Szeletelés, aprítás, vágás: legyél te is profi séf

Az egyik legalapvetőbb konyhai művelet, amihez most egy profi szakács tippjeit hoztuk el. A következő trükkökkel rengeteg időt spórolhatsz az alapanyagok felvágásakor.

A főzés folyamatának egyik leghosszadalmasabb és legfárasztóbb része az alapanyagok felvágása: kockák, csíkok, cikkelyek végeláthatatlan sora. A profi szakács tippjeivel azonban rengeteg időt spórolhatsz ezeken a műveleteken a konyhában.

Készítsd elő a késeidet

Ahhoz, hogy gyorsan, könnyen és biztonságosan letudd a munkát, kulcsfontosságú, hogy a késeid elő legyenek készítve, azaz meg legyenek élezve. Az éles kések nem csúsznak, és kevesebb erő szükséges velük a vágáshoz.

Szeletelés, aprítás, vágás: legyél te is profi séf

Győződj meg róla, hogy a megvannak a megfelelő eszközeid

Ha gyakran sütsz-főzöl, akkor legyen egy késarzenálod. A különböző típusú alapanyagokhoz különböző kések működnek jól, így legyél felszerelkezve. Egy 20 cm-es séfkés minimum legyen a fiókodban, emellett egy hámozókés is ajánlott a finom munkákhoz.

És persze nem maradhat el a kenyérvágó kés, amivel a finom kovászos kenyeret – sajátot vagy pékségben vásároltat – tudod biztonságosan felszeletelni, hiszen valljuk be, a legtöbb ujjmegvágós baleset a kenyér miatt történik!

Tartsd rendesen a kést

Tényleg, ha ezt a részt egyszer elsajátítod, rengeteg időt spórolsz majd meg. A megfelelő fogáshoz helyezd a középső, gyűrűs és kisujjadat a kés nyele köré, és tartsd meg a pengét mutató- és hüvelykujjaddal. Ezután a helyes aprításhoz fogd az egyik kezeddel az alapanyagot, majd tartsd a kés hegyét a vágódeszkán, a másikkal pedig mozgasd fel és le.

Kockásítsd a gömbölyű végeket

Sokat segít az is, ha elöljáróban a gömbölyű alapanyagok – hagyma, krumpli, tök stb. - alját levágod, hogy kényelmesen tudd a vágódeszkára tenni.

Ezt a két technikát sajátítsd el

A két legelterjedtebb és legkevesebb macerával járó szeletelési technikát érdemes elsajátítanod, még akkor is, ha csak a saját Michelin-ellenőreidet kell lenyűgöznöd.

1.) A chiffonade technikával általában fűszernövényeket és zöldeket vágnak. Ehhez rakd egymásra a fűszernövényeket méretük szerint, hogy a vágások egyenletesek és megközelítőleg azonos méretűek legyenek. Ringató mozdulatokkal vágd őket fel. Kerüld a fel és le irányú mozdulatokat, mert azok megsérthetik és esetleg elszínezhetik a leveleket.

Szelj, apríts, akár egy profi ezekkel az apró trükkökkel

2.) A következő a battonet. Ez lényegében a kockára vágás jól csengő elnevezése, egy divatos módszer a kockázásra. Ehhez először vágd fel az alapanyagot több, négyzet alakú, egyenlő hosszúságú darabra. Miután ezeket a darabokat egy sorba helyezted, vágd fel őket battonetekre, majd folytasd a kockázást. Voilá, tökéletesen egyforma sárgarépa- vagy uborkakockák, erőfeszítés nélkül.

Használd többre a hámozót, mint pusztán a hámozás

Miután befejezted a sárgarépa, cukkini és más zöldségek hámozását, ne tedd még a mosogatógépbe a hámozót! Ennek segítségével hosszú szalagokat vagy pappardelle-szerű tésztaszálakat készíts a salátákhoz vagy a gyors pirításhoz. Próbáld ki ezt a trükköt spárgával spárgasalátához, vagy készíts vékony burgonyaszalagokat a gratin elkészítéséhez.

Fantasztikusan néz ki, de valójában csak megkönnyíted a saját életed vele. Végtére is, minél kisebb a szelet, annál gyorsabban sül meg az étel.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...