Julia Child generációkat tanított meg főzni, és tippjei ma is épp olyan jól használhatóak, mint évtizedekkel ezelőtt. Na de mi köze van a gasztropraktikáknak Julia Child harisnyájához? Az, hogy a szakácskönyvszerző ebben tárolta a hagymákat, hogy hosszú időn át frissek maradjanak.

Julia Child hagymatárolási trükkje
A New York Timesban jelent meg Nancy Berde Varr Backstage with Julia című visszaemlékezése, amiben megosztotta, milyen volt Julia Child asszisztensének lenni. Berde Varr egy rövid anekdotát is mesélt, amely Julia Child magasságát illusztrálja, egy furcsa trükkje kapcsán: a legendás műsorvezető és szakácskönyvszerző ugyanis a harisnyájában tartotta a hagymát.
„Néhány évvel korábban jöttem rá, hogy milyen hosszúak azok a lábak, amikor egy rajongója küldött neki egy hatalmas doboz Vidalia hagymát, amelyen ez állt: Jól szellőző, hűvös helyen tárold” - írja Berde Varr. „Amikor megkérdeztem tőle, hogy szerinte hogyan kellene tárolni őket, átnyújtotta nekem egy harisnyanadrágját, mondván:
Ezeknek jónak kell lenniük. Felakasztjuk őket a pincében!
- az egész doboz édes georgiai hagyma belefért az egyetlen pár harisnyájába.
Bár meghökkentő elképzelni a harisnyában pihenő hagymákat, csak kicsit kell kutakodni az internet és a Reddit bugyraiban, hogy az ember felfedezze, világszerte ismert és elterjedt praktikáról van szó, amely ténylegesen működik.
Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy Amerikában már a nagy gazdasági világválság idején nejlonharisnyában tárolták a zöldséget a téli hónapokban. A szűkös időkben különösen fontos, hogy minél kevesebb étel kerüljön a kukába, így ha átment a gazdasági válság próbáján, biztosak lehetünk afelől, hogy tényleg működik.
Mitől működik?
A titok, hogy a harisnya anyaga taszítja a nedvességet, és lehetővé teszi a levegő keringését a hagymák között.
Ahhoz, hogy létrehozd ezeket a hagymahurkákat, először tegyél egy hagymát a harisnyába, majd köss rá egy csomót. Ezután jöhet a következő hagyma, amit szintén egy csomó követ, és így tovább.
A hagymatömlőket aztán egy hűvös, sötét helyen kell fellógatni, például egy kamrában vagy pincében. Ez megakadályozza, hogy kicsírázzanak. Készül az ebéd, és hagymára van hozzá szükséged? Egyszerűen csak vágj le egy (vagy amennyire szükséged van) csomót alulról!
Miért a Vidalia hagyma?
Bár a hagymák harisnyában való tárolása és felakasztása fajtától függetlenül jó trükk, érdemes szót ejteni arról, hogy miért emelte ki Berde Varr beszámolójában azt a részletet, hogy Julia Vidalia hagymákat használt. A Vidalia egy édes hagymafajta, amely különösen gyorsan meg tud romlani, ha helytelenül tárolják. Ha ugyanis túl sokáig érintkeznek egymással a hagymák, például egy tálban vagy egy dobozban, akkor összezúzódnak, és ennek hatására rövid időn belül elfonnyadnak. Ennek oka a magas a víz- és cukortartalmuk, két olyan tényező, amely éppoly kényessé teszi ezt a fajtát, mint amilyen ízletes. Így, ha netalántán hozzájutnál ehhez a fajtához, és hosszabb ideig szeretnéd tárolni, mindenképp érdemes bevetned Julia Child harisnyatrükkjét!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Címlapkép: Getty Images © Aaron Rapoport/CORBIS OUTLINE/Corbis
További hasznos konyhai tippekkel gazdagodhatsz:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!