A főzés folyamatának egyik leghosszadalmasabb és legfárasztóbb része az alapanyagok felvágása: kockák, csíkok, cikkelyek végeláthatatlan sora. A profi szakács tippjeivel azonban rengeteg időt spórolhatsz ezeken a műveleteken a konyhában.
Készítsd elő a késeidet
Ahhoz, hogy gyorsan, könnyen és biztonságosan letudd a munkát, kulcsfontosságú, hogy a késeid elő legyenek készítve, azaz meg legyenek élezve. Az éles kések nem csúsznak, és kevesebb erő szükséges velük a vágáshoz.
Győződj meg róla, hogy a megvannak a megfelelő eszközeid
Ha gyakran sütsz-főzöl, akkor legyen egy késarzenálod. A különböző típusú alapanyagokhoz különböző kések működnek jól, így legyél felszerelkezve. Egy 20 cm-es séfkés minimum legyen a fiókodban, emellett egy hámozókés is ajánlott a finom munkákhoz.
És persze nem maradhat el a kenyérvágó kés, amivel a finom kovászos kenyeret – sajátot vagy pékségben vásároltat – tudod biztonságosan felszeletelni, hiszen valljuk be, a legtöbb ujjmegvágós baleset a kenyér miatt történik!
Tartsd rendesen a kést
Tényleg, ha ezt a részt egyszer elsajátítod, rengeteg időt spórolsz majd meg. A megfelelő fogáshoz helyezd a középső, gyűrűs és kisujjadat a kés nyele köré, és tartsd meg a pengét mutató- és hüvelykujjaddal. Ezután a helyes aprításhoz fogd az egyik kezeddel az alapanyagot, majd tartsd a kés hegyét a vágódeszkán, a másikkal pedig mozgasd fel és le.
Kockásítsd a gömbölyű végeket
Sokat segít az is, ha elöljáróban a gömbölyű alapanyagok – hagyma, krumpli, tök stb. - alját levágod, hogy kényelmesen tudd a vágódeszkára tenni.
Ezt a két technikát sajátítsd el
A két legelterjedtebb és legkevesebb macerával járó szeletelési technikát érdemes elsajátítanod, még akkor is, ha csak a saját Michelin-ellenőreidet kell lenyűgöznöd.
1.) A chiffonade technikával általában fűszernövényeket és zöldeket vágnak. Ehhez rakd egymásra a fűszernövényeket méretük szerint, hogy a vágások egyenletesek és megközelítőleg azonos méretűek legyenek. Ringató mozdulatokkal vágd őket fel. Kerüld a fel és le irányú mozdulatokat, mert azok megsérthetik és esetleg elszínezhetik a leveleket.
2.) A következő a battonet. Ez lényegében a kockára vágás jól csengő elnevezése, egy divatos módszer a kockázásra. Ehhez először vágd fel az alapanyagot több, négyzet alakú, egyenlő hosszúságú darabra. Miután ezeket a darabokat egy sorba helyezted, vágd fel őket battonetekre, majd folytasd a kockázást. Voilá, tökéletesen egyforma sárgarépa- vagy uborkakockák, erőfeszítés nélkül.
Használd többre a hámozót, mint pusztán a hámozás
Miután befejezted a sárgarépa, cukkini és más zöldségek hámozását, ne tedd még a mosogatógépbe a hámozót! Ennek segítségével hosszú szalagokat vagy pappardelle-szerű tésztaszálakat készíts a salátákhoz vagy a gyors pirításhoz. Próbáld ki ezt a trükköt spárgával spárgasalátához, vagy készíts vékony burgonyaszalagokat a gratin elkészítéséhez.
Fantasztikusan néz ki, de valójában csak megkönnyíted a saját életed vele. Végtére is, minél kisebb a szelet, annál gyorsabban sül meg az étel.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: