10 tipp zöldségtároláshoz, ha nálad is sokszor punnyad be a friss vásárfia

Nálad is sok frissen megvett zöldség a hűtő alsó fiókjában végzi, nem ritkán felhasználás nélkül, magányosan megrohadva? Ha téged is zavar a nem megfelelő tárolás miatti zöldségpazarlás, segítünk!

A zöldségtárolás nem annyira magától értetődő feladat, mint hihetnénk, az élelmiszerpazarlás problémája viszont még talán a legjómódúbb családokat is zavarja, nemhogy minket, átlagembereket. Ki akarná, ha a manapság a húsok árával is versengő méregdrága zöldségek a vásárlást követő napokban-hetekben kidobásra ítéltessenek, csak mert nem megfelelően tároltuk őket? (A feledékenységről sajnos nem tehetünk, azon csak mi magunk tudunk segíteni!) Most tehát a zöldségtárolás témakörét járjuk körbe a food52 cikkének segítségével!

A gomba például nem bírja sokáig - szereti a papírzacskót és a hűvös, száraz helyeket

1.) Hagyma, fokhagyma

Erről nemrég írtunk itt, de újra érdemes leszögezni: a hagymafélék nem szeretik a hűtőt, a nedvességet, a napfényt, tároljuk őket szobahőmérsékletű, szellőzni képes, de sötétebb, száraz helyiségben, papírzacskóban vagy hálós zsákban, zöldségtároló rekeszekben.

2.) Répák

A répákat mindig szárazon rakjuk el, töröljük meg, ha nedvesek, mert akkor könnyebben penészednek. Általában jól viselik a nejlonzacskót is, de mehetnek hálós vagy vászonzsákba is - a frissen tartó fóliába tekerés is barátjuk, de ez kevésbé környezettudatos megoldás. A hűtő zöldséges fiókjában vagy szárazabb, sötét, jól szellőző helyen szeretnek várakozni.

3.) Zellerszár

Erről mellékeljük az egészen friss cikkünket, de leírjuk itt is: ha a törzsét, azaz az alsó, egybefüggő részét alufóliába tekered, hosszabban marad friss, de ha tudatosabb megoldást keresel, tekerd nedves konyharuhába! Ő is mehet a hűtő alsó fiókjába.

4.) Uborkafélék, cukkini, tökfélék

Ők mehetnek a hűtő felsőbb polcaira, (itt ugyanis nincs annyira hideg, mint az alsón), de mi a rekeszben is szoktuk őket tárolni. Inkább a hűvös, sötét, szárazabb helyeket csípik.

5.) Padlizsán

Szintén a hűtő alsó rekeszében vagy mondjuk a spájzban ajánlott tárolni, jól szellőző, hűvösebb, sötét, száraz helyen.

6.) Paprikafélék

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...

Legjobb tudásunk szerint a paprika eláll a hűtőben is, méghozzá a felsőbb polcokon, vagy az alsó rekeszben magában, de zárható műanyag tasakban is. Tapasztalatom szerint szobahőmérsékleten maximum sötét, hűvös helyen bírja.

7.) Paradicsom

Sokak szerint a hűtőhideg paradicsomnak nem jön ki az igazi paradicsomíze, így a ők szobahőmérsékleten tárolásra voksolnak - mindenesetre ne tegyük őket közvetlen napra, inkább a hűvösebb, sötét spájzba. Ha túlérett a példányunk, akkor viszont mehet a hűtőbe is.

8.) Zöld levelek

A legkeményebb dió: ruccola, fejes káposzta, spenótlevelek, madársaláta, kevert zöldsaláta. A megbontott zacskós változatok kb. 1-2 napig bírják, és az ember szomorúan dobja ki a bepállott, nyákos zöldeket...mi a megoldás? Ha már kibontottuk, vagy nem csomagoltat vettünk, még mosás előtt, szárazon tegyük át egy nagyobb ételhordóba, és tető helyett egy konyharuhát vagy papírtörlőt rakjunk rá. Így menjen a hűtőbe! A fejes saláta egyben hagyva, mosás nélkül akár nejlonban is bírja 3-4 napig!

9.) Gomba

A gomba tapasztalom szerint a hűvös, de száraz helyeket bírja, és a nejlont semmiképp. Vagy hagyd megbontatlanul abban a csomagban, amibe a boltban csomagolták, jól lezárva, vagy papírzacskóban tedd a spájzba. Mielőbb használd fel!

10.) Burgonya, cékla, batáta

Nekik találták ki a kamrát, spájzot. Hűvös, sötét, jól szellőző, száraz helyen szeretnek várakozni, a napfényt, nedvességet nem bírják. A tároló rekeszek, vászonzsákok, hálók, papírzacskók működnek náluk.

Portobello gombaleves

Ha ősz, akkor gombaszezon, ilyenkor gombaleves nélkül nem telhet el egy hét! A nagyfejű barna csiperke, más néven portobello gomba a kedvencünk, és egyben a legjobb fajta ...

Céklatócsni

A szép színű, téli gyökérzöldségből nagyon sok finomság készülhet - most a klasszikus tócsni céklás változatának láttunk neki. Tztatzikivel nagyon finom! :)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a trükkök is szuperek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...