Skyr

A Skyr egy izlandi eredetű hagyományos tejtermék, azonban a külcsín ellenére nem joghurt, hanem inkább krémsajt. Állaga még a tejfölnél is krémesebb, leginkább a krémsajtok vagy a mascarpone állagához hasonlítható. Ízre savanykás, kicsit édes.
A natúr Skyr íze tömény, ha magában kóstoljuk. Hagyományosan a Skyrt tejjel és cukorral keverik, és legfőképp desszertként fogyasztják az izlandiak, zabkásával is keverik, és gyakran eszik lekvárral, gyümölccsel, vagy használják sajttorta feltétjeként illetve turmixokban, smoothie-kban.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A Skyr átmenetet képez a krémsajt és a joghurt között. Izlandon zsírtalanított tej oltásával készítik: a tejet majdnem forrásig melegítik, lehűtik, majd a megfelelő bakrétiumtörzsek biztosításához (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) egy korábbi Skyr-adaggal, illetve oltóval oltják. Öt órán át fermentálják, majd lehűtik, pasztörizálják és lecsepegtetik (kicsavarják). Értékes tápanyagok találhatók benne, és gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt, cserébe viszont magas a fehérjetartalma - magasabb, mint a joghurté. Szénhidráttartalma, energiatartalma is alacsony.
Remekül beilleszthető a kiegyensúlyozott hétköznapi és még a fogyókúrás étrendbe is, mert segítségével fehérjebevitelünk úgy növekedhet, hogy ezzel párhuzamosan zsírbevitelünk nem emelkedik.
Tanulmány bizonyítja, hogy a skyrban és zabban gazdag, fehérjedús reggeli növeli a jóllakottságot, és javítja a koncentrációt.
Keressük a nagyobb szupermarketekben, a tejtermékes hűtőben. Ha kapható, általában a joghurtoknál találhatjuk meg nagy poharas vagy kisebb tégelyes kiszerelésben, natúr és esetleg ízesített változatban is. Az ízesített bolti Skyr-termékeket fogyaszthatjuk önmagukban is, de ha lehet, keressük a hozzáadottcukor-mentes változatokat!
Fogyaszthatjuk gyümölcsökkel, joghurttal, görög joghurttal, adhatjuk kásáinkhoz, készíthetünk belőle desszertet, de uzsonnára is tökéletes, fehérjében gazdag megoldás. Keverhetünk belőle a tésztaszószokhoz is, de kenceként is finom, ezen kívül a különféle zabkásákhoz is ajánlatos hozzáadni.
Készíthetünk vele chiamagos-gyümölcsös zabkását és egyéjszakás zabkását is, de elkeverhetjük fetával, krémes szendvicskrém gyanánt. Az izlandi ribizlilevest is próbáljuk ki skyrrel, sőt, akár paradicsomos-sajtos tésztaszószt is rittyenthetünk belőle!
Még több, skyrrel készült receptért görgess lejjebb!
Bármikor, nagyobb élelmiszerboltok, különlegesebb delikáteszek hűtőjében.
Hűtőben
fehérjetartalom
11 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
4 g
víztartalom
0 g
Nátrium
80 mg
fehérje
11 g
Zsír
ásványi anyagok
Nátrium
80 mg
szénhidrát
cukor
4 g
vitaminok
Szinte lehetetlen kiküszöbölni, hogy a húsvéti dínom-dánom után ne legyen maradék, amivel nem tudunk mit kezdeni. E heti fogásaink segítő fakanalat nyújtanak, hogy minden, ami húsvéti alapanyag, méltó módon születhessen újjá!
NosaltyMájus 8-a a Magyar Fagylalt Napja, amit méltó módon kell ünnepelni, éppen ezért több száz cukrászda adja féláron fagyiját országszerte.
NosaltyEnni akkor is kell hónap végén, ha az ember elherdálta a pénzét a húsvéti lakomára. Az áprilisi hónap olcsó receptje most ebben segíthet: szerény zöldségek és alapanyagok segítségével varázsol laktató levest a maradék sonkaléből.
Lakos BenedekA sétálás az egyik legjobb mozgásforma, ha fogyni szeretnénk. Na de mennyi az annyi?
Húsvéthétfőre sonkatekercses előétel, újragondolt koronázási saláta és sütés nélküli citromtorta dukál.
Húsvétkor sem maradtok kvíz nélkül: népi, húsvéti ételek mutatják meg magukat képeken! Lássuk, te hányat ismersz fel közülük!
Kaszinótojást nem szoktam gyakran készíteni, de a húsvéti ünnepi asztalról nem hiányozhat.
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!