Itt a válasz, mikor szabad és mikor nem besózni a padlizsánt felhasználás előtt

Vaciláltál már azon, hogy van-e értelme besózni a padlizsánt felhasználás előtt és várni, amíg kiengedi a vizet magából? Napi Tippünkben eláruljuk, mely esetekben érdemes besózni a padlizsánt főzés előtt és mikor nem!

Aranyszabály, hogy ha cukkini tócsnit készítesz, akkor mindenképp be kell előtte sózni a reszelt cukkinit, hogy kiengedje a vizet magából, így sokkal jobb lesz a kész étel textúrája. Ezt a lépést általában a magas nedvességtartalmú zöldségeknél, cukkininél, uborkánál vagy padlizsánnál érdemes elvégezni, hogy ne legyen annyira vizes és koncentráltabb ízt kapjunk. Ez azonban időigényes, sőt, az elkészítendő ételtől függően nem is mindig szükséges. Mutatjuk, mikor ajánlott besózni a padlizsánt főzés előtt, és mikor hagyható ki ez a lépés.

Ezekben az esetekben érdemes besózni a padlizsánt főzés előtt

Miért sózzuk a padlizsánt?

A kulináris világban a padlizsán keserű tulajdonságai régóta vita tárgyát képezik. Korábban úgy tartották, hogy a padlizsán besózása elengedhetetlen annak érdekében, hogy enyhüljön a keserű íze, mivel „kivonja” azt belőle.

Az igazság azonban az, hogy a só nem szünteti meg a keserűséget, pusztán csak elfedi azt.

Ráadásul az emberek hosszú ideig munkálkodtak azon, hogy kiküszöböljék a padlizsán keserűségét, ezért a modern padlizsánfajtákat kifejezetten úgy nemesítették, hogy kevésbé legyenek keserűek.  Ez azonban nem jelenti, hogy teljesen el kellene hagyni a sózást, sőt, van egy jó okunk arra, hogy sütés előtt besózzuk a padlizsánt - mondja a marthastewart.com által megkérdezett szakértő.

A padlizsán sózásának előnyei

Misoval grillezett padlizsán

Egyből kétféle módon is elkészíthetitek ezt az ázsiai ízvilágú vegán fogást. Gyors és nagyszerű, édes és sós, umamigazdag fogás, olyan hatalmas ízbomba, hogy szerintem a legjobb a ...

Padlizsánkrémes tészta

Vannak olyan ételek, amelyek önmagukban nagyon jól működnek, kiváló ízélményt nyújtanak. Mégis, ha – véletlenül vagy valamilyen ördögi terv keretében – összeeresztjük őket, ...

Teriyaki padlizsán

A teriyaki az egyik legnépszerűbb japán máz, amivel mindenféle húst, halat és zöldséget remekül párosíthatunk. Mi most padlizsánnal készítettünk el, ami nem csak finom és laktató, ...

A padlizsán főzés előtti sózása segít a nedvesség kivonásában, ami különösen hasznos az olyan ételeknél, ahol fontos a textúra. A mártásokkal vagy sült padlizsánnal készült rakott ételeknek mindenképpen jót tehet a sózás.

Bár a természetes keserűséget nem szünteti meg, ha felhasználás előtt besózod a padlizsánt, az mégis pozitív hatással lehet az ízére. Az ozmózis folyamata ugyanis segít a sót a padlizsán sejtjeibe juttatni, mélyebben fűszerezve azt.

Mikor ajánlott megsózni a padlizsánt - és mikor nem szabad

A sózás időzítésének eldöntésében a legfontosabb szempont, hogy milyen ételt készítünk, emellett pedig a személyes preferenciákat is érdemes figyelembe venni.

Mikor kell sózni: ha sütöd, pirítod vagy olajban kisütöd a padlizsánt, akkor az előzetes sózás mindenképp olyan lépés, amelyet nem szabad kihagyni.

Mikor nem kell sózni: ha a padlizsánt lassan főzöd, nincs sok okod arra, hogy előzetesen a sózással bajlódj. A padlizsán húsa így is, úgy is lassan fog szétesni, így az előzetes sózás kihagyható lépés.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tipp leselkedik rád itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...