A fűszerek aromának kinyerése két dologtól függ. Az egyik, hogy mekkora felületen érintkezik az étellel. Azaz használat előtt minél kissebb darabokra kell aprítani. Ha csak tördeljük, az is növeli az íz intenzitását, de a legdrasztikusabb, ha pl. kávédarálóban finom porrá őröljük.
Ugyanakkor a másik, hogy eleve mennyi benne az aromaanyag. Ez függ a fűszer fajtától, minőségtől, a tárolás módjától és a tárolás hosszától.
Értelemszerűen a tárolási időt csökkenthetjük, ha mindig csak a megfelelő mennyiséget tároljuk, összhangban a fogyasztásunkkal.
A tárolás módjára pedig a legjobb a vákuum alatti tárolás. Vákuumtasakokban is megfelelő, de a gyakori nyitogatás és hsználat miatt nem praktikus. Ezért a fűszereket vákuumozott befőttesüvegekben is tárolhatjuk, amiket ötletes vákuumszelepekkel zárhatunk le. Ezzel rendkívül gyorsan nyithatjuk és vissza is vákuumozhatjuk a fűszereket.
Üdv T