Több dolgot is jelenthet, ha felpuffadt az étel csomagolása

Ha a boltban vagy akár a konyhádban valamelyik ételnek felpuffadt a csomagolása, akkor érdemes óvatosnak lenned – veszélyes lehet.

Bevásárláskor a boltokban kapható élelmiszerekről feltételezzük, hogy frissek és biztonságosak, de olykor előfordulhat, hogy nem ez a helyzet, és érdemes óvatosnak lenni. Ahogy például nem veszel meg olyan ételt, aminek szakadt a csomagolása, úgy akkor is érdemes arra gyanakodnod, hogy valami nincsen rendben, ha olyan terméket látsz, aminek a csomagolása felpuffadt.

Felpuffadt ételcsomagolás – ezt kell tudnod róla, fotó: Wallaceblathers/Reddit

Az ételek csomagolásában alapvetően van levegő, a tartalom típusától függően persze eltérő mennyiségben – azt tapasztalati úton tudjuk, hogy a chipses zacskóban van a legtöbb. Ez azért van, hogy megőrizzék az állagot, és megelőzzék a sérüléseket. Ezzel szemben az olyan romlandó ételeket, mint a sajt, felvágott vagy kolbász, csak kevés levegővel vagy anélkül csomagolják, hogy megakadályozzák a mikroorganizmusok elszaporodását. Azonban, ha egy élelmiszer a megszokottnál nagyobb, puffadt csomagolásban van, az biztosan fel is fog tűnni.

Mit jelent a puffadt csomagolás?

Nem feltétlenül lesz ettől még veszélyes az étel, vannak más, különleges helyzetek is, amikor találkozhatunk ezzel a jelenséggel, például, ha a tengerszint felett magasabban tartózkodunk, ahol a légnyomás okozhatja ezt. Ilyenkor az ételnek semmi baja.

A legtöbb esetben azonban ez annak az egyértelmű jele, hogy az étel megromlott: a romlandó élelmiszerekben található mikroorganizmusok gázokat, például szén-dioxidot termelnek. Bizonyos mikroorganizmusok miatt megromlik az étel, bizonyos fajták pedig akár ételmérgezést is okozhatnak.

Milyen élelmiszerekre érdemes figyelni?

Bármilyen típusú étellel előfordulhat ez, de a száraz és alacsony nedvességtartalmú ételek, – így például a mazsola és a mogyoróvaj – sokkal kisebb eséllyel jutnak erre a sorsra. Ez amiatt van, hogy a mikroorganizmusok a nedves közegben érzik magukat a legjobban, itt tudnak gyorsan szaporodni.

Mit tehetsz?

Egyszerűen ne vegyél ilyen ételt, illetve amit megvásárolsz, azt tárold otthon a megfelelő körülmények között. Kerüld a közvetlen fényt és a magas hőt, ami károsíthatja az élelmiszereket, és mindig ellenőrizd a lejárati dátumot az ételek csomagolásán.

Címlapkép: Wallacebrathers/Reddit

Forrásunk volt.


Még több konyhai trükk:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...