A TikTokon rengeteg szuper tippre lehet bukkanni, legyen szó életvezetésről vagy épp gasztronómiáról. De ahogy elválik az ocsú a búzától, itt is gyakran kiderül, hogy a videón nagyon jól működő tanácsok a valóságban már nem annyira működnek jól vagy kifejezetten veszélyesek is lehetnek. A TikTok egyik legújabb őrülete láttán is a fejünket vakargatjuk: elvben tényleg jónak tűnik, de a valóságban mennyire biztonságos a zöldségeket és gyümölcsöket a mosogatógépben mosni?!
Bár a @larad_official által közzétett videó, valamint az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a mosogatógép nagyszerű megoldás a termények megtisztítására bevásárlás után, számos kérdést felvet a folyamat. A videó szerint egy kis ecettel mossa át az alapanyagokat, amivel nincs is gond, ecetet nyugodtan lehet önteni a mosogatógépbe, de mi van a mosogatószer-maradványokkal? Biztonságosak lesznek az így megtisztított termékek?
@larad_official This is new to me 🙃 #foryou #fyp #funny #trending #viral #clean #cleaning #cleantok #dishwasher #dishes #fruit #vegtables #mom #assyrian
♬ original sound - Lara
A The Ktchn magazin Matthew Taylort, a National Sanitation Foundatio, egy terméktesztelő, -ellenőrző és -tanúsító szervezet észak-amerikai vezető tanácsadóját kérte fel, hogy nyilatkozzon arról, mennyire biztonságos a zöldségeket, gyümölcsöket a mosogatógépben mosni.
Bármilyen élelmiszer mosogatógépben történő mosása, beleértve a gyümölcsöket és zöldségeket is, komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthet, ezért nem ajánlott
szögezte le a tisztasági szakértő.
„Bár a legtöbb mosogatószert és öblítőt úgy tesztelték, hogy biztonságosan tisztítsa meg az edényeket, üvegárukat, az élelmiszerekkel és friss termékekkel való közvetlen érintkezésre nem terjednek ki ezek a vizsgálatok, és emiatt kockázatot jelenthetnek az egészségre. Még ha mosogatószer nélkül mossuk is el a termékeket, a vegyszer maradványai áthatolhatnak a gyümölcsökön és zöldségeken, akárcsak a mosogatógépben maradó törmelékek és szennyeződések is. Még nagyobb kockázatot jelenthet a gyakran hámozatlanul fogyasztott termékek, például az alma vagy az uborka esetében.”
A mosószerek használata mellett Taylor arra is rámutat, hogy a mosogatógép valószínűleg nem megfelelően fertőtlenített ahhoz, hogy képes legyen kezelni az élelmiszereket, és még tovább szennyezheti a termékeket.
„A mosogatógépnek lehetnek olyan területei is (különösen a régebbi készülékek esetében), amelyeket nem tisztítanak és fertőtlenítenek olyan alaposan, mint régen, és ez is szennyezheti az ételt, nem is beszélve az előző mosási ciklusból visszamaradt ételmaradékról. Ez nem jó és nem biztonságos!”
A gyümölcsök és zöldségek tisztításának jobb módja
Az egyik legfontosabb lépés, hogy a gyümölcsök és zöldségek kezelése előtt 20 másodpercig alaposan moss kezet meleg vízzel és szappannal, majd hámozás, vágás és fogyasztás vagy elkészítés előtt csapvíz alatt öblítsd le.
A termékek elkészítése tiszta, fertőtlenített mosogatóban, valamint az előzetesen hatékonyan megtisztított vágódeszkák és eszközök használata elengedhetetlen.
A legtöbb terméket elég leöblíteni vagy egy tál vízben átmosni. Még akár egy kis szódabikarbónát is adhatsz a vízhez az utóbbi esetben (végre egy biztonságos trend), hogy megszabadítsd a bogyós gyümölcsöket a szennyeződésektől.
További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad: