Az igazi piros tojás nem tűzpiros, hanem szép, mélyvöröses-barnás színű. Vöröshagyma héjjal inkább barnás, liliahagyma héjával pedig lilásbordó színt kapunk. A megmosott tojásokat tegyük fel hideg vízben főni egy jó marék száraz hagymahéjjal. Minél több a héj, annál mélyebb színt kapunk. Így főzzük 20 percig, ha meg is akarjuk enni, ha dísznek készül, akkor legalább egy órán át kell főzni. Így nem romlik meg, csak beszárad idővel. A lében hagyjuk kihűlni. Szárazra töröljük, majd szalonnabőrrel vagy zsíros tenyérrel átfényesítjük, szalvétával letöröljük róla a felesleges zsírt. A karcolt és a berzselt tojás esetében is így járunk el. Az írókázott tojásnál pedig hideg festőlével dolgozunk. A hagymahéjat itt is kifőzzük, de a tojást csak a kihűlt lébe áztatjuk be.
(A tippet köszönjük Fahéj felhasználónak)
fotó: andi2 / flickr