A mézeskalács házikó cukor-üvegablakainak elkészítéséhez a töltetlen kemény cukorkát javaslom, egy-egy maroknyi piros és sárga színben, amelyet konyhai darálóval vagy zacskóba téve a sodrófával szilánkosra törünk. Vigyázzunk arra, hogy ne zúzzuk porrá, tehát ez a művelet nem a napi feszültségek levezetésére szolgál.
A házikó oldalfalait miután kiszabtuk a tésztából, 6 percre 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. A szilánkos cukorkával csak ezek után töltjük fel az ablakoknak kihagyott helyeket, majd a tepsit visszatoljuk a sütőbe, és hagyjuk beleolvadni.
Miután elkészült, várni kell, hogy kihűljön, s csak ezek után választjuk le a sütőpapírral kibélelt tepsiről. Érdemes a falakat felszínükkel lefele tárolni, amíg összeállítjuk a házikót.