Három ital, amivel gondoskodhatsz az emésztőrendszeredről

A jól működő belek elengedhetetlenek a mindennapi jó közérzethez – ezzel a három itallal tehetsz az egészségükért.

Többféle módon is gondoskodhatsz az emésztőrendszered, ezen belül is a beleid egészségéről, például növelheted a rostbevitelt, és beiktathatod a táplálkozásodba a fermentált ételeket is. Ha nagyon profi vagy, még olyan fermentált italokkal - nemrég a ZUZMO üdítőmárka alapítóival beszélgettünk, akik épp ilyen italokat készítenek - is kísérletezhetsz. Mutatunk három italt, ami jót tesz a beleidnek, és azt is eláruljuk, mire figyelj a vásárlásuknál!

Három ital, amivel gondoskodhatsz az emésztőrendszeredről

Kombucha

Az elmúlt évek egyik legnagyobb gasztrotrendje az évtizedekkel ezelőtt teljesen mezei tartósítási eljárásnak számító fermentálás. Azonban nemcsak ételeket lehet fermentálni, hanem italokat is! Az egyik legismertebb ezek közül a kombucha, ami lényegében egy fermentált tea.

Egészen pontosan tea (zöld vagy fekete is lehet) és cukor baktériumokból és élesztőgombákból álló kultúrával történő fermentálása révén jön létre.

A fermentációs folyamat melléktermékeként olyan italt kapunk, amely antioxidánsokat, bioaktív vegyületeket és probiotikumokat tartalmaz.

Ugyan a tudományos álláspont még nem egységes a kombucha jótékony hatásait tekintve, a pre- és probiotikumok jelentőségét a mikrobiomra gyakorolt pozitív hatásuk miatt nem lehet kétségbe vonni. Azonban a szakértők hangsúlyozzák, hogy még emberek bevonásával történt vizsgálatokra van szükség a kombuchának tulajdonított pozitív hatások alátámasztásához.

Ezenfelül a kereskedelmi forgalomban kapható, tehát nem otthon vagy kisüzemben előállított kombuchákat többféle módszerrel állítják elő, amelyek különböző mennyiségű baktériumtörzset eredményeznek. Van olyan is, hogy a gyártók szénsavat adnak az italhoz, ami csökkenti a probiotikum-tartalmat, ahelyett, hogy hagynák, hogy a fermentáció előidézze a savasságot. Érdemes vásárlásnál a probiotikum feliratot keresni a címkén, és utánanézni, hogy az adott márka terméke tartalmaz-e probiotikumtörzseket.

Aztán ott van a hozzáadott cukor – ami épp a mikrobiom ellen dolgozik. A kombucha egyik összetevője a cukor, de a fermentáció során ez majdnem teljesen eltűnik. Ennek ellenére érdemes a címkén a cukortartalmat is ellenőrizni.

Vízi kefir

A kefirt mindenki ismerni, na de mit tud a vízi kefir? Eláruljuk, semmi köze a tejhez (és a tejsavbaktériumoknak sincs). A vízi kefir szacharóz erjesztésével készül vízkefirszemekkel, amik lényegében baktérium- és élesztőkultúrák, és magukba foglalják a tejsavbaktériumokat és ecetsavbaktériumokat. Az eredmény? Egy probiotikumokban gazdag szénsavas ital. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy ezekben a kefirszemekben több mint 50 törzs található meg hasznos baktériumokból és élesztőgombákból.

A vízkefir jó választás lehet azok számára, akik nem szeretik a kombuchát és/vagy szeretnének többféle probiotikummal kísérletezni, ráadásul teljesen vegán, így azok is fogyaszthatják, akiknek a hagyományos tej alapú kefir nem opció.

Ecetek

„Az ecet ecetsav és víz kombinációja, amelyet kétlépcsős fermentációs eljárással állítanak elő” – magyarázza a szakértő a Well & Good cikkében.

Néhány ecetfajta prebiotikumként működhet, ilyen például az almaecetben lévő pektin is

Először is, az élesztő az olyan, szénhidrátokból származó cukorral és keményítővel táplálkozik, mint a gyümölcsök, rizs vagy burgonya, és alkoholt termel. Másodszor, amikor az alkoholt oxigénnek és ecetsavbaktériumoknak teszik ki, a folyadék tovább erjed, ecetet hozva létre.

Bizonyos ecetfajták pozitív hatásaikról ismertek, ilyen például az almaecet, amit többféle egészségügyi problémára is ajánlanak, de ezeket még nem igazolták a kutatások. Azt is tudni kell, hogy az ecet nem probiotikum.

Azonban mégsem kell teljesen félredobni az eceteket

Néhány ecetfajta prebiotikumként működhet, ilyen például az almaecetben lévő pektin is. A prebiotikumok a jó bélbacikat táplálják, ezért az ecetek fogyasztása jótékony hatással lehet a bélrendszerre. Plusz, az ecet képes lebontani a fehérje kémiai szerkezetét, ami javíthatja az emésztést.

Forrásunk volt.


Még életmód:

Címlapról ajánljuk

További cikkek