Az egyik gyerek vajaskiflit kér tízóraira, a másiknak rozskenyeret pakolok, a harmadik pedig a sajtos stanglit kedveli. Közben venni kell még egy olívás masnit és valamilyen más kenyeret a melegszendvicsezéshez. Hát, csoda, ha ebben a kavarásban többször megmarad egy darabka? Most megosztok veletek pár tippet, hogyan tároljátok a kenyeret, hogy sokáig elálljon és finom maradjon.
Ezeket olvastad már?
Tárolás általánosan
Mindenki másképpen tárolja a kenyeret otthon: a leggyakrabban kenyeres kosárban, felnyithatós fedelű tárolódobozban vagy zsákban tartjuk.
- A lényeg, hogy ne dunsztolódjon, legyen egy kis levegője, tehát ne hagyjuk nylonzacskóban, vagy nyissuk résnyire a zacskó száját.
- Ez még fontosabb, ha melegen vásároltuk, akkor ugyanis lecsapódik a pára a bezárt zacskóban, és ez a nedves környezet táptalajt ad a penésznek.
- Egy népi praktika, hogy tegyünk kockacukrot a tárolóba, akkor kevésbé penészedik a kenyér. A cukrot pedig cserélgessük időről-időre.
- Az én nagyim konyharuhába csavarta a kenyeret, mondván úgy tovább eláll.
- Mások még alufóliát is tesznek a vágott felületre, hogy kevésbé száradjon ki.
- Szerintem a konyharuhától nem lesz jó íze a kenyérnek, alufóliátpedig a fent írtak miatt nem használok -tartok attól, hogy befülled alatta a kenyér.
- Próbálok inkább csak annyi kenyeret venni, ami el is fogy.
Morzsa és levesbetét
Ha mégis megmarad a kenyér, a következő lehetőségeid vannak:
- Kockázd fel, tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd meg levesbetétnek.
- Az így sütött kenyeret le is darálhatod zsemlemorzsának.
- Ha sütés közben meglocsolod olívaolajjal és megszórod sóval, borssal és zöldfűszerekkel, akkor még finomabb lesz a levesbetéted.
- Kicsit szikkadt kenyérből a legfinomabb a bundás kenyérés a kenyérpuding
- vagy a tepsiben sütött, bőven sajtos melegszendvics!
Ezeket olvastad már?
Kenyér felfrissítése
- Amikor csak pár szelet marad, süsd át őket a pirítóban, és hűlés után tedd a hűtőbe éjszakára. Reggel újrasütve ismét ropogós finom lesz.
- Ha egy nagyobb összejövetel után megmarad egy egész vekni, akkor csavard nedves konyharuhába, majd tedd forró sütőbe és piríts rá, ettől újból életre kel.
Mélyhűtés
- Van az a pont, például ha elutazol a hétvégére, hogy nem szívesen hagyod a kosárban a kenyeret. Jól is teszed, helyette hagyd nagyobb darabban,vagy szeleteld fel, fektesd egy sütő- vagy zsírpapírral bélelt tepsire vagy rácsra a szeleteket,és menjenek a mélyhűtőbe. Pár óra múlva tedd át a csontkemény szeleteket egy jól zárható hűtőtasakba, amiből a lehető legtöbb levegőt nyomd ki.
- Legközelebbi használatnál dobd a pirítóba a szeleteket szimpla vagy dupla időre. Meglátod,a kenyered vagy a pirítósod szinte ugyanolyan klassz lesz, mint a frissen sütött!
Ha te is ismersz jól bevált kenyértárolási tippeket, oszd meg velünk, vagy keress még több praktikát másoktól a Nosalty Mit hogyan? oldalán!
Ezeket olvastad már?
Előétel a köbön
A fokhagymás kenyér jó előétel, salátával pedig akár főétel is lehet, melyet sajttal is gazdagíthatunk.
Coook9 retró bundás kenyér reggelire
Hozzuk vissza a gyermekkor ízeit, süssünk bundás kenyeret reggelire. Hogy ne terjengjen egész nap olajszag a lakásban, sütheted sütőben is!
NosaltyMit, mikor, mennyit? Kenyérfélék helye az IR étrendben
Gyakori tévhit a szénhidrátdiétával szemezők körében, hogy el kell hagyni az étrendből a kenyérféléket. Erre azonban semmi szükség, sőt!
Bodon Judit dietetikusNe vesszen kárba a hétvégi péksütid!
Kalács csücsök, fél zsömle, megcsócsált kakaós csiga, kiszáradt croissant - minden háztartásban vannak péksütimaradékok. Itt egy szuper recept, amihez felhasználhatod őket!
Gréti