Itt a válasz, megromolhat-e a citromlé

Napi Tippünkből megtudhatod, hogy meddig tárolhatod a frissen facsart citromlevet.

Salátákhoz, halakhoz, húsokhoz, süteményekhez is passzol, mi az? A citromról könnyű megfeledkezni, pedig hiányát azonnal érezni fogod. Épp ezért rengeteg citromfacsarós tippre, trükkre lehet bukkanni az interneten. Arról azonban már ritkán esik szó, mit kell tudni a facsarás produktumáról, a citromléről és annak eltarthatóságáról. Jó ötlet előre kifacsarni egy nagyobb adag citromlevet, hogy mindig kéznél legyen, amikor szükség van rá, vagy nem érdemes ezzel bajlódni, mert úgyis megromlik? Most választ kaphatsz a gyötrő kérdésre, hogy vajon megromlik-e a citromlé.

Ha gondolkoztál már rajta, hogy megromlik-e a citromlé, itt a válasz

Mennyi ideig áll el a citromlé?

A frissen facsart citromlé az idő múlásával veszít a minőségéből, de az alacsony pH-értéke miatt káros mikroorganizmusok nem fognak elszaporodni benne. A citromlé savassága okozza ezt a nagyjából 2-es pH-értéket.

Annak kérdését, hogy egy élelmiszer megromlott-e, két irányból lehet megközelíteni. Az egyik a biztonsági szempont, tehát megbetegedhetünk-e attól, hogy elfogyasztjuk az adott ételt. A másik, hogy romlott-e az étel, ital abban az értelemben, hogy már élvezhetetlen vagy fogyaszthatatlan az íze miatt.

A citromlé nem fog „megromlani” abban az értelemben, hogy nem lesz káros a fogyasztása az ember számára. Az íze viszont már más tészta.

A frissen facsart citromlé, amit főzéshez vagy például a limonádéhoz használsz, a hűtőben tárolva akár két hétig is eláll. Szobahőmérsékleten ezzel szemben csak néhány napig bírja.

A boltban megvásárolható palackos citromlé viszont sokkal tovább, akár egy évig is eláll. Ezek többségét pasztőrözik, hogy elpusztítsák a káros baktériumokat, és meghosszabbítsák az eltarthatósági időt. Érdemes észben tartani, hogy a pasztőrözött gyümölcsleveket hőkezelik, ez azonban potenciálisan megváltoztathatja az ízprofiljukat, ami főzésnél gondot jelenthet.

Jelek, hogy a citromleved már nem az igazi

A citromlében végbemehetnek kémiai változások, de ezek nem azonosak a mikrobiológiai változásokkal.

Amint kinyitjuk az üveget, minél több levegő kerül bele, annál valószínűbb, hogy oxidatív változások következnek be, amelyek kémiai változásoknak minősülnek.

Emiatt idővel előfordulhat, hogy változás következik be a citromlé színében, ami nem feltétlenül befolyásolja az ízt, vagy csak kis mértékben. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a citromlevet a lefolyóba kellene öntetni, mert megbetegíthet. Pusztán arról van szó, hogy ne számíts olyan kirobbanóan friss és savanyú ízre, mint amikor először facsartad ki a levét.

Ezzel együtt a citromlé sokkal ellenállóbb lesz a szín- és ízváltozásokkal szemben, mint más élelmiszerek, egyszerűen azért, mert annyira savas, de túlságosan hosszú tárolás után zavarossá válhat, vagy akár erjedésnek is indulhat. Használd az orrod és a szemed, és ha a lé bármilyen szempontból furcsának tűnik, dobd ki, és keress egy másik citromot, amit kifacsarhatsz.

Le lehet fagyasztani a citromlevet?

Igen, lefagyaszthatod citromlevet - és érdemes ehhez a megoldáshoz folyamodnod, ha előre látod, hogy két héten belül nem fogod elfogyasztani a frissen facsart levet, és szeretnéd elkerülni a pazarlást. A lefagyasztott citromlé akár hat hónapig is eltartható: a legjobb módszer ehhez, ha jégkockatartóba öntöd a folyadékot, és úgy fagyasztod le, így mindig kéznél lesz egy kiporciózott adag, amit csak ki kell olvasztani.

Forrásunk volt.


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...