Manióka

Manióka

Leírás

Nagyon sok minden tudható meg róla az interneten, például a Wikipedia oldala is egész szuper. Itt most tényleg csak a legfontosabbakat szedtem össze róla. Névváltozatai: tápióka, kasszáva, latinul Manihot esculenta angolul pedig yucca root. Nyersen nem, csak feldolgozva, főzve-sütve fogyasztható! A világ legfontosabb tíz étkezési célú növényfajainak, és kalóriaforrásainak egyike, a kukoricával és a rizzsel közösen. Eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik, de ma már világszerte termesztik. Készítenek belőle lisztet, érlelt szárított darát, keményítőport, tápiókagyöngyöt, és kapható pucolt, fagyasztott formában is. Közép- és Dél-Amerikán kívül Afrikában és Ázsiában találhatóak a legnagyobb termőterületei. Többek között készítenek belőle tésztaételt, alkoholos italt,, köretként tálalják húsok vagy zöldségételek mellé, felhasználják kenyérfélék sütéséhez, sütik készítéséhez. Glutén- és laktózmentes!

Mikor vegyem

Bármikor (csak egyes helyeken)

hogyan tároljam

Fénytől védett, hűvös helyen

100g Manióka

fehérjetartalom

1.36 g

zsírtartalom

0.197 g

szénhidráttartalom

38.06 g

víztartalom

59.68 g

gramm manióka?

Top ásványi anyagok

Foszfor

27 mg

Magnézium

21 mg

Kalcium

16 mg

Nátrium

14 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.088 g

Kolin

23.7 mg

C vitamin

20.6 mg

Niacin - B3 vitamin

0.854 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.36 g

Zsír

telített zsírsav

0.074 g

egyszeresen telített zsírsav

0.075 g

többszörösen telített zsírsav

0.048 g

ásványi anyagok

Kalcium

16 mg

Vas

0.27 mg

Magnézium

21 mg

Foszfor

27 mg

Nátrium

14 mg

Cink

0.34 mg

Réz

0.1 mg

Mangán

0.384 mg

Szelén

0.7 µg

szénhidrát

rost

1.8 g

cukor

1.7 g

víz

59.68 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.087 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.048 mg

Niacin - B3 vitamin

0.854 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.107 mg

Folát

27 µg

Kolin

23.7 mg

Béta-karotin

8 µg

E vitamin

0.19 mg

K vitamin

1.9 µg

A vitamin

1 µg

C vitamin

20.6 mg

B6 vitamin

0.088 g

4 találat

Címlapról ajánljuk