Aranyszabály, hogy ha cukkini tócsnit készítesz, akkor mindenképp be kell előtte sózni a reszelt cukkinit, hogy kiengedje a vizet magából, így sokkal jobb lesz a kész étel textúrája. Ezt a lépést általában a magas nedvességtartalmú zöldségeknél, cukkininél, uborkánál vagy padlizsánnál érdemes elvégezni, hogy ne legyen annyira vizes és koncentráltabb ízt kapjunk. Ez azonban időigényes, sőt, az elkészítendő ételtől függően nem is mindig szükséges. Mutatjuk, mikor ajánlott besózni a padlizsánt főzés előtt, és mikor hagyható ki ez a lépés.
Miért sózzuk a padlizsánt?
A kulináris világban a padlizsán keserű tulajdonságai régóta vita tárgyát képezik. Korábban úgy tartották, hogy a padlizsán besózása elengedhetetlen annak érdekében, hogy enyhüljön a keserű íze, mivel „kivonja” azt belőle.
Az igazság azonban az, hogy a só nem szünteti meg a keserűséget, pusztán csak elfedi azt.
Ráadásul az emberek hosszú ideig munkálkodtak azon, hogy kiküszöböljék a padlizsán keserűségét, ezért a modern padlizsánfajtákat kifejezetten úgy nemesítették, hogy kevésbé legyenek keserűek. Ez azonban nem jelenti, hogy teljesen el kellene hagyni a sózást, sőt, van egy jó okunk arra, hogy sütés előtt besózzuk a padlizsánt - mondja a marthastewart.com által megkérdezett szakértő.
A padlizsán sózásának előnyei
A padlizsán főzés előtti sózása segít a nedvesség kivonásában, ami különösen hasznos az olyan ételeknél, ahol fontos a textúra. A mártásokkal vagy sült padlizsánnal készült rakott ételeknek mindenképpen jót tehet a sózás.
Bár a természetes keserűséget nem szünteti meg, ha felhasználás előtt besózod a padlizsánt, az mégis pozitív hatással lehet az ízére. Az ozmózis folyamata ugyanis segít a sót a padlizsán sejtjeibe juttatni, mélyebben fűszerezve azt.
Mikor ajánlott megsózni a padlizsánt - és mikor nem szabad
A sózás időzítésének eldöntésében a legfontosabb szempont, hogy milyen ételt készítünk, emellett pedig a személyes preferenciákat is érdemes figyelembe venni.
Mikor kell sózni: ha sütöd, pirítod vagy olajban kisütöd a padlizsánt, akkor az előzetes sózás mindenképp olyan lépés, amelyet nem szabad kihagyni.
Mikor nem kell sózni: ha a padlizsánt lassan főzöd, nincs sok okod arra, hogy előzetesen a sózással bajlódj. A padlizsán húsa így is, úgy is lassan fog szétesni, így az előzetes sózás kihagyható lépés.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tipp leselkedik rád itt: