Csillaggyümölcs

Averrhoa Carambola. őshazája Délkelet Ázsia és Malajzia, ahol már évszázadokkal korábban is termesztették. Érdekes alakjával hívja fel magára a figyelmet. A közepes méretű, örökzöld fán termő csillaggyümölcs külseje viaszos, színe zöldessárgától a halvány borostyánig terjed. Alakjára már neve is utal, miszerint a gyümölcs keresztmetszete csillagszerű. Íze kicsit jellegtelen, semlegesen savanykás-édes, illata a birsalmáéra emlékeztet. Nálunk legtöbbször zölden kapható, de pár nap alatt szépen besárgul. Keresztben ajánlatos felszeletelni, így csillag alakú szeleteket kapunk. Az exportra szánt gyümölcsöt féléretten szedik le. Sajnos az utóérlelt karambola íze jócskán elmarad a fán beérettől. A karambola íze igazi zsákbamacska, melyre csak a kóstolás a biztos módszer. Ennek ellenére vizsgáljuk meg a gyümölcs színét, ami sárga és hibátlan, illetve állagát, ami pedig kemény legyen. Sokat segít, ha a csillaggyümölcsöt nem fogyasztjuk el azonnal, hanem napra téve vagy szobahőmérsékleten megvárjuk míg élei barnulni kezdenek. Továbbiakban sem igényel hosszas előkészítést, ugyanis héjastól fogyasztható, de előtte mindenképpen mossuk meg. A csillaggyümölcs kissé jellegtelen íze miatt inkább színe és formája miatt használjuk. Nyersen remek díszítője koktéloknak, desszerteknek, kelyheknek. Mindezek mellett finom lekvár, befőtt készíthető belőle. A gyümölcsben kimagasló mennyiségben található kálium és C-vitamin, emellett egy kevés vasat és cinket is tartalmaz. A csillaggyümölcs nagy víztartalmának és frissítő ízének köszönhetően kiváló szomjoltó meleg nyári napokon. (Forrás: Gourmandnet)
Bármikor.
+5 fok felett. Hűtőszekrényben egy-másfél hétig tárolható. Szobahőmérsékleten kb. 5 napig. ; ;
fehérjetartalom
1.04 g
zsírtartalom
0.233 g
szénhidráttartalom
6.73 g
víztartalom
91.38 g
Foszfor
12 mg
Magnézium
10 mg
Kalcium
3 mg
Nátrium
2 mg
C vitamin
34.4 mg
B6 vitamin
0.017 g
Kolin
7.6 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.391 mg
fehérje
1.04 g
Zsír
telített zsírsav
0.019 g
egyszeresen telített zsírsav
0.03 g
többszörösen telített zsírsav
0.184 g
ásványi anyagok
Kalcium
3 mg
Vas
0.08 mg
Magnézium
10 mg
Foszfor
12 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.12 mg
Réz
0.137 mg
Mangán
0.037 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
2.8 g
cukor
3.98 g
víz
91.38 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.014 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.016 mg
Niacin - B3 vitamin
0.367 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.391 mg
Folát
12 µg
Kolin
7.6 mg
Alfa-karotin
24 µg
Béta-karotin
25 µg
Lutein+zeaxantin
66 µg
E vitamin
0.15 mg
A vitamin
3 µg
C vitamin
34.4 mg
B6 vitamin
0.017 g
Már egy kicsit kezdtünk fellélegezni, hogy március végére tényleg tavaszi időjárást élvezhetünk, azonban sok meglepetést tartogat még az előrejelzés. A húsvéti időjárás is már sejthető, reméljük, akkor hózápor már nem lesz.
NosaltyCikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Áprilisban egy csomó új, frissen előbújt alapanyag, könnyed és zamatos fogás, no meg persze pár húsvéti klasszikus kerül terítékre. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján!
NosaltyA táplálkozási szakértő által javasolt étrend: „A fogyáshoz úgy kell enni, mint a gyerekek"! Hogy mit is jelent ez? Nézzük!
Németh OrsiLevesünk citromtól lesz friss és karalábéval fő, főételünk céklától piros és tunkolható, míg desszertünk a legszebb gyermekkori napokra emlékeztet.
Vannak ételek, melyeket a gyerekek legtöbbje imád - néhány kivétellel, de ők, mint tudjuk, csak a szabályt erősítik. A gombóclevesek, a rántott csirke, bármi, ami nutellás vagy csokis, de a borsóleves is nagy kedvenc legtöbbjüknél. Ezen a héten nekik kedvezünk!
Mind feledkeztünk már meg kamrafiókban hagyott fokhagymáról, ami a legtöbb esetben (ha épp nem penészedik be teljesen) ilyenkor sem hagyja el magát, hanem csírázni kezd. Lássuk, mi ezzel a teendő!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Van, aki ecetesen szereti, mások több paprikával, van, aki teljesen kihagyja belőle, és sokan szeretik egy kis paprikával vagy paradicsommal feldobni. Nekünk ez a kedvenc verziónk a ...
A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!