Manióka
Leírás
Nagyon sok minden tudható meg róla az interneten, például a Wikipedia oldala is egész szuper. Itt most tényleg csak a legfontosabbakat szedtem össze róla. Névváltozatai: tápióka, kasszáva, latinul Manihot esculenta angolul pedig yucca root. Nyersen nem, csak feldolgozva, főzve-sütve fogyasztható! A világ legfontosabb tíz étkezési célú növényfajainak, és kalóriaforrásainak egyike, a kukoricával és a rizzsel közösen. Eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik, de ma már világszerte termesztik. Készítenek belőle lisztet, érlelt szárított darát, keményítőport, tápiókagyöngyöt, és kapható pucolt, fagyasztott formában is. Közép- és Dél-Amerikán kívül Afrikában és Ázsiában találhatóak a legnagyobb termőterületei. Többek között készítenek belőle tésztaételt, alkoholos italt,, köretként tálalják húsok vagy zöldségételek mellé, felhasználják kenyérfélék sütéséhez, sütik készítéséhez. Glutén- és laktózmentes!
Mikor vegyem
Bármikor (csak egyes helyeken)
hogyan tároljam
Fénytől védett, hűvös helyen
100g Manióka
fehérjetartalom
1.36 g
zsírtartalom
0.197 g
szénhidráttartalom
38.06 g
víztartalom
59.68 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
27 mg
Magnézium
21 mg
Kalcium
16 mg
Nátrium
14 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.088 g
Kolin
23.7 mg
C vitamin
20.6 mg
Niacin - B3 vitamin
0.854 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.36 g
Zsír
telített zsírsav
0.074 g
egyszeresen telített zsírsav
0.075 g
többszörösen telített zsírsav
0.048 g
ásványi anyagok
Kalcium
16 mg
Vas
0.27 mg
Magnézium
21 mg
Foszfor
27 mg
Nátrium
14 mg
Cink
0.34 mg
Réz
0.1 mg
Mangán
0.384 mg
Szelén
0.7 µg
szénhidrát
rost
1.8 g
cukor
1.7 g
víz
59.68 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.087 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.048 mg
Niacin - B3 vitamin
0.854 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.107 mg
Folát
27 µg
Kolin
23.7 mg
Béta-karotin
8 µg
E vitamin
0.19 mg
K vitamin
1.9 µg
A vitamin
1 µg
C vitamin
20.6 mg
B6 vitamin
0.088 g