Bevásárláskor a boltokban kapható élelmiszerekről feltételezzük, hogy frissek és biztonságosak, de olykor előfordulhat, hogy nem ez a helyzet, és érdemes óvatosnak lenni. Ahogy például nem veszel meg olyan ételt, aminek szakadt a csomagolása, úgy akkor is érdemes arra gyanakodnod, hogy valami nincsen rendben, ha olyan terméket látsz, aminek a csomagolása felpuffadt.
Az ételek csomagolásában alapvetően van levegő, a tartalom típusától függően persze eltérő mennyiségben – azt tapasztalati úton tudjuk, hogy a chipses zacskóban van a legtöbb. Ez azért van, hogy megőrizzék az állagot, és megelőzzék a sérüléseket. Ezzel szemben az olyan romlandó ételeket, mint a sajt, felvágott vagy kolbász, csak kevés levegővel vagy anélkül csomagolják, hogy megakadályozzák a mikroorganizmusok elszaporodását. Azonban, ha egy élelmiszer a megszokottnál nagyobb, puffadt csomagolásban van, az biztosan fel is fog tűnni.
Mit jelent a puffadt csomagolás?
Nem feltétlenül lesz ettől még veszélyes az étel, vannak más, különleges helyzetek is, amikor találkozhatunk ezzel a jelenséggel, például, ha a tengerszint felett magasabban tartózkodunk, ahol a légnyomás okozhatja ezt. Ilyenkor az ételnek semmi baja.
A legtöbb esetben azonban ez annak az egyértelmű jele, hogy az étel megromlott: a romlandó élelmiszerekben található mikroorganizmusok gázokat, például szén-dioxidot termelnek. Bizonyos mikroorganizmusok miatt megromlik az étel, bizonyos fajták pedig akár ételmérgezést is okozhatnak.
Milyen élelmiszerekre érdemes figyelni?
Bármilyen típusú étellel előfordulhat ez, de a száraz és alacsony nedvességtartalmú ételek, – így például a mazsola és a mogyoróvaj – sokkal kisebb eséllyel jutnak erre a sorsra. Ez amiatt van, hogy a mikroorganizmusok a nedves közegben érzik magukat a legjobban, itt tudnak gyorsan szaporodni.
Mit tehetsz?
Egyszerűen ne vegyél ilyen ételt, illetve amit megvásárolsz, azt tárold otthon a megfelelő körülmények között. Kerüld a közvetlen fényt és a magas hőt, ami károsíthatja az élelmiszereket, és mindig ellenőrizd a lejárati dátumot az ételek csomagolásán.
Címlapkép: Wallacebrathers/Reddit
Még több konyhai trükk: