Levesszezon van, és bár imádjuk a könnyű, folyós leveseket, a hideg időben nincs is jobb, mint egy gazdagon teli, melengető tál krémes leves. Nemrég elárultuk, hogyan tudsz ínycsiklandóan krémes levest készíteni majonéz segítségével, most pedig újabb 5 gyors és egyszerű módot hoztunk arra, hogy miként tudod besűríteni a levest pillanatok alatt, tejtermék felhasználása nélkül.
1. Adj pürésített zöldségeket szinte bármilyen leveshez
Kiváló módja a levesek sűrítésének (és a plusz tápanyagbevitelnek), ha pürésített zöldségeket adsz a levesedhez. Különösen alkalmasak erre a célra a magas keményítő- és alacsonyabb rosttartalmúak. Sőt, akár maradék zöldségeket is felhasználhatsz, vagy a levesben amúgy is megtalálható fajtákat egy plusz formában is belecsempészheted az ételbe az összetettebb ízélményért.
Például, ha csirkelevest készítesz, a zeller, a sárgarépa és a hagyma turmixolása segíthet a folyékony levest kicsit sűrűbbé tenni.
2. Keverj bele némi instant burgonyapürét
Jó-jó, nem feltétlenül a legelegánsabb megoldás, de a burgonyapürépor a gazdag és krémes levesek készítésének titkos fegyvere, amit érdemes ismerned. Mindössze pár evőkanál dehidratált burgonyapüré tökéletes keményítőtartalmú összetevőként működik a levesek sűrítéséhez, mindezt úgy, hogy közben „házias burgonyaízt"’ ad hozzájuk.
3. Ha kétség merül fel, nem lőhetsz mellé a kukoricakeményítővel
Messze a legegyszerűbb módja a leves besűrítésének, amely garantálja a szemcsementes eredményt, a kukoricakeményítő hozzáadása.
A kulcs az, hogy nem magában kell hozzáadni a keményítőt, hanem egy szuszpenziót kell készíteni belőle: két rész folyadékot (hideg vagy szobahőmérsékletű) és egy rész kukoricakeményítőt keverj össze, és ezt add a leveshez. Alaposan keverd össze a hozzávalókat úgy, hogy szemcsementes szuszpenziót kapj, majd apránként adagold a forrásban lévő leveshez.
4. Használd fel a maradék keményítőt
Van maradék fehér rizs vagy akár tészta (és persze krumplipüré) a hűtőben? Most eláruljuk, hogy a lehető legjobb levessűrítők épp ezek a maradék ételek. A leves elkészítésekor kanalazd ki a teljes folyadékmennyiség körülbelül nyolcadát, és főzd benne puhára a fent felsorolt maradékokat. Ha megpuhultak, egyszerűen turmixold le őket, végül pedig add hozzá a leveshez.
5. Használj turmixgépet az összetevők emulgeálásához
Valószínűleg nem mondunk újat, hogy a levesek sűrítéséhez messze a leghasznosabb eszköz a háztartásban a merülőmixer, hiszen kényelmes és könnyen kezelhető, és bármilyen leves tartalmát pikk-pakk besűrítheted vele.
Ettől függetlenül egy turmixgép is csodákra lehet képes.
Még néhány tipp a leves besűrítéséhez:
Liszttel vagy kukoricakeményítővel jobb sűríteni a levest?
Ha gazdag és krémes textúrát és finom ízt akarsz elérni, akkor különösen óvatosnak kell lenned, ha lisztet használsz erre a célra kukoricakeményítő helyett. A liszt sűrűbbé teszi a leveseket, és jobban megtartja a viszkozitást, ugyanakkor a liszt ízt is ad az ételhez, és néha előbb egy rántást is kell készíteni, ami bizony plusz munka. Ezért a biztosabb és egyszerűbb út a kukoricakeményítő, amivel sokkal könnyebb dolgozni, és nem változtatja meg a leves ízét sem, bár nem teszi olyan sűrűvé, mint a liszt.
A forralás segít besűríteni a levest?
Ha kukoricakeményítővel, liszttel vagy más keményítőtartalmú hozzávalókkal dolgozol, a keverék sűrítéséhez forralásra van szükség.
Körülbelül egy-két perc forralás után már látnod kell az eredményt – ha addigra nem sűrűsödik be tetszés szerint, akkor lehet, hogy több sűrítőanyagra lesz szükséged. Ne feledd, hogy a leves fűszerezését is módosítani kell, ha további hozzávalókat adsz hozzá. Ha nincs kéznél liszt vagy kukoricakeményítő, akkor pedig a tudomány (azaz a párolgás) segítségével tudod sűríteni a levest (a folyadék mennyiségének csökkentésével).
Besűrűsödik a leves, ahogy hűl?
Az olyan leves, amely tartalmaz valamennyi keményítőt, legyen az burgonya, rizs, tészta vagy hozzáadott sűrítőanyag, például kukoricakeményítő vagy liszt, biztosan besűrűsödik, miközben hűl. Ugyan nem lesz ez a sűrűsödés rendkívül látványos, de a keményítő, miután aktiválódott (felforrt), megtartja a viszkozitást, és még egy kicsit tovább sűrűsödik, ahogy hűl.
Mi a teendő, ha túl sűrű lett a leves?
Ha átestél a ló túloldalára, és túlságosan besűrűsödött a levesed, mindössze egy lehetőség áll rendelkezésedre: folyadékot kell hozzáadnod. Lehetőleg egy ízes folyadékot, például valamilyen alaplevet vagy húslevest használj. Ezek hiányában persze a víz is megteszi, de semmiképp se felejtsd le, hogy a sűrűség feloldásával ízeket is veszítesz, ezért fűszerezd vissza a levest (kóstolj!).
Annak érdekében, hogy ezt megelőzd, mindig kis lépésekben add hozzá a választott sűrítőanyagot a leveshez, és közben hagyj neki időt, hogy felforrjon és megfőjön. Ha szükséges, mindig lehet még hozzáadni.
Konyhai tippek, amelyeket végy elő a konyhában: