Jöjjön 7 olyan hibapont, amit a kezdő, illetve nem elég gyakorlott szakácsok követnek el otthon - sőt, szerintünk olyan is akad köztük, ami sokéves tapasztalat után is új lesz sokaknak. Profi séfek tanácsai következnek:
1. TOMPA KÉST HASZNÁLSZ
Bizony, a legtöbb konyhai balesetet nem a túl éles, hanem pont az életlen kések okozzák - az étel nyiszatolásakor ugyanis jóval könnyebben megcsúszik az a penge... Szerezz be legalább egy minőségi séfkést, és keress egy élezőmestert magadnak, aki néha megélezi neked!
2. SZÁRÍTOTTAT RAKSZ A FRISS HELYETT
Felejtsd el a régi, aromáját vesztett szárított zöldfűszereidet - ma már mindenhol kapni friss, cserepes változatokat (oregánó, rozmaring, bazsalikom, menta, koriander, stb.) nem is drágán, ráadásul egy indok, hogy kertészkedj is picit – ezek a párkányon is elférnek!
A szárított fűszernek köze sincs a friss levelekhez, ezt bizton állítjuk.
*(Ugyanez a hagymafélékre is igaz - friss, hajtások, rügyek nélküli fokhagymát, vöröshagymát stb. válassz!)
3. KÉSVE FŰSZEREZEL
Ne csak a vége fele sózz és borsozz - vannak persze kivételek, például ha pirított gombát vagy májat sütsz, ne sózz előre, mert a gomba kiengedi a levét és szottyosra fő, a máj meg megkeményedik, de általában igaz, hogy folyamatosan kell kóstolgatni és ízesíteni az ételeket, hogy a só átjárja az alapanyagokat!
4. FÉLKÉSZ ALAPANYAGOKAT HASZNÁLSZ
Semmi csalás, bizony, ha istenigazából főzöl, akkor minden egyes alapanyag friss kell, hogy legyen. Nincs fagyasztott zöldségkeverék, csak mert nincs kedved szeletelni, nincs csomagolt saláta meg előpácolt hússzelet, sem ilyen-olyan adalékanyagos ételízesítő. Irány a piac, és tessék minden ételt a nulláról kezdeni!
5. TÚLSÜTÖD A HÚST
A húsok kiszárítása és túlsütése a konyhában forgók többségének "bűne". Éppen ezért a séfek azt ajánlják, hogy ruházz be egy húshőmérőre, és ellenőrizd, meddig sütöd azt a húst. A másik pedig, hogy 10 percig pihentess minden megsült, sütőből, serpenyőből kivett húst, mielőtt ennéd, szeletelnéd, mert akkor nyeri el szaftos, végleges formáját!
6. NEM KÖVETED A RECEPTET (főleg sütisütésnél)
Ne térj el a leírtaktól - tudjuk, hogy kreatívnak lenni jó dolog, meg amúgy is, mi baj lehet, ha kevesebb a sütőpor, de sajnos a sütés tényleg kémiai folyamatok összessége, minden milli számít. Ha elő kell melegíteni a sütőt, mielőtt betolnád a tepsi nyers linzert, akkor tedd azt.
7. ELTÉRSZ A HŐMÉRSÉKLETTŐL
Ha a recept azt írja, az edény, a víz, tej, vaj stb. legyen hideg (például egy rácsos pite tésztájánál), akkor az legyen hideg. Ha meg szobahőmérséklet az előírás, az se véletlen. Sajnos a nem megfelelő hőmérsékletű alapanyag mindent elronthat!
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
7 kenyérkészítésről szóló videó, amiktől biztosan megkívánod a finom, friss...
Ahogy ezek a kenyerek készülnek, az már művészet...
Fenes GábrielÍgy lesz tökéletes a sütőben sült hús
Egy vastagabb szelet vagy nagyobb darab hús nem sül meg olyan könnyen, mint egy jól klopfolt a serpenyőben. De nem ám! Így sütögesd a pecsenyéd, hogy tökéletes legyen!
Gréti9 fini sütés nélküli édesség - nem kell ide sütő,...
Most azoknak kedvezünk, akiknek nincs sütőjük...csak hűtőjük! Lehet, hogy némelyikhez türelem kell majd, de megéri!
Nosalty12 tipp életed és otthonod rendbetételéhez!
Az újévet általában új célokkal és persze rengeteg fogadalommal kezdjük. De egy dolgot sokszor elhibázunk!
admin