Skyr

Skyr

Leírás

Skyr – receptek, leírás, tippek

A Skyr egy izlandi eredetű hagyományos tejtermék, azonban a külcsín ellenére nem joghurt, hanem inkább krémsajt. Állaga még a tejfölnél is krémesebb, leginkább a krémsajtok vagy a mascarpone állagához hasonlítható. Ízre savanykás, kicsit édes.

A natúr Skyr íze tömény, ha magában kóstoljuk. Hagyományosan a Skyrt tejjel és cukorral keverik, és legfőképp desszertként fogyasztják az izlandiak, zabkásával is keverik, és gyakran eszik lekvárral, gyümölccsel, vagy használják sajttorta feltétjeként illetve turmixokban, smoothie-kban.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a skyr?

A Skyr átmenetet képez a krémsajt és a joghurt között. Izlandon zsírtalanított tej oltásával készítik: a tejet majdnem forrásig melegítik, lehűtik, majd a megfelelő bakrétiumtörzsek biztosításához (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) egy korábbi Skyr-adaggal, illetve oltóval oltják. Öt órán át fermentálják, majd lehűtik, pasztörizálják és lecsepegtetik (kicsavarják). Értékes tápanyagok találhatók benne, és gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt, cserébe viszont magas a fehérjetartalma - magasabb, mint a joghurté. Szénhidráttartalma, energiatartalma is alacsony.

Remekül beilleszthető a kiegyensúlyozott hétköznapi és még a fogyókúrás étrendbe is, mert segítségével fehérjebevitelünk úgy növekedhet, hogy ezzel párhuzamosan zsírbevitelünk nem emelkedik.

Tanulmány bizonyítja, hogy a skyrban és zabban gazdag, fehérjedús reggeli növeli a jóllakottságot, és javítja a koncentrációt.

Hogyan vásároljuk?

Keressük a nagyobb szupermarketekben, a tejtermékes hűtőben. Ha kapható, általában a joghurtoknál találhatjuk meg nagy poharas vagy kisebb tégelyes kiszerelésben, natúr és esetleg ízesített változatban is. Az ízesített bolti Skyr-termékeket fogyaszthatjuk önmagukban is, de ha lehet, keressük a hozzáadottcukor-mentes változatokat!

Mi készülhet skyrből?

Fogyaszthatjuk gyümölcsökkel, joghurttal, görög joghurttal, adhatjuk kásáinkhoz, készíthetünk belőle desszertet, de uzsonnára is tökéletes, fehérjében gazdag megoldás. Keverhetünk belőle a tésztaszószokhoz is, de kenceként is finom, ezen kívül a különféle zabkásákhoz is ajánlatos hozzáadni.

Készíthetünk vele chiamagos-gyümölcsös zabkását és egyéjszakás zabkását is, de elkeverhetjük fetával, krémes szendvicskrém gyanánt. Az izlandi ribizlilevest is próbáljuk ki skyrrel, sőt, akár paradicsomos-sajtos tésztaszószt is rittyenthetünk belőle!

Még több, skyrrel készült receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor, nagyobb élelmiszerboltok, különlegesebb delikáteszek hűtőjében.

hogyan tároljam

Hűtőben

100g Skyr

fehérjetartalom

11 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

4 g

víztartalom

0 g

gramm skyr?

Top ásványi anyagok

Nátrium

80 mg

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

11 g

Zsír

ásványi anyagok

Nátrium

80 mg

szénhidrát

cukor

4 g

vitaminok

5 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...