Tél közeledtével egyre több káposztás ételt eszünk, amelyek gyakran készülnek savanyú káposztából.
A savanyítás a tartósítás egyik legősibb, természetes módja. Érlelt, finom ízét a tejsavas erjesztésnek köszönheti, viszont épp ezért nagy mennyiségű hisztamin szabadul fel, ami problémát okozhat fogyasztásnál, ha érzékenyek vagyunk rá.
Hisztaminózis, hisztaminintolerancia alatt értjük a hisztaminban gazdag ételekkel kapcsolatos túlzott érzékenységet, valamint a hisztamin elégtelen lebontásából származó tünetek együttesét. Allergiás tünetek léphetnek fel, mint például a hasi görcsök, hasfájás, hasmenés, puffadás, de viszketés és migrénes fejfájás is jelentkezhet.
Ha ilyen tüneteket tapasztalunk savanyú káposzta fogyasztásakor, érdemes dietetikussal konzultálni, hogy bebizonyosodjon, valóban hisztamin érzékenységről van szó. A szakember megfelelő segítséget nyújthat abban is, hogy ne kelljen végleg lemondani a savanyú káposzta nyújtotta élvezetekről és kedvező hatásokról.
Bővebben a savanyú káposzta hatásairól itt olvashatsz.