A Guinness-rekorder szerint így étkezz, hogy jó legyen a memóriád

Időről időre mindannyian feledékenyek lehetünk, de a gyakori kognitív nehézségek már idegesítőek lehetnek. A kétszeres Guinness-rekorder, Dave Farrow azonban állítja: a helyes táplálkozással ezt könnyen kivédhetjük.

A tudósok egyre több felfedezéssel jutnak arra, hogy a kognitív funkciók összefüggenek az étrenddel. Vagyis: amit eszünk, befolyásolja a gondolkodásunkat. Ezt pedig a kétszeres Guinness-rekordtartó, Dave Farrow is megerősíti, aki a legjobb memóriáért járó díjat nyerte el azzal, hogy képes volt megjegyezni és felidézni 59 összekevert kártyapakli lapjainak sorrendjét. Ez összesen 3068 kártyalapot jelent!

A Guinness-rekorder szerint így étkezz, hogy jó legyen a memóriád

Farrow tehát többéves tapasztalattal rendelkezik arról, hogyan lehet edzeni az agyat a fokozott működés és a lehető legjobb memória érdekében. Így első kézből tudja, hogy a diéta ebben kritikus szerepet játszik.

Rossz étrend, rossz memória

Valószínűleg mindannyian egyetértünk abban, hogy a cukor negatív hatással van egészségünkre, miközben kognitív lustaságot is okoz – csakúgy, mint a mesterséges cukrok. A Florida State University College of Medicine kutatói nemrég elvégeztek egy tanulmányt, ami szerint az aszpartám fogyasztása összefüggést mutat a tanulási és memóriazavarokkal. A felmérést egereken végezték, így további vizsgálatokra lehet szükség a pontosabb eredményekért.

A vizsgálatban részt vevő egereket három csoportra osztották négy hónapig. Az egyik csoport csak vizet ivott, a második csoport napi két diétás üdítőnek megfelelő aszpartámos vizet, a harmadik pedig napi négy diétás üdítőitalnak megfelelő aszpartámos vizet. Az egerek ezután azt a feladatot kapták, hogy 40 doboz között találjanak meg egy bizonyos dobozt. Azok az egerek, amelyek nem kaptak édesítőszeres italt, viszonylag hamar megtalálták a dobozt, ellentétben a vizet ivó társaikkal.

Farrow ugyanakkor rámutat, hogy a feldolgozott összetevőkkel teli étrend is kulcsszerepet játszhat a memóriavesztésben.

Azt mondja, hogy a finomított cukrok, olajok és szénhidrátok kifejezetten károsak lehetnek a kognitív funkciókra.

Ezt egy dán tanulmány is alátámasztja, amelyet az Aarhusi Egyetemen végeztek. Eszerint a cukor valójában ugyanúgy befolyásolja agyunk jutalmazási központjait, mint a függőséget okozó drogok. Azaz: a magas cukortartalmú étrend ronthatja kognitív funkcióinkat a memóriától a fókuszálási képességünkig.

Egy diéta, ami megoldást jelenthet

Farrow arra figyelmeztet, hogy a rossz étrend nemcsak a kognitív funkciókra lehet negatív hatással, hanem a lelki egészségünkre is. És a kapcsolódó tanulmányok szerint igaza van: több kutató is arra jutott, hogy a mentális egészség a bélben kezdődhet.

A legtöbb szakértő úgy véli, hogy van olyan étrend, ami segíthet az ilyen problémákon, és ez nem más, mint a mediterrán étrend. Mindezt pedig arra alapozzák, hogy ez a fajta étkezés hozzájárul a szerotonin felszabadulásához a bélrendszerben. A szerotonin egy neurotranszmitter, amely kulcsszerepet játszik a hangulat, az étvágy, az alvás és más fiziológiai funkciók szabályozásában a szervezetben.

Mivel a mediterrán étrend sok gyümölcsöt, zöldséget, sovány fehérjét és teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz – ugyanakkor kizárja a feldolgozott élelmiszereket, cukrokat és gyorséttermi ételeket – a tanulmányok szerint segíthet a depresszió tüneteinek enyhítésében. Sőt, akár olyan komolyabb betegségek megelőzésében is szerepet játszhat, mint a rák, a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór.

Az sem mindegy, mikor étkezünk

A memória egészsége nemcsak attól függ, hogy mit eszünk, hanem attól is, hogy mikor eszünk. A kutatások azt mutatják, hogy az időszakos böjtölés is elősegítheti az erősebb memóriát. Ez általában azt jelenti, hogy az ember csak 6, 8 vagy 10 órás időablakban étkezik. Ehelyett Farrow azonban inkább a 48 órás „cukorböjtöt” javasolja. Ennek oka, hogy az elfogyasztott cukor a bélrendszerben olyan anyagokat választ ki, ami miatt még több édességre vágyunk – ám ha két napra elhagyjuk a cukrot, akkor elpusztulnak az anyag előállításáért felelős mikrobák.

Forrásunk volt.


Még többet olvashatsz az étrendekről itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek