Gulya őrzőinek levese paszulyból
Végy két kotlát amiben szándékozul főzni. Tégy egyikbe Juliska paszulyát, melyet tegnap bő vizibe áztattál. Sót véletlenül se tegyí bele, mert kemíny lesz tűle, mint a vizet kapott bőrszíj.
Kend ki másik bográcsodat jóféle orrtúró zsírjával, tedd tűz fölé és piríts rajta szalonnát, míg pörc nem válik belűle. Érzékeny gyomrúak és pesti kínyes népek miatt vedd ki a pörcöt a bográcsbú és früstökre jóízűen fogyaszthatod.
Tégy a szalonna helyibe hajmát, melyet előtte kockára vágtál. Pirítsd, míg aranyló színt nem ér el, szórd meg törökborssal, de óvatosan, nemhogy megígjen az. Ekkor tedd rá az igavonó húsát és az emse csülkit, melyet késeddel kockára daraboltál, és píríjjad. Akkor fedd bé, hogy a' fedő alatt kevéssé dinsztelődjön, mikor már látod, hogy a' színe elváltozott főtt formára a' húsnak. Szórjad meg sóval, borssal, és ha igényed van rá pár szagos levelet is dobhatsz belé. Tégy a húsra lereszelt rípát és Petre'selyem-gyökerét, mindezt azért, hogy a hús mártaléka sűrű és ízeletes légyen. Készíts ki vörös színű hegynek levét és löttyints kicsit a húsra és sokat száraz gigádra.
Ne hagyd, hogy kozma legyen a vendíged, ennek érdekében apró lángon pörköljed a húst, és pótold ama elfőtt levit. Mikoron úgy érzed, hogy a fele úton jársz a főzésbe, tégy a húsra darabolt paradicsomot, paprikát, de ki ne felejtsd a fokhajmát, valamint a vízétül fosztott csöves erős paprikát. Párold tovább, míg szádban olvadó nem lesz a hús.
Ekkor gyütt el az ideje, hogy összeboronáld a paszulyt a gulyáshússal. Öntsd össze a két edény tartalmát, egészítsd ki vízzel, hogy sem nem sűrű, sem nem híg ne legyen. Forrald össze az ízeket és a végén tikmonyból, lisztből készült csipedettet pergelelj bele. Ha megfőtt fűszerezd készre, és tálald a vendígeknek éheinek vesztére.
Léved akkor tökéletes, ha piros, mint a babád szája, ha forró, mint a delelő nap, és ha tüzes, mint a pokol bugyra.
Hozzávalók: 1 fontnyi Juliska paszulya, kenésnyi orrtúró zsírja, 3 nagy fej hajma, fokhajma, 2 oka tinó lába szára, 1 db hátsó emse csülke, hüvelyknyi szalonna, egy pár rípa, ugyanannyi Petre'selyem-gyökere, 1 meszely hegyi bor, 1/3 font paradicsomalma, 3 db peperi, só, bors, törökbors, 1-2 LORBER levél, ízlésednek megfelelően szárított erős capsicum. A csipedethez: 1 pár tikmony, begrényi liszt