5 frappáns praktika, hogy ne pazaroljunk annyi vizet otthon

Március 22. a víz világnapja, ami felhívja a figyelmünket arra, ami a mindennapjaink része kellene, hogy legyen: hogy megbecsüljük az ivóvizet! Összegyűjtöttünk pár tippet, amelyek az életünkbe beépítve szokásokká válhatnak, hogy szinte észrevétlenül tehessünk vizeink és környezetünk megóvásáért.

A klímaváltozás, a vegyszerek és a pazarló életmódunk lassan teljesen felemészti a Föld vízkészletét. Becsüljük meg, hogy tiszta vizet ihatunk, és tegyünk azért, hogy erre minél tovább legyen lehetőségünk nekünk, és a következő generációknak is. Csökkentsük a vízpazarlást, így:

A "piszkos" vizet is használjuk fel!

Ne öntsük ki azonnal a piszkos vizet! Használat után leöblíthetjük vele a WC-t, ha pedig van rá lehetőségünk, akkor érdemes beruháznunk egy víztakarékos WC-tartályba. A főzéshez felhasznált és az akváriumban kicserélt vizet se öntsük ki, használjuk fel növényeink locsolásához.

Kerüljük a vízpazarlás minden formáját

Gyűjtsük az esővizet, és locsoljuk meg vele szomjas virágainkat, amikor szükségük van rá. Ha arra várunk, hogy bemelegedjen a víz, akkor tegyünk egy edényt a csap alá, amiben összegyűjthetjük. A poharunkban, kulacsunkban maradt állott vizet se öntsük ki, hanem itassuk meg vele növényeinket. A kertben akkor érdemes locsolni, amikor a legkevesebb folyadék párologhat el: ha van rá módunk, akkor reggel nyolc óra előtt, illetve este nyolc óra után öntözzünk! Ahogy az esővizet is összegyűjtjük, úgy a mosószert, a szappant, az öblítőt se pazaroljuk – így egyrészt spórolunk, másrészt a környezetet sem terheljük felesleges kemikáliákkal.

7 igénytelen szobanövény, ami elél kenyéren és (kevés!) vízen

Ne folyassuk, ha nem muszáj

Zárjuk el a csapot kezünk szappanozása, mosogatás, borotválkozás és fogmosás közben. Az utóbbinál használjunk poharat, és mindig figyeljünk arra, hogy egyik csap se csöpögjön. Gyűjtsünk össze annyi szennyest, hogy tele tudjuk pakolni a mosó- és mosogatógépet, és ha tudunk, kapcsoljunk öko programra. Amennyiben van mosogatógépünk, hagyjuk rá az edények tisztítását. Szereljünk fel víztakarékos zuhanyrózsát, és fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, hiszen így negyedannyi vizet fogyasztunk el, mintha beülnénk egy kád melegvízbe.

Csak természetesen

Cseréljük le bolti tisztítószereinket: az ecet, a szódabikarbóna és a mosószóda sokoldalú csodaszerek, amikkel kiválthatjuk a ránk és a környezetünkre káros vegyszereket. Ne féljünk, a baktériumok így is eltűnnek otthonunkból. A nagytakarítást a saját kozmetikumaink között is elvégezhetjük – bőrünk hálás lesz, ha természetes összetevőjű sminkekre és bőrápoló szerekre váltunk. Ez utóbbi vonatkozik a napolajra, naptejekre is: vásároljunk természetes összetevőkből készült napozó krémeket. Ha erre valamilyen okból kifolyólag nincsen lehetőségünk, akkor mindig mossuk le magunkról a mesterséges anyagokat, mielőtt természetes vízben mártózunk meg. Ha földet művelünk, akkor csökkentsük a műtrágya és a mesterséges növényvédőszerek használatát.

Tudnunk kell, hogy minek hol van a helye

Az ételmaradékot, kávézaccot, zsiradékot ne a lefolyóba vagy a WC-be öntsünk (némelyikük még a növényeknél is jól jöhet.) A gyógyszerekre és a fáradt olajra ez hatványozottan vonatkozik, kezeljük őket veszélyes hulladékként, és az arra kijelölt helyen adjuk le őket.


Még több cikk a tudatosságról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...