szeretik.