A zöldségeket és gyümölcsöket mindig meg kell mosni fogyasztás előtt. Úgy tűnik azonban, a sima víz nem elég, éppen ezért sokan szódabikarbónás vízben mossák a zöldségeket és a gyümölcsöket.

Van ennek értelme?
Az interneten kezdett el terjedni, hogy a sima víz nem segít megtisztítani a gyümölcsöket, és nem tünteti el teljesen a rajtuk esetlegesen megtelepülő baktériumokat, mint a szalmonella vagy az E. coli. Éppen ezért egy tiktoker azt javasolja, hogy szódabikarbónával mossuk őket.
Az Agrofórumon idézett legfrissebb tanulmányok szerint a csapvizes tisztítás a növényvédőszer-maradványok 26,7-62,9%-át távolítja el, míg a szódabikarbónás oldattal való lemosás 66,7–98,9%-kal csökkenti a növényvédőszer-maradványokat.
Ha mi is kipróbálnánk
A lényeg, hogy két csészényi hideg vízhez adjunk egy teáskanálnyi szódabikarbónát, majd ebbe a keverékbe áztassuk bele a vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket 12-15 percig. Ezután csepegtessük le és mossuk meg újra őket. Ezzel a módszerrel megszabadulhatunk a szennyeződésektől, például a gyakran alkalmazott viaszbevonatoktól is, amelyek gombaölő szereket vagy színezéket is tartalmazhatnak.
További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!