Julia Child verhetetlen módszere a krémes rántottához

Julia Child rántottája messze földön híres volt, Napi Tippünk után pedig te is el tudod készíteni reggelire, hogy levedd szeretteidet a lábukról.

Minél egyszerűbb az étel, annál több tipp és trükk létezik az elkészítésére. Valószínűleg sokan tudnak például tojásrántottát sütni – de ha igazán le akarjuk nyűgözni magunkat és/vagy családunkat rántottasütési készségeinkkel, akkor hallgassunk Julia Childra.

Julia Child / fotó: Hans Namuth/Photo Researchers History/Getty Images

Ráadásul Julia Child tippjével nincs is szükség extra alapanyagra, hogy krémes és habos legyen a tojásrántottád: még egy kis nyers tojást kell hozzáadni, amikor a rántotta már éppen elkészülne. Ezt a tippet egy Jacques Pépinnel közös főzőműsor során osztotta meg a tévés személyiség, és a YouTube-on megnézhetitek:

A titok

Miután egy tál felvert, sóval és borssal fűszerezett tojást olvasztott vajjal kikent serpenyőbe önt, Child a keverékből egy kis mennyiséget visszacsorgat a tálba, hogy később hozzáadhassa.

[Ez] azért van, hogy krémesítsük a tojásokat!

- magyarázza.

Pépin megjegyezte, hogy ez a trükk „a régi stílust” képviseli, amely megakadályozza, hogy a tojás teljesen megfőjön, és ezáltal gumiszerűvé váljon.

A tojások még körülbelül egy percig főnek ezután, miután leveszed őket a tűzről, így nem kell aggódnod amiatt, hogy nyers tojást fogsz felszolgálni. Erre azért van szükség, mert ha hagyod, hogy a tűzhelyen teljesen megfőjenek, akkor, ahogy Child fogalmazott, "kemény rögökhöz" hasonló lesz az eredmény.

„Szeretem a puha rántottát” - mondja Julia. Trükkje lehetővé teszi, hogy részben megőrizzük a tojások ragacsos állagát, így a végén egy finom, lágyan krémes ételt kapunk.

Krémesen lágy, hajtogatott rántotta

Az egész nap reggelizni vágyók receptje következik. Az ausztrál stílusú specialty kávézók kínálatának az egyik legnépszerűbb étele az úgymond „hajtogatott” vagy „gyűrött” ...

Ízletes tofurántotta

Abban az esetben, ha valaki nem fogyaszt tojást, kiváló megoldást nyújthat a tofuból készült rántotta. Finom, egyszerű és egészséges, így bárkinél befutó kaja lehet.

Child nem adott meg konkrét mennyiséget, amit félre kell tenni, de a felvert tojások körülbelül egyötöde elegendő erre a célra. Ahhoz azonban, hogy biztosra menj, a krémes rántotta érdekében érdemes az ikonikus amerikai szakács egész rántottakészítési folyamatát lemásolni. Fontos, hogy ő lassan, alacsony hőfokon készíti - mindkettő kulcsfontosságú elem a lágy rántottához. Míg más szakácsok, például Pépin, azt ajánlják, hogy a rántottát nagyon gyorsan, magas hőfokon készítsük, addig ez a lassabb módszer jobban kezelhető azoknak, akik nem szeretik a kapkodást.

A Child-módszer körülbelül 3-4 percet vesz igénybe, a tojásokat gumispatulával folyamatosan kevergetni kell a serpenyőben.

Ez a mozgás megakadályozza, hogy az étel a serpenyőhöz tapadjon. A nyers tojást közvetlenül azelőtt kell hozzáadni a rántottához, ahogy leveszed a serpenyőt a tűzről, majd alaposan el kell kavarni. Fontos, hogy ezt a maradék nyers tojást először verd fel, és úgy add hozzá a serpenyőhöz, ezzel lesz egy kis habossága ennek is.

Mielőtt a szuperpuha rántottát átraknád egy tányérra, érdemes előbb a tányért magát is felmelegítened. Ehhez tedd 160-200 Celsius-fok közé állított sütőbe 10-40 másodpercre, de akár mikróba is rakhatod. Ezzel az extra lépéssel éttermi szintűvé emelheted az amúgy egyszeri étel élményét.

Forrásunk volt.

Címlapfotó: Hans Namuth/Photo Researchers History/Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekkel gazdagodhatsz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...