Ez történik a testeddel, ha megeszed a földre esett ételt

Bajod lesz, ha a földre megeszed a földre esett ételt? Vagy megvéd az öt másodperces szabály? Eláruljuk!

Mindenki hallott már az öt (vagy három) másodperces szabályról, miszerint, ha a földre esett ételt ennyi időn belül felemeljük, akkor nyugodtan megehetjük, mert a kórokozóknak nem volt elég idejük, hogy rámásszanak az ételre...Vagy mégsem? A valóságban ez a folyamat nem épp úgy történik, ahogy mi azt logikusan elképzelnénk, de akkor egyáltalán nem szabad a földre esett ételt megenni, mert biztosan bajunk lesz tőle? Járjunk utána!

Ez történik a testeddel, ha megeszed a földre esett ételt

A három/öt másodperces szabály: tény vagy mítosz?

Már az is jól jelzi, hogy mennyi valóságalapja van ennek az elméletnek, hogy míg nálunk inkább a három másodperces szabály van érvényben, addig Amerikában öt másodperc áll rendelkezésre az étel megmentésére, ami jelentős különbség, hiszen majdnem a duplája.

Talán már sokan tisztában vannak vele, hogy ez egy városi legenda, amit valahol, valaki kitalált a lelkiismerete megnyugtatására, amiért a földről felvett dolgot evett meg, aztán az egész világon elterjedt.

A baktériumok néha képesek arra, hogy maguktól mozogjanak bár nem mintha nagyon gyorsan mozognának tehát ebből a szempontból működhetne ez a szabály. Csakhogy a fertőzött felülettel való érintkezéskor, jelen esetben a talajjal, a baktériumok azonnal átkerülnek az egyik helyről a másikra. Ráadásul az élelmiszerbiztonsági szakértők szerint a baktériumok ugyanannyira „szeretik” az ételt, mint mi. Ahogy nekünk is szükségünk van az élelmiszerre, hogy tápanyagot, energiát és vizet biztosítson számunkra az élethez, úgy a baktériumoknak is. A legtöbb élelmiszer tökéletes szaporodási és növekedési talaj. Tehát a leejtett ételek igazi ünnepi asztalt jelentenek a baktériumok számára.

Persze a baktériumok nem csak a piszkos padlón vagy bármi máson találhatók meg. Mindenhol ott vannak körülöttünk és nem utolsó sorban rajtunk, bennünk is. A pozitívum viszont, hogy nem minden baktérium az ellenségünk, sőt, vannak kifejezetten hasznosak is közöttük, gondoljunk csak a probiotikumokra, és a potenciálisan veszélyt jelentő fajták közül is számos képes a jól működő immunrendszer számára védelmet nyújtani (de természetesen nem minden baktérium és kórokozó esetében igaz ez sajnos).

Oké, de ha hosszabb ideig van a földön az étel, az több szennyeződést is jelent?

Igen és nem. Ahelyett, hogy arra összpontosítanánk, hogy az élelmiszerek mennyi időt töltenek a földön, jobban járunk, ha arra összpontosítunk, hogy milyen típusú szennyeződéssel van dolgunk, és hogy mennyi ideig volt az élelmiszeren.

Az élelmiszerek lemosása, eltávolíthatja a baktériumok egy részét, és csökkentheti a kockázatot, de nem lehet mindent lemosni, így nem lesz teljesen veszélytelen a dolog.

Összességében elmondhatjuk, hogy minél tovább vannak a baktériumok az élelmiszeren, annál nagyobb esélyük van arra, hogy elszaporodjanak.

Szennyeződés bárhol előfordulhat (nem csak a padlón)

A legrosszabb híre a padlónak van, hiszen általában ez a lakások legszennyezettebb pontja, ahova mindenhova minden irányból érkezik a piszok. Ennek ellenére azonban nem ez a lehetséges szennyeződések egyetlen színtere, bármilyen felület okozhat gondot. Milyen rendszeresen és hogyan takarítod a konyhai munkapultot? Ez egy nagy forgalmú terület a konyhában, ahol más típusú ételeket is feldolgozol, leteszel sok egyéb tárgyat (bevásárlótáskákat, pénztárcákat, esetleg kulcsokat), tehát éppúgy veszélyt jelenthetnek, mint a padló.

Akkor most mi legyen?

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ezentúl teljesen másképp kellene élned az életed, mint eddig, azaz ki kellene dobnod mindent, amit a földre ejtettél. Sőt, valószínűleg eddig is előfordult, hogy megettél egy-egy falatot, ami kirepült a kezedből, és nagy eséllyel semmi bajod sem lett tőle. Mérd fel a kockázatot, amivel ez járhat, és gondold át, hogy miként fogod elfogyasztani az ételt. Ha például a hagymakarika esett le, amit aztán úgyis megsütsz, akkor nyugodtabb lehetsz (pluszban még le is moshatod), hiszen a magas hőmérséklet is segít eliminálni a baktériumokat.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...