A padlizsán egy igazi kaméleon. A végtelenül sokoldalú, gazdag színű gyümölcs (igen, a padlizsán technikailag gyümölcs, akárcsak a paradicsom vagy az uborka) ízletes és könnyen elkészíthető alapanyag, a közel-keleti ételek igazi sztárja, miközben remek alternatíva lehet akár a hús helyettesítésére is. Az első lépés pedig a kiváló padlizsános ételhez az, hogy megtanulod, hogyan kell helyesen felvágni! Most ezt mutatjuk meg lépésről lépésre, és néhány extra tippet is adunk a padlizsán fogyasztásához. Íme, a padlizsános kisokos:
Hogyan vágd fel a padlizsánt – első lépések
Válaszd ki a padlizsánt: a padlizsánnak is számos különböző fajtája létezik, mindegyiknek megvan a maga speciális színe, textúrája és felhasználási módja.
- Gyűjtsd össze a szükséges alapanyagokat és eszközöket: fogj egy nagy szakácskést és vágódeszkát.
- Mosd meg és szárítsd meg a padlizsánt: öblítsd le a padlizsánt hideg víz alatt, és szárítsd meg egy konyharuhával.
- Vágd le a végeit: vágd le a padlizsán végeit a száránál és az aljánál, hogy mindkét oldalán sima felületet kapj.
Hogyan vágd fel a padlizsánt körökre?
Fektesd a padlizsánt az oldalára egy vágódeszkára.
Vágd le a végét és a szárát, ha eddig nem tetted volna. Szeleteld a padlizsánt keresztben kb. 2,5 cm vastagságú körökre (vagy a recepthez kívánt vastagságúra).
Hogyan vágd fel a padlizsánt hosszú, lapos darabokra?
Fektesd a padlizsánt az oldalára egy vágódeszkára. Vágd le a végét és a szárát. Szeleteld fel a padlizsánt hosszában (vagy átlósan) 2,5 cm vastagságúra (vagy a recepthez kívánt vastagságúra), hogy nagy, lapos darabokat kapj, amelyek tökéletesek a rakott ételekbe való rétegezéshez.
Hogyan vágd a padlizsánt kockákra?
Fektesd a padlizsánt az oldalára egy vágódeszkára. Vágd le a végét és a szárát. Hosszában szeleteld fel, majd minden lapos darabot fektess a vágódeszkára, és ismét hosszában szeleteld fel, hogy hosszú, vékony csíkokat kapj. Ezután a csíkokat vízszintesen kezdd el felvágni, hogy kis kockákat kapj.
Le kell vágni a padlizsán héját?
Attól függ. A legtöbb esetben nem kell eltávolítani a padlizsán héját, mielőtt megsütnéd.
A padlizsán héja ehető, és sok sült étel esetében kellemes textúrát adhat. Ennek ellenére egyes receptek hámozott padlizsánt írnak elő, és vannak olyanok is, akik inkább héj nélkül preferálják a padlizsánt a tányérjukon.
Mindig ellenőrizd, hogy mit ír a recept, mielőtt elkezdenéd feldolgozni a padlizsánt.
Ehetőek a padlizsán magjai?
Vajon padlizsán nő a hasadban, ha megeszed a magokat?
Szerencsére nem, a padlizsánmagok biztonsággal fogyaszthatók, de az ízük sokféle lehet. A fiatalabb padlizsánoknak általában kevesebb, világosabb és semlegesebb ízű magja van, míg az érettebb gyümölcsöknek sötétebb, kesernyés ízű magjai lehetnek. Ha szeretnéd eltávolítani a magokat, akkor óvatosan, egy kanál segítségével kanalazd ki őket.
További tippek padlizsánhoz
- Mindig főzd meg a padlizsánt: nem ajánlott a nyers padlizsán fogyasztása.
- Fontold meg a padlizsán dehidratálását főzés előtt: a felszeletelt padlizsánt enyhén megsózva hagyd kicsit állni, ezzel csökkentheted a keserűségét, és lehetővé teheted, hogy a gyümölcs jobban átvegye a többi hozzávaló ízét. Ehhez tedd a padlizsánszeleteket egy szűrőbe, és szórd meg sóval. Hagyd állni 30 percig, majd vedd ki, és papírtörlővel törölgesd a szeleteket szárazra.
- Használj elegendő, de ne túl sok olajat: a padlizsán gyorsan felszívja a zsiradékot, amelyben sütik. Figyelj, hogy mennyi zsiradékot ír elő a recept, és annak megfelelően használd, de ne többet.
- Ne zsúfold túl: ha a recept szerint meg kell sütni a padlizsánt, ügyelj arra, hogy elegendő helyet hagyj a serpenyőben ahhoz, hogy minden egyes darab karamellizálódni tudjon, és ne ragadjanak össze.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tipp leselkedik rád itt: