Így találd meg a motivációt újra a főzéshez, ha kiégtél

Nem csoda, ha fogy a lendületed a főzésben – a legtöbben a pandémia alatt úgy próbálunk spórolni, hogy kevesebbet rendelünk, és többet főzünk otthon. De több mint egy év alatt bárkinek beletörhet a bicskája a folyamatos munkába. Segítünk visszaszerezni a lelkesedésed, ha úgy érzed, megrekedt a főzőtudományod.

Egy ilyen egyéves bezártság még akkor is nyomot hagyhat az ember lelkesedésén, ha amúgy szeret főzni – minden egyes héten minden egyes nap kitalálni, mit egyen a család, az otthon ragadt gyerekek, vagy egyszerűen csak a karanténban élő szingli, aki próbálja valamivel feldobni az egyébként erősen egyhangú napjait. Ha szeretnéd visszakapni a motivációt a főzéshez és sütéshez, próbáld ki az alábbi tippjeinket!

Kísérletezz sajttálakkal

Nem kell minden egyes fogásnak húsból, köretből és zöldségből állnia – a sajttálak a tavalyi év nagy slágerei voltak, és idén is reneszánszukat élik. Persze ne csak sajtot rakj rájuk, a lehetőségek tárháza végtelen: magvak, kenyérfélék, zöldségek és gyümölcsök, ha akarod, hústermékek is kerülhetnek rá, a határ a csillagos ég, meg persze a te kreativitásod. A sajttálak óriási előnye, hogy a legtöbb esetben sem főznöd, sem sütnöd nem kell hozzájuk, és ha esetleg vendégeket fogadsz, számukra is tökéletes nassolnivalót biztosítanak.

Iratkozz fel online főzőtanfolyamra!

Mivel most nem igazán lehet utazni, az biztos, hogy az inspirációs lehetőségeid beszűkültek – de legalább arra van lehetőséged, hogy online bővítsd a tudásod! Ha valamelyik ország konyhája kifejezetten érdekel, iratkozz fel egy ilyen témájú főzőtanfolyamra, ha pedig csak a technikádon finomítanál, akkor keress ilyen fókuszút. Ha nem szeretnél ilyesmire költeni, Youtube-on rengeteg ingyenes videó érhető el, amiből tanulhatsz.

Ízletes szárnyas pho

Sokak számára elképzelhetetlen a nem marhából, de legalábbis jó adag disznóból készített pho, én se ettem túl sok emlékezetest. De ennek most vége, mert ez a csirke-kacsa pho ...

Vajas csirke

Ezt a receptet tulajdonképpen inkább magam miatt teszem fel, hogy ne kelljen mindig gondolkodni, hogyan is csináltam a múltkor! :)

Vega miso ramen

A miso paszta a japán konyha tradicionális alapanyaga, nem véletlenül, hiszen nagyon sokoldalúan felhasználható, pácokba, öntetekbe, szószokba, levesekbe és főételekhez egyaránt ...

Csinálj magadnak koktélt a főzéshez!

Ahhoz, hogy a sütés-főzés tényleg élmény legyen, az kell, hogy jól is érezd magad közben – nem bűn tehát, ha összedobsz magadnak egy finom koktélt a munka mellé. Ha nem vagy nagy koktélos, akkor jutalmazd meg magad egy pohár minőségi borral, miközben dolgozol a vacsorán. Így maga a főzés is élmény lesz, és kevésbé feladat.

Használd a közösségi médiát!

Kövess be olyan Instagram- vagy Facebook-oldalakat, nézz Tiktokon olyan videókat, csinálj Pinteresten olyan táblákat, amelyek inspirálnak a főzésre és sütésre, vagy újakat tanulhatsz belőlük. Sokszor csak arra van szüksége az embernek, hogy tágítsa a látókörét, és máris visszajön az ihlet – ha látod például, hogy egy pofonegyszerű, de zseniális tésztát milyen gyorsan dobnak össze egy videóban, máris könnyebben állsz neki, mintha neked kellene kitalálni, mi legyen megint az ebéd.

Élezd meg a késeidet!

Az életlen késekkel főzni kész kínzás, nem csoda, ha kevésbé lelkesen állsz neki a hagymadarabolásnak, ha nincs igazán éles eszközöd hozzá. Ha megélezteted a késeidet, azt érezheted, hogy újjászülettél a konyhában, és a hosszú hiátus után újra hatékonyan tudsz sütni-főzni. Meglepő, mennyire jó hatással tud lenni az emberre az, ha újra használható eszközöket kap maga mellé.

Forrásunk volt.

Címlapfotó via.


Ha további tippre vágysz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...