Ezt főzd, ha ismerkednél az indiai konyhával, de nem tudod, hol kezdd

A világ tele van izgalmas ételekkel, azonban a megkóstolásukhoz vezető út gyakran kétségekkel kövezett. Ha szívesen ismerkednénk más nemzetek konyháival, de nem vagyunk biztosak a dolgunkban, nem tudjuk, merre induljunk, használjuk iránytűként az alábbi cikket, amely az indiai konyha néhány kezdő receptjével segít elindítani a felfedezést.

Ha az indiai konyha jön szóba, szegény európai ember elég elveszettnek érezheti magát a témában (már ha egyáltalán érdeklődik iránta). Nem is csoda, hiszen ilyen távol a szubkontinenstől igen nehéz egyrészt autentikus ételeket kóstolni, másrészt az említett ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagokat beszerezni. Tovább bonyolítja a megértést a ’curry’ kifejezés valamint a currypor fűszerkeverék létezése, amelyek közül egyik sem a tradicionális indiai konyha része, bármennyire is úgy tűnik. Azonban ahelyett, hogy ezekbe a témákba most komolyabban belemennénk, inkább nézzük meg, mely technikákkal, hozzávalókkal és receptekkel érdemes kezdenünk a főzést, ha szeretnénk jobban megismerni India ízeit.

Ezt főzd, ha ismerkednél az indiai konyhával, de nem tudod, hol kezdd

Minden, ami nem curry

Az indiai konyhát nehéz egyetlen kalap alá venni, tekintve, hogy a hatalmas kiterjedésű indiai szubkontinens különböző térségeiben más és más ételek, fűszerezési és főzési technikák népszerűek és bevettek.

Egy kezdőnek a legegyszerűbb dolga akkor lesz, ha elsősorban a ragukra és egytálételekre összpontosít. Ezek gyakran valamilyen húsból vagy zöldségekből, ritkán a kettő vegyítéséből készülnek, fűszeres szószban úsznak, és rizzsel vagy valamilyen lepénykenyérrel tálalják őket.

A legtöbb embernek, aki még nem kóstolt indiai ételt, alapvetően nem a fűszerek vagy a hozzávalók lesznek furcsák (ugyanis ezek egyenként mind használatban vannak az európai gasztronómiában is), hanem azok összhatása. Egy dahl például sokakat emlékeztethet egy erőteljesen fűszerezett lencsefőzelékre, míg egyes spenótos indiai fogások (pl. palak paneer) meglehetősen közel állnak egy tál magyar spenóthoz.

Ismerős hozzávalók

Az indiai egytálételek és raguk ízes alapját általában hagyma, fokhagyma és gyömbér adja. Ismerős, nem? Nos, a lista további része sem lesz túl ijesztő. Gyakran találkozhatunk krumplival, borsóval, karfiollal, spenóttal, csicseriborsóval az ételekben – ha ezeket alapból is szeretjük, feltételezhető, hogy indiai köntösben sem lesz velük bajunk. A húsok közül a csirke és a birka a leggyakrabban használt.

TIPP: kezdőként keressünk olyan recepteket, amelyek itthon is kapható (esetleg szezonális) zöldségeket használnak.

Fűszerezés kezdő szinten

Persze a legtöbbeknek nem is az alapanyagok, inkább a fűszerezés jelent bökkenőt. Sokan attól tartanak, hogy az indai ételek túl csípősek, és nagyon felforgatják a gyomrot, esetleg olyan és annyiféle ízesítőt használnak, amelyek nincsenek jelen egy átlagos magyar háztartásban.

A currypor alapvetően nem ördögtől való dolog

Ezek az állítások mind csak részben igazak: ahogy korábban olvashattuk, az indiai konyha nem egységes – a tüzesebb, csípősebb ételek például a déli országrészre jellemzők, északon sokkal lágyabb aromákat találhatunk. A legtöbb Európában is meghonosodott recept az északi hagyományokat követi.

Meg fogunk lepődni, de a szükséges fűszerek nagy része már most is ott lapul a kamránkban: kömény, fahéj, kurkuma, babérlevél, fekete bors. Ha még ezekhez hozzáadjuk a koriandermagot, rendelkezni fogunk a lehető legalapvetőbb ízesítőkkel.

A currypor alapvetően nem ördögtől való dolog, ugyanis nagyjából ugyanezek az alapfűszerek szerepelnek benne. Azonban azért járunk jobban, ha elvetjük, mert úgy a saját ízlésünk szerint tehetünk az ételbe minden fűszerből. Ha mégis valamilyen fűszerkeverékre vágyunk, vásároljunk vagy készítsünk otthon garam masalát.

TIPP: fontos technika a fűszerek megpirítása – ezt sose hagyjuk ki, amikor indiai ételt főzünk. Az egész fűszereket száraz edényben a főzés elején pirítsuk, míg az őrölt fűszereket akkor adjuk a fazékhoz, ha már megvagyunk a hagyma, fokhagyma és gyömbér dinsztelésével.

Főételek

Jöjjön most néhány olyan fogás, ami kezdők számára sem jelent majd problémát:

  • dahl: valamilyen lencséből főzött sűrű leves vagy ragu, kókusztejjel, de anélkül is készíthető, fűszerezése egyszerű, nem túl erőteljes
  • aloo matar: krumpliból és borsóból főzött ragu, pofonegyszerű és seperc alatt elkészül
  • csirke saagwala: fűszeres csirkés fogás spenóttal, ha egy gyors, húsos receptet keresünk
  • palak paneer: spenóttal és friss sajttal készült, enyhén fűszeres ragu

Köretek

A szaftos-szószos indiai egytálételeket tálaljuk egyszerű főtt rizzsel, vagy ha készen állunk egy kis lepénykészítésre, akkor naan kenyérrel.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ha tovább ismerkednél a nemzetközi konyhával:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha pénzt spórolnátok a bolti kencéken, készítsétek el McMenemy Márk...

Idén ősszel is igen enyhe az idő, így nyugodtan tervezhetünk nagy sétákat és kirándulásokat a szabadba. A természetjáráshoz pedig szendvics is dukál, hiszen egy mindenféle földi jóval megpakolt szendó remek ebéd lehet egy kirándulós napon. Fontos azonban, hogy laktató és tápláló is legyen - szerencsére Márk pont egy ilyen receptet hozott nektek!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek