Így vigyázz a kenyérre, hogy sokáig finom legyen

Hét végén sokan nekiveselkedünk, és házilag sütjük a kenyeret, de hét közben a boltba megyünk utánpótlásért. Nézzétek, hogyan érdemes tárolni, hogy ne menjen kárba!

Az egyik gyerek vajaskiflit kér tízóraira, a másiknak rozskenyeret pakolok, a harmadik pedig a sajtos stanglit kedveli. Közben venni kell még egy olívás masnit és valamilyen más kenyeret a melegszendvicsezéshez. Hát, csoda, ha ebben a kavarásban többször megmarad egy darabka? Most megosztok veletek pár tippet, hogyan tároljátok a kenyeret, hogy sokáig elálljon és finom maradjon.

Ezeket olvastad már?

Tárolás általánosan

Mindenki másképpen tárolja a kenyeret otthon: a leggyakrabban kenyeres kosárban, felnyithatós fedelű tárolódobozban vagy zsákban tartjuk.

  • A lényeg, hogy ne dunsztolódjon, legyen egy kis levegője, tehát ne hagyjuk nylonzacskóban, vagy nyissuk résnyire a zacskó száját.
  • Ez még fontosabb, ha melegen vásároltuk, akkor ugyanis lecsapódik a pára a bezárt zacskóban, és ez a nedves környezet táptalajt ad a penésznek.
  • Egy népi praktika, hogy tegyünk kockacukrot a tárolóba, akkor kevésbé penészedik a kenyér. A cukrot pedig cserélgessük időről-időre.
  • Az én nagyim konyharuhába csavarta a kenyeret, mondván úgy tovább eláll.
  • Mások még alufóliát is tesznek a vágott felületre, hogy kevésbé száradjon ki.
  • Szerintem a konyharuhától nem lesz jó íze a kenyérnek, alufóliátpedig a fent írtak miatt nem használok -tartok attól, hogy befülled alatta a kenyér.
  • Próbálok inkább csak annyi kenyeret venni, ami el is fogy.

Morzsa és levesbetét

Ha mégis megmarad a kenyér, a következő lehetőségeid vannak:

  • Kockázd fel, tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd meg levesbetétnek.
  • Az így sütött kenyeret le is darálhatod zsemlemorzsának.
  • Ha sütés közben meglocsolod olívaolajjal és megszórod sóval, borssal és zöldfűszerekkel, akkor még finomabb lesz a levesbetéted.
  • Kicsit szikkadt kenyérből a legfinomabb a bundás kenyérés a kenyérpuding
  • vagy a tepsiben sütött, bőven sajtos melegszendvics!

Ezeket olvastad már?

Kenyér felfrissítése

  • Amikor csak pár szelet marad, süsd át őket a pirítóban, és hűlés után tedd a hűtőbe éjszakára. Reggel újrasütve ismét ropogós finom lesz.
  • Ha egy nagyobb összejövetel után megmarad egy egész vekni, akkor csavard nedves konyharuhába, majd tedd forró sütőbe és piríts rá, ettől újból életre kel.

Mélyhűtés

  • Van az a pont, például ha elutazol a hétvégére, hogy nem szívesen hagyod a kosárban a kenyeret. Jól is teszed, helyette hagyd nagyobb darabban,vagy szeleteld fel, fektesd egy sütő- vagy zsírpapírral bélelt tepsire vagy rácsra a szeleteket,és menjenek a mélyhűtőbe. Pár óra múlva tedd át a csontkemény szeleteket egy jól zárható hűtőtasakba, amiből a lehető legtöbb levegőt nyomd ki.
  • Legközelebbi használatnál dobd a pirítóba a szeleteket szimpla vagy dupla időre. Meglátod,a kenyered vagy a pirítósod szinte ugyanolyan klassz lesz, mint a frissen sütött!

Ha te is ismersz jól bevált kenyértárolási tippeket, oszd meg velünk, vagy keress még több praktikát másoktól a Nosalty Mit hogyan? oldalán!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...