Mielőtt padlizsánnal dolgoznál, ezt feltétlenül tudnod kell

Napi Tippünkből megtudhatod, hogyan kell felvágnod különböző módokon a padlizsánt attól függően, hogy milyen ételt készítesz.

A padlizsán egy igazi kaméleon. A végtelenül sokoldalú, gazdag színű gyümölcs (igen, a padlizsán technikailag gyümölcs, akárcsak a paradicsom vagy az uborka) ízletes és könnyen elkészíthető alapanyag, a közel-keleti ételek igazi sztárja, miközben remek alternatíva lehet akár a hús helyettesítésére is. Az első lépés pedig a kiváló padlizsános ételhez az, hogy megtanulod, hogyan kell helyesen felvágni! Most ezt mutatjuk meg lépésről lépésre, és néhány extra tippet is adunk a padlizsán fogyasztásához. Íme, a padlizsános kisokos:

Mielőtt padlizsánnal dolgoznál, ezt feltétlenül tudnod kell

Hogyan vágd fel a padlizsánt – első lépések

Válaszd ki a padlizsánt: a padlizsánnak is számos különböző fajtája létezik, mindegyiknek megvan a maga speciális színe, textúrája és felhasználási módja.

  • Gyűjtsd össze a szükséges alapanyagokat és eszközöket: fogj egy nagy szakácskést és vágódeszkát.
  • Mosd meg és szárítsd meg a padlizsánt: öblítsd le a padlizsánt hideg víz alatt, és szárítsd meg egy konyharuhával.
  • Vágd le a végeit: vágd le a padlizsán végeit a száránál és az aljánál, hogy mindkét oldalán sima felületet kapj.

Teriyaki padlizsán

A teriyaki az egyik legnépszerűbb japán máz, amivel mindenféle húst, halat és zöldséget remekül párosíthatunk. Mi most padlizsánnal készítettünk el, ami nem csak finom és laktató, ...

Padlizsánkrémes tészta

Vannak olyan ételek, amelyek önmagukban nagyon jól működnek, kiváló ízélményt nyújtanak. Mégis, ha – véletlenül vagy valamilyen ördögi terv keretében – összeeresztjük őket, ...

Misoval grillezett padlizsán

Egyből kétféle módon is elkészíthetitek ezt az ázsiai ízvilágú vegán fogást. Gyors és nagyszerű, édes és sós, umamigazdag fogás, olyan hatalmas ízbomba, hogy szerintem a legjobb a ...

Hogyan vágd fel a padlizsánt körökre?

Fektesd a padlizsánt az oldalára egy vágódeszkára.

Vágd le a végét és a szárát, ha eddig nem tetted volna. Szeleteld a padlizsánt keresztben kb. 2,5 cm vastagságú körökre (vagy a recepthez kívánt vastagságúra).

Hogyan vágd fel a padlizsánt hosszú, lapos darabokra?

Fektesd a padlizsánt az oldalára egy vágódeszkára. Vágd le a végét és a szárát. Szeleteld fel a padlizsánt hosszában (vagy átlósan) 2,5 cm vastagságúra (vagy a recepthez kívánt vastagságúra), hogy nagy, lapos darabokat kapj, amelyek tökéletesek a rakott ételekbe való rétegezéshez.

Hogyan vágd a padlizsánt kockákra?

Fektesd a padlizsánt az oldalára egy vágódeszkára. Vágd le a végét és a szárát. Hosszában szeleteld fel, majd minden lapos darabot fektess a vágódeszkára, és ismét hosszában szeleteld fel, hogy hosszú, vékony csíkokat kapj. Ezután a csíkokat vízszintesen kezdd el felvágni, hogy kis kockákat kapj.

Le kell vágni a padlizsán héját?

Attól függ. A legtöbb esetben nem kell eltávolítani a padlizsán héját, mielőtt megsütnéd.

A padlizsán héja ehető, és sok sült étel esetében kellemes textúrát adhat. Ennek ellenére egyes receptek hámozott padlizsánt írnak elő, és vannak olyanok is, akik inkább héj nélkül preferálják a padlizsánt a tányérjukon.

Mindig ellenőrizd, hogy mit ír a recept, mielőtt elkezdenéd feldolgozni a padlizsánt.

Ehetőek a padlizsán magjai?

Vajon padlizsán nő a hasadban, ha megeszed a magokat?

Szerencsére nem, a padlizsánmagok biztonsággal fogyaszthatók, de az ízük sokféle lehet. A fiatalabb padlizsánoknak általában kevesebb, világosabb és semlegesebb ízű magja van, míg az érettebb gyümölcsöknek sötétebb, kesernyés ízű magjai lehetnek. Ha szeretnéd eltávolítani a magokat, akkor óvatosan, egy kanál segítségével kanalazd ki őket.

További tippek padlizsánhoz

  • Mindig főzd meg a padlizsánt: nem ajánlott a nyers padlizsán fogyasztása.
  • Fontold meg a padlizsán dehidratálását főzés előtt: a felszeletelt padlizsánt enyhén megsózva hagyd kicsit állni, ezzel csökkentheted a keserűségét, és lehetővé teheted, hogy a gyümölcs jobban átvegye a többi hozzávaló ízét. Ehhez tedd a padlizsánszeleteket egy szűrőbe, és szórd meg sóval. Hagyd állni 30 percig, majd vedd ki, és papírtörlővel törölgesd a szeleteket szárazra.
  • Használj elegendő, de ne túl sok olajat: a padlizsán gyorsan felszívja a zsiradékot, amelyben sütik. Figyelj, hogy mennyi zsiradékot ír elő a recept, és annak megfelelően használd, de ne többet.
  • Ne zsúfold túl: ha a recept szerint meg kell sütni a padlizsánt, ügyelj arra, hogy elegendő helyet hagyj a serpenyőben ahhoz, hogy minden egyes darab karamellizálódni tudjon, és ne ragadjanak össze.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tipp leselkedik rád itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...