A kenyértárolás 8 módja a legjobbtól a legrosszabbig

A kenyér kimondottan rövid élettartamú élelmiszer, ráadásul vannak olyan tárolási megoldások, amelyekkel extrém rövid időt bír, míg olyan is van, amikkel hónapokig tudod tárolni. Mutatjuk a kenyértárolás 8 módját a legjobbtól a legrosszabbig.

Mindenkinek más tuti módszere van a kenyér tárolására, ezért most végigmegyünk a 8 legkézenfekvőbb megoldáson, és eláruljuk, hogy melyik mennyire működik.

Fagyasztó

Nem ez lenne az első hely, ami eszünkbe jut, ha a kenyér tárolása a téma, de ha a frissen sült veknit akár csak pár napra is a legtökéletesebb állapotban szeretnéd megőrizni, akkor bizony a fagyó a megoldás. A fagyasztás ugyanis nagymértékben lelassítja a kiszáradás folyamatát, illetve kiküszöböli a penészesedés kockázatát. Amikor pedig előveszed a fagyasztott kenyeret, azonnal mehet a sütőbe vagy a kenyérpirítóba – ez lényegében újrakocsonyásítja a keményítőt, és a kenyér ismét ruganyossá és rágóssá válik.

A kenyértárolás 8 módja a legjobbtól a legrosszabbig

Friss kenyér lefagyasztásához csak helyezd egy visszazárható tasakba, és nyomkodd ki a lehető legtöbb levegőt belőle, mielőtt lezárnád. Ezután tedd a zacskót a fagyasztóba. A kifagyasztásnál 160 fokon olvaszd fel a sütőben a kenyeret, amíg puha nem lesz, és a közepéig teljesen fel nem olvad, ami nagyjából 20-30 percet vesz igénybe.

Ha a kenyeret pirítóshoz vagy szendvicshez szeretnéd használni, fagyasztás előtt mindenképp érdemes felszeletelni. Kiolvasztásnál pedig az egyes szeleteket tedd a kenyérpirítóba.

Még ha nem is szeretnél szeleteket vágni, akkor is jó, ha a veknit néhány nagyobb darabra felvágod, ha úgysem egyszerre fogod elfogyasztani, mivel, ha már egyszer kiolvasztottad, utána már nem szabad újra visszafagyasztani. A kenyeret két-három hónapig tudod lefagyasztva tárolni, de ennyi a maximum.

Kenyértartó doboz

Egy jó kenyértartó doboz olyan környezetet teremt, amely kiegyensúlyozza a páratartalmat, ezáltal a kenyér belseje olyan puha marad, ahogy azt szeretnéd. Alapvetően a doboz légmentes, azonban van benne némi levegőáramlás, ami szükséges ahhoz, hogy a kéreg ropogós maradjon. A kenyeret ajánlott nyitott szájú papírzacskóban a dobozba tenni. A nagyobb méretű doboz még jobb is, mivel jobb légáramlást tesz lehetővé. Minél több kenyeret teszel egy kenyeres dobozba, annál magasabb a páratartalom, ezért ne nagyon tömködd tele.

Műanyag zacskó

Meglepő lehet, de a műanyag zacskó is jó megoldás lehet a kenyér tárolására, ugyanis légmentesen lezárva akár egy hétig is puha és penészmentes maradhat. A kovászos kenyér héja mindenképp veszít a ropogósságából. Egy hét után azonban a kovászos és a nem kovászos kenyér is elkezd így penészedni, úgyhogy érdemes odafigyelni ennél a tárolási módszernél az időkre.

Amerikai kenyér

Sok és sokféle kenyeret sütöttem eddig, de ez a recept, ami szerintem a világ legegyszerűbb-noha nem a legrövidebb idejű- készítési módját mutatja be, minden eddiginél jobban tetszik.

Vadkovászos gyökérkenyér

Fahéj és Torma receptjei segítségével készítettem a vadkovászt. A gyökérkenyér receptjét pedig a "Nem vagyok mesterszakács" oldalon találtam, de annyit módosítottam rajta, hogy ...

Kenyereszsák

Az újrahasználható, belül bélelt textil kenyereszsák is egy jó módja a kenyér tárolásának, különösen, hogy hetekig elkerüli a penész a kenyeret. A hátulütője, hogy gyorsan, olyan öt-hat nap alatt olyan kemény lesz benne a kenyér, mint a szikla. Persze ez még a jobbik eset, hiszen a kemény kenyeret még vissza lehet hozni az életbe, illetve akár házi zsemlemorzsát is készíthetsz vele.

Pamut kenyereszsák

A szimpla, egyrétegű pamut kenyereszsák szintén nem a legjobb választás, ha hosszú távban gondolkozol. Ugyan penészes itt sem lesz a kenyér, de szupergyorsan megkeményedik.

Konyhapult

Kenyeret soha, semmilyen körülmények között sem szabad kint hagyni a konyhapulton – még szobahőmérsékleten is valahogy le kell fedni a kenyeret.

Hűtő

Ami a zellernek és annyi zöldségnek jót tesz, és ropogósan tartja őket, az bizony a friss kenyér halálát okozza. Harold McGee, az On Food & Cooking című könyv szerzője szerint a friss kenyér hűtése akár hatszor gyorsabban kiszáradáshoz vezethet, mintha a pulton hagytad volna. Azonban a bolti, előre csomagolt kenyerek esetében jó megoldás lehet, mivel ezeknél megakadályozza a penészedést és a kiszáradást. A lényeg, hogy a friss kenyér semmilyen körülmények között se kerüljön a hűtőbe!

Nem minden kenyér szárad ki egyformán

Mivel a friss kenyérnek nagyon sokféle fajtája létezik, nem minden típusú pékárunál fog ugyanaz a metódus beválni. A hozzáadott zsiradékot tartalmazó kenyerek, mint a challa és a briós, hosszabb ideig elállnak, míg például a bagett, ami keskeny formája és a zsírhiány miatt rendkívül gyorsan megromlik. Igazából ezt arra tervezték, hogy még a sütés napján elfogyasszák.

De a kenyér minden igyekezeted ellenére – hacsak nem fogyasztjátok el gyorsan – kiszárad, de egy kis kreativitással egyéb módokon is felhasználhatod: lehet belőle crouton, de akár francia pirítóst is készíthetsz vele.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tippet leshetsz el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...