Tepsis zöldségtócsni, a leggyorsabb vacsora – itt az alaprecept, variáld kedvedre

Rohanós hétköznapokon, amikor idő sincs, nemhogy főznivaló alapanyag a kamrában, olyan receptekre van szükségünk, amik szinte a semmiből képesek összehozni egy egész étkezést. A tepsis tócsni is ebbe a kategóriába tartozik, lássuk, hogyan készül.

A tepsis tócsni több körben is leelőzi serpenyőben sült, kisebb testvérét. Amellett, hogy nem kell folyamatosan fölötte állni, még kevesebb zsiradék is kell hozzá. És ez még csak a kezdet: egy olyan ételről van szó, ami szinte csak előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. Tápláló, percek alatt elkészül, és még a legfélénkebb házi szakácson sem tud kifogni a tepsis tócsni.

Tepsis zöldségtócsni, a leggyorsabb vacsora – itt az alaprecept, variáld kedvedre

Mindennek az alapja: a zöldség

Mindegy, hogy külön bevásárolunk-e hozzá vagy sem, a tócsni szinte az összes zöldségből készülhet. Ha kallódik otthon néhány árva zöldség, reszeljük le őket, és már süthetjük is a vacsorát.

A tócsni legnagyobb ellensége a víz, a nedvesség. Ezért, ha netán olyan zöldségek kerülnek bele, amik sok vizet tartalmaznak, nyomkodjuk ki őket.

Ezeket a nedves zöldségeket így kezeljük: reszeljük le őket, majd alaposan sózzuk be (a későbbi ízesítésnél ezt tartsuk majd szem előtt), és keverjük el. Hagyjuk állni nagyjából 10-15 percig, utána pedig kézzel nyomjuk ki belőle az összes lehető vizet.

Ha többféle zöldséget szeretnénk keverni, és ezek között van nedvesebb (pl. cukkini, tök, krumpli) és szárazabb (pl. édesburgonya, répa, fehérrépa, zeller) is, akkor kezdjük a vizesekkel, és kinyomkodás után keverjük hozzá a többit.

Liszt és tojás

Ahhoz, hogy a zöldség összeálljon, kellő mennyiségű tojásra és lisztre lesz szükségünk. A liszt magába szívja majd a zöldségek maradék levét is, ebből (és a tojásból) áll majd össze a massza.

Ha úgy tapasztaljuk, hogy túl híg a keverék, öntsünk hozzá egy kevés lisztet. Ellenkező esetben viszont ne extra tojást adjunk hozzá, mert ezzel könnyen túllőhetünk a célon. Inkább pár evőkanál tejjel segítsünk a helyzeten, mivel azt könnyebb adagolni.

Tetszőleges extrák

Ha még finomabbá akarjuk tenni a tócsninkat, több lehetőség is áll előttünk. Tehetünk bele nyers hagymát és fokhagymát, de ennél sokkal jobb ötlet olajon fonnyasztott hagymát használni. A karamellizált ízek sokat hozzáadnak a tésztához.

Szintén jó választás lehet a reszelt sajt, ami két funkciót is ellát. Egyrészt, amikor megsül, jobban összetartja a tócsnit, emellett pedig kellemes ízt is ad neki.

Az alap só és bors mellett használhatunk például pirospaprikát, ettől szép színes is lesz az étel. Petrezselyemmel is kellemes hatást érhetünk el, főleg, ha akad otthon egy friss csokor.

Rusztikus tócsni

Cicege, lepcsánka, beret, mackó... Rengeteg neve van ennek a pokolian egyszerű és nagyon finom, krumplis, népi ételnek.

Káposztás latkesz avagy tócsni

Itt a lényegi szereplők a zöldségek, úgyhogy a lisztet csak módjával mutatjuk meg neki. De minek is? Ha laposabb lenne, hívhatnánk palacsintának, így nevezhetjük a következőknek: ...

A tepsi csodája

Eddig a pontig semmi újdonságot, világmegváltó ötletet nem hozott ez a tócsnirecept, azonban ez itt megváltozik. Azzal, hogy nem serpenyőben, hanem a sütőben készítjük el, rengeteget nyerünk.

Egyrészt, miután betettük a sütőbe, szinte alig kell szemmel tartanunk. Elég, ha beállítunk egy időzítőt, és bizonyos időközönként ránézünk. Közben foglalkozhatunk bármi mással, pihenhetünk, szusszanhatunk egyet.

Ráadásul jóval kevesebb olajat fogunk elhasználni a sütéshez, mint ha egyenként készítenénk kis lepényeket. Nem fog olyan sok zsiradékot felszívni a tócsni, könnyebb lesz, nem fog minket órákra leterhelni.

Egyedül arra figyeljünk a sütőben, hogy alsó-felső sütési funkcióval készítsük a lepényt. Mivel csak alul van olaj, ott intenzívebben fog sülni, ropogósabb is lesz. A felülről érkező hő nagyon fontos, nehogy nyers maradjon a tócsni teteje.

Amikor elkészül, tálaljuk frissen, tejföllel, sajttal, vagy egy friss zöldsalátával. Könnyebb vacsorát nem is kívánhatnánk magunknak.

Vegán cukkinitócsni

Egyik legnagyobb kedvencünk a cukkinitócsni, így külön örülünk neki, hogy most már egész évben kapni ezt a szuper zöldséget. Hoztunk is nektek egy klassz tojás- és tejtermékmentes ...

Céklatócsni

A szép színű, téli gyökérzöldségből nagyon sok finomság készülhet - most a klasszikus tócsni céklás változatának láttunk neki. Tztatzikivel nagyon finom! :)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai alap és okosság:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...