A Delish gyűtjéséből most néhány hasznos konyhai trükköt mutatunk, amelyekkel minden könnyebben megy otthon.
A friss gomba titka
Ha nem használnád fel egy-két napon belül a megvásárolt gombát, nyisd fel mindenképp a dobozát, csomagold át papírtörlőbe, és így tedd a hűtőbe. Ezzel a konyhai trükkel elkerülheted, hogy nyálkás réteg lepje be a gombafejeket, és akár egy hétig is biztonsággal tárolhatod a hűtőben.
Puha és friss muffinok
Nem tudjuk, mennyire valós a probléma, és kinél marad meg annyi muffin egy sütésből, hogy aztán megszáradjanak, de ezt elkerülendő, az esetleg már keményedésnek indult sütiket spricceljük meg egy kicsit vízzel, tegyük egy papírzacskóba vagy papírszalvétába, és tegyük öt-tíz percre a 170 fokos sütőbe. Egyből újra friss, finom lesz a sütemény.
Hogy ne száradjon ki a sajt
A legkönnyebben úgy akadályozhatjuk meg, hogy a sajtok megszáradjanak a hűtőben, ha vajjal vagy margarinnal kenjük be az oldalaikat. Ez a legjobban az egészen kemény, viaszos réteggel bevont sajtokkal működik.
Friss, ropogós zöldségek pillanatok alatt
A már punnyadásnak induló retket, zellert vagy répát is könnyedén újra ropogóssá tehetjük, ha beállítjuk őket egy pohár jeges vízbe, és melléjük dobunk egy szelet nyers krumplit. Szinte a szemünk előtt kelnek majd életre.
Így marad friss a banán
Igazán meglepő, de a banán kevésbé barnul meg, ha egyben hagyjuk a fürtben, és csak akkor szedünk le róla egy-egy darabot, amikor épp meg akarjuk enni. Magában ugyanis sokkal gyorsabban barnul.
Ha megkeményedett a barnacukor
Rengeteg süteménynek ad egészen különleges, karamelles ízt, ha barnacukrot használunk hozzájuk, ám szabad levegőn a barnacukor hajlamos egészen kőkeményre száradni, így aztán szinte lehetetlen lesz kiszedni a csomagból. Ha nem engedjük, hogy a nedvesség távozzon a cukorból, ez nem történik meg, tartsuk tehát egy jól záródó üvegben a hűtőben. Ha pedig mégis már kőkeményre száradt cukorral kell főznünk, tegyük zacskóba egy szelet almával vagy friss kenyérrel, vagy tegyük mikrohullámú sütőbe 30 másodpercre.
Nem baj, ha megszáradt a kenyér
A keményre száradt kenyérvéget egyrészt le lehet reszelni, és készülhet így belőle zsemlemorzsa, de egy zacskóban be is dobhatjuk a mélyhűtőbe, és csak előkapjuk, amikor egy krémleveshez vagy salátához krutonra van szükségünk. A száraz kenyérszeletkék könnyen megpiríthatók, visszanyerik frissességüket, és épp annyira lesznek csak kemények, amennyire az szükséges.
A maradék főtt tészta se menjen veszendőbe
Nem muszáj kidobni a maradék főtt tésztát, pillanatok alatt felfrissíthetjük, ha lefóliázva eltesszük a hűtőbe, majd felhasználáskor semmi esetre sem mikróban melegítjük meg, hanem pár másodpercre lobogó vízbe dobjuk.
Vajat a fagyasztóba?!
Meglepő lehet, de a vaj is remekül fagyasztható: ha épp jó áron kapunk a boltban, vásároljunk be belőle, és légmentesen csomagolva tegyük a fagyasztóba. Fél évig eltartható.
Buborékvarázslat
Állítólag pár szem mazsolával megőrizhetők a pezsgők és habzóborok buborékjai. Így, ha azt vennénk észre, hogy minden széndioxid kiment már az italokból, dobjunk pár szem mazsolát a pohárba, a természetes cukortartalom csodát művel a nedűvel.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai trükk és tipp erre: