Így fagyaszd le a kukoricát, hogy megőrizd édes nyári ízét

Számos zöldség és gyümölcs van, amit imádunk, de a nyári hónapokon kívül nem tudunk hozzájutni, legalábbis nem frissen. A szezonálishoz legközelebbi, amit ezekben a hónapokban kaphatunk, az a zöldségek és gyümölcsök fagyasztott változata, ami még így is sokkal jobb, mint a semmi. Napi Tippünkben a kukorica fagyasztásához gyűjtöttük össze a szükséges tudnivalót.

Tedd el a nyári napfényt: de ne befőttesüvegbe, hanem a fagyasztóba! Bár a boltokban egész évben kapni fagyasztott kukoricát, ezt te magad is meg tudod csinálni otthon. Ehhez azonban előre kell gondolkoznod, és még szezonban eltenni a zöldséget, így olcsón hozzájuthatsz a még édes kukoricához. Cikkünkben összegyűjtöttünk minden tudnivalót a kukorica fagyasztásáról.

Hogyan válaszd ki a friss, fagyasztásra váró kukoricát?

A szupermarketben kapható fagyasztott - és konzerv - kukoricát akkor takarítják be, amikor a zöldségnek szezonja van, majd gyorsfagyasztják és lezárják, hogy megőrizzék frissességét. Ha otthon szeretnéd elvégezni ezt a műveletet, a legjobb, ha megpróbálod minél pontosabban követni ugyanezeket a lépéseket. Első és legfontosabb, hogy friss, érett kukoricát használj ehhez. Akár a termelői piacon, akár a szupermarketben szerzed be a kukoricát, van néhány szempont, ami segít beazonosítani a friss kukoricát.

Csuhé: A kukoricacsövet körülvevő csuhénak nedvesnek, élénkzöldnek kell lennie, és szorosan a szemekre kell simulnia.

Némi barnulás a kukorica tetején normális, de ha a levelek sárgának vagy barnának látszanak, illetve száraznak tűnnek, az annak a jele, hogy a kukorica már túl van a frissessége csúcsán.

Amikor megpróbálod lehúzni a leveleket, némi ellenállást kell tapasztalnod - ha lazák és könnyen le tudod őket húzni, akkor válassz másik kukoricát.

Haj: A fonalszerű szálak színe a ragyogó fehértől a halványzöldön át az aranysárgáig változhat. Ha fekete vagy barna színűek, esetleg törékenyek és kiszáradtak ezek a szálak, a kukorica nem olyan friss, mint amilyenre szükséged van.

Szemek: A szemek ellenőrzéséhez húzd vissza egy kicsit a külső leveleket, hogy néhány centit felfedj a szemekből. A szemeknek élénksárgának (vagy fehérnek, fajtától függően) és pufóknak kell lenniük. A kukoricacsutkának a méretéhez képest nehéznek kell lennie - ez azt jelzi, hogy a magok épek és lédúsak.

Hogyan kell lefagyasztani a kukoricát?

Ha le akarod fagyasztani a kukoricát, többféle utat is választhatsz. Csak a kukoricaszemeket vagy egész csöveket akarsz lefagyasztani? Előbb megfőzöd a kukoricát, vagy nyersen fagyasztod le?

Mindegyik lehetőség megvalósítható, de némileg eltérő eljárást igényelnek.

Miért ajánlott blansírozni a kukoricát fagyasztás előtt?

A kukorica nyersen is lefagyasztható, ha betartod a megfelelő élelmiszerbiztonsági előírásokat és sterilizálod a felhasznált eszközöket, de megspórolhatod ezt magadnak, ha a fagyasztást megelőzően blansírozod a kukoricát. A gyümölcsök és zöldségek fagyasztásakor az egyik legfontosabb lépés, hogy az élelmiszereket megfelelően kezeljük a folyamat során. A fagyasztás ugyanis nem pusztítja el a kórokozókat, csak megállítja a növekedésüket. A blansírozás ezzel szemben leállítja az enzimaktivitást, és így megakadályozza az élelmiszer további öregedését - más szóval, a kukorica így tovább eláll.

A blansírozás során egy vízréteg is marad a kukorica felületén, ami segít fenntartani a hidratáltságot - ez különösen hasznos otthoni körülmények között, mivel nehezebb lezárni a zöldséget úgy, hogy ne legyen kitéve felesleges nedvességnek vagy oxigénnek.

Bang bang kukorica

A nyári grillezések új kedvence lesz ez az édes-fűszeres szósszal megkent kukorica, ami új szintre emeli a főtt/grillezett kukorica fogalmát. A Bang bang szószra keresztelt pác egyébként ...

Ropogós kukoricás fritters

Ezek a zöldséges kukoricafritterek, más néven lepénykék frissek, ropogósak, és nagyon tavaszbarátak. Zellerrel, sárgarépával és kukoricával készítve nagyszerű ebéd vagy uzsonna ...

Koreai chilis kukorica

Ez a nagyon sajtos, kellemesen csípős kukorica a koreai BBQ éttermek egyik legnépszerűbb előétele Amerika-szerte. Kicsit olyan, mintha a mi majonézes kukoricasalátánkat kevernénk össze ...

Nyers kukorica fagyasztása

A nyers kukoricát egész csövekként is lefagyaszthatod (ilyenkor hagyd ki a harmadik lépést), vagy eltávolíthatod a csövekről a magokat, mindkét módszer működik, a te preferenciáidon múlik, melyiket választod. Döntő tényező lehet a helykérdés, hiszen a csutkáról leválasztott szemek kevesebb helyet foglalnak.

  • Távolítsd el a csövekről a csuhét és a hajat, hogy láthatóvá váljanak a kukoricaszemek.
  • Öblítsd át a kukoricát hideg víz alatt.
  • Ha szükséges, éles szakácskéssel vágd le a szemeket a csőről.
  • Tedd át a csöveket vagy a szemeket egy tiszta, légmentesen záródó edénybe vagy visszazárható, fagyasztásra alkalmas műanyag zacskóba, és zárd le szorosan, a lehető legtöbb felesleges levegőt kinyomkodva belőle.
  • Egy rétegben elhelyezve fagyaszd le a zöldségeket. Megfelelő fagyasztás esetén a kukorica 9-12 hónapig is eltartható.

Kiolvasztás: a kukoricát tedd a hűtőszekrénybe, és hagyd egy éjszakán át kiolvadni. Szükség esetén felolvasztás után csepegtesd le a felesleges vizet.

Így fagyaszd le a kukoricát, hogy megőrizd édes nyári ízét

Blansírozott kukorica fagyasztása

  • Távolítsd el a csövekről a csuhét és a hajat, hogy láthatóvá váljanak a kukoricaszemek.
  • Forralj fel egy nagy fazék vizet. Tedd bele kukoricacsöveket (ha szükséges, több részletben, hogy ne legyen túlzsúfolt a fazék), és főzd őket 7-9 percig, amíg a kukoricaszemek világossárgák és puhák lesznek (az időzítés a kukoricaszemek méretétől függően kissé változhat).
  • Közben készíts oda egy tálat jeges vízzel, majd a megfőtt kukoricákat azonnal tedd ebbe bele, hogy megálljon a főzési folyamat.
  • Tedd át a kukoricát egy tiszta vágódeszkára, és ha szeretnél helyet spórolni, egy éles szakácskéssel csíkokban vágd le a magokat.
  • Helyezd el a kukoricát egy sütőpapírral lefedett tálra, majd tedd a fagyasztóba az egészet, amíg teljesen meg nem fagynak.
  • Tedd át a csöveket vagy a szemeket egy tiszta, légmentesen záródó edénybe vagy újrazárható, fagyasztásra alkalmas műanyag zacskóba, és zárd le szorosan, a lehető legtöbb felesleges levegőt kinyomkodva belőle.
  • Egy rétegben elhelyezve fagyaszd le a zöldségeket. Megfelelő fagyasztás esetén akár 1 évig is eltartható így a kukorica.

Kiolvasztás:

a kukoricát tedd a hűtőszekrénybe, és hagyd kiolvadni egy éjszakán át. Szükség esetén felolvasztás után csepegtesd le a felesleges vizet.

A blansírozott kukorica sajnos a fagyasztóban veszít a tartásából, szerkezete puhább lesz. Emiatt a friss kukoricát igénylő receptek helyett a blansírozott fagyasztott kukoricát olyan ételekhez használd, ahol meg kell főzni a zöldséget.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a tökéletes recepteket is lesd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...