Több dolgot is jelenthet, ha felpuffadt az étel csomagolása

Ha a boltban vagy akár a konyhádban valamelyik ételnek felpuffadt a csomagolása, akkor érdemes óvatosnak lenned – veszélyes lehet.

Bevásárláskor a boltokban kapható élelmiszerekről feltételezzük, hogy frissek és biztonságosak, de olykor előfordulhat, hogy nem ez a helyzet, és érdemes óvatosnak lenni. Ahogy például nem veszel meg olyan ételt, aminek szakadt a csomagolása, úgy akkor is érdemes arra gyanakodnod, hogy valami nincsen rendben, ha olyan terméket látsz, aminek a csomagolása felpuffadt.

Felpuffadt ételcsomagolás – ezt kell tudnod róla, fotó: Wallaceblathers/Reddit

Az ételek csomagolásában alapvetően van levegő, a tartalom típusától függően persze eltérő mennyiségben – azt tapasztalati úton tudjuk, hogy a chipses zacskóban van a legtöbb. Ez azért van, hogy megőrizzék az állagot, és megelőzzék a sérüléseket. Ezzel szemben az olyan romlandó ételeket, mint a sajt, felvágott vagy kolbász, csak kevés levegővel vagy anélkül csomagolják, hogy megakadályozzák a mikroorganizmusok elszaporodását. Azonban, ha egy élelmiszer a megszokottnál nagyobb, puffadt csomagolásban van, az biztosan fel is fog tűnni.

Mit jelent a puffadt csomagolás?

Nem feltétlenül lesz ettől még veszélyes az étel, vannak más, különleges helyzetek is, amikor találkozhatunk ezzel a jelenséggel, például, ha a tengerszint felett magasabban tartózkodunk, ahol a légnyomás okozhatja ezt. Ilyenkor az ételnek semmi baja.

A legtöbb esetben azonban ez annak az egyértelmű jele, hogy az étel megromlott: a romlandó élelmiszerekben található mikroorganizmusok gázokat, például szén-dioxidot termelnek. Bizonyos mikroorganizmusok miatt megromlik az étel, bizonyos fajták pedig akár ételmérgezést is okozhatnak.

Milyen élelmiszerekre érdemes figyelni?

Bármilyen típusú étellel előfordulhat ez, de a száraz és alacsony nedvességtartalmú ételek, – így például a mazsola és a mogyoróvaj – sokkal kisebb eséllyel jutnak erre a sorsra. Ez amiatt van, hogy a mikroorganizmusok a nedves közegben érzik magukat a legjobban, itt tudnak gyorsan szaporodni.

Mit tehetsz?

Egyszerűen ne vegyél ilyen ételt, illetve amit megvásárolsz, azt tárold otthon a megfelelő körülmények között. Kerüld a közvetlen fényt és a magas hőt, ami károsíthatja az élelmiszereket, és mindig ellenőrizd a lejárati dátumot az ételek csomagolásán.

Címlapkép: Wallacebrathers/Reddit

Forrásunk volt.


Még több konyhai trükk:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!