Sokan nem is gondolnák, hogy a nagyobb méretű, úgynevezett portobello vagy grillgombát milyen változatosan el lehet készíteni egy nyári grillezésen is. A grillezéshez tanácsos a nagy méretű, nyílott kalapú grillgombákat vagy ujjnyi vastagra szeletelt úgynevezett steak gombákat választani. Ezek a grillen a húshoz hasonlóan viselkednek, gyorsan átsülnek és a rövid sütési időnek köszönhetően kellemesen ízletesen szaftosak maradnak.
Íme néhány tipp és trükk különböző ízvilágú gyors és könnyű grillgomba ételekhez:
Az egyik legegyszerűbb elkészítés, ha a nagy nyílott gombafejekre egy szaftosabb paradicsomkarikát helyezünk, majd ez egészet bekenjük egy ízletes öntettel, ami olívaolajból, apróra vágott petrezselyemből és snidlingből, egy gerezd tört fokhagymából készül só és bors hozzáadásával. Forró grillen 1-2 perc alatt mindkét oldalát gyorsan átsütjük. Az így fűszerezett nagy portobello gombák kiválóan helyettesítik a hamburgerben a húst, ezzel is alternatívát nyújtva a vegetáriánusoknak.
Egzotikus ízhatást érhetünk el barna cukor, citromlé, olívaolaj, kömény és bors keverékéből készül szósszal. Ezek kombinálásához használhatunk különböző távol-keleti készen kapható szószokat, pl. teriyaki-szószt, tamari-szószt, vagy teljesen átlagos barbecue szószokat.
Az egyszerűbb megoldások közé tartozik, ha a portobello gomba felfelé fordított kalapjába egy tojást ütünk, így egy angol reggelihez hasonló lágytojásos sült gombás finomságot kapunk. Kiválóan illik hozzá egy kis bacon szalonna is. Érdemes kipróbálni.
A bazsalikom és a fokhagyma vagy a különböző aromájú krémsajtok (feta, ricotta) kiválóan társíthatóak a grillgombához, ne féljünk használni őket, variáljuk szabadon, ízlés szerint!