Kedves Solt1978! Azzal kezdeném, hogy a chili az összefoglaló neve ennek a baromi erős, apró paprikafajtának, amiből a jalapeno az egyik típus, amit általában zölden szednek le és így is forgalmaznak. A jalapeno a magyar (nem túl) csípőstől kezdődően olyan erős is lehet, hogy kiugrik tőle a szemed. De ez mindegy is, mivel helyettesítsük? A magyar csípős fajták - bár lehetnek méregerősek is - általában nem olyan erősek, mint az általános chilifajták. De ami még ennél is fontosabb, méretük nagyobb, mint a kisujjnyi vagy körömnyi chiliknek, ami azért gond, mert több levet engednek, ami esetleg megváltoztathatja a kész étel állagát. De ha ez nem szempont, akkor nyugodtan mehet a magyar erős is, akár piros, akár zöld fajtában (pl. cseresznyepaprika - bár ennek kapszaicin tartalma töredéke a chiliknek). Aztán segítségül hívhatjuk a szárítva (esetleg szárítva-darabolva) árult chilit - ha nem érdekes, hogy nem friss -, ilyet a K-val kezdődő fűszercég forgalmaz, nem akarom őket reklámozni - ezek veszett erősek. Aztán porított chilit is vehetsz, ezt hívják cayenne-i borsnak - piros és született méreg. (Megjegyzem, hogy a chilik között is van nem egetverően erős is, de a magyar szóhasználat a pokol tüzével azonosítja a chilit - jó is ez így.) A chili con carnéhoz bármelyik jó: magyar csípős, mexikói, szárított, porított, bármi.