3 ok, miért vagy rettenetesen fáradt evés után

Elmondjuk, mi lehet az a három ok, ami miatt nagyon fáradtnak érzed magad az étkezések után.

Akár rendszeresen, akár időnként tapasztalod, a ’kajakóma’ (vagy annak mini, múló változata) nagyon gyakori és általában teljesen ártalmatlan jelenség. És többnyire az okok is azok. De vajon pontosan miért van, hogy legszívesebben nyomnál egy szundit ebéd után?

3 ok, miért vagy nagyon fáradt evés után

1. Az étkezések időzítése

Fáradt vagy ebéd után? Előfordulhat, hogy a munka terhelt le túlságosan, de alapvetően ezt a jelenséget a legtöbben tapasztaljuk, és nincs benne semmi különös. A cirkadiánritmusunk a mumus ilyenkor.

A Yale Journal of Biology and Medicine című folyóiratban 2019-ben megjelent áttekintés megállapítja, hogy a cirkadiánritmusunkban épp délután 2-4 óra körül van egy kis hullámvölgy, hogy aztán a kora esti órákban újra élénkebbnek érezzük magunkat.

Ebből kiindulva teljesen normális, hogy ebéd után kicsit álmosabb vagy, esetleg ledőlsz egy gyors délutáni sziesztára - a fáradtság mértéke és gyakorisága a veleszületett biológiai ritmusoddal és azzal függ össze, hogy mikor ebédelsz.

2. Olyan ételeket fogyasztasz, amelyek álmosítanak

Ha az étrenddel és az életmóddal próbálod meghekkelni az alvásodat, valószínűleg tisztában vagy vele, hogy bizonyos ételek és italok segítenek beizzítani a báránykákat. Bár ez rendkívül hasznos lehet, amikor eljön az ideje, hogy ágyba bújj, napközben ezeknek az ételeknek a fogyasztása kontraproduktív lehet. Az alábbi ételeket, ha nem is kerülöd el ebédnél, érdemes tisztában lenned a fogyasztásuk ’kockázatával’.

  • Triptofánban gazdag ételek, beleértve a lencsét, lazacot, spenótot, mogyoróvajat, tökmagot, sajtot és pulykát.
  • Melatoninban gazdag ételek, így a pisztácia, a tojás és a lazac.
  • Cseresznyelé, amely melatonint és triptofánt is tartalmaz.
  • Tej, amely szintén tartalmaz melatonint és triptofánt.
  • Kamillatea.
  • A D-vitaminban gazdag élelmiszerek, mint a zsíros halak, a tojássárgája, a gombák és a dúsított élelmiszerek közvetlenül és közvetve is befolyásolhatják az alvást.

Ezek a fogások segítenek, hogy ne fáradj el nagyon ebéd után:

Krémes céklás rizottó

Mutatós egytálétel, amivel akár Valentin-napon is villanthatunk! Sült céklás rizottó, sok-sok kecskesajttal, rukkolával és pirított fenyőmaggal!

Vöröslencse dahl

Tipikus indiai kaja, dahl névre hallgat, és ahány ház, annyi recept. Barátom anyukájától kaptam ezt a verziót, azóta heti rendszerességgel elkészítem. Ami a legjobb, gluténmentes és ...

3. A szokásosnál több magas zsírtartalmú élelmiszert fogyasztottál, ami étrendi egyensúlytalanságra figyelmeztethet

Egy régebbi, a Physiology & Behavior című folyóiratban megjelent tanulmány 18 férfi és nő esetében vetette össze a magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú, valamint az alacsony zsírtartalmú, magas szénhidráttartalmú reggelik hatásait.

Azok a résztvevők, akik a magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú reggelit fogyasztották, arról számoltak be, hogy két-három órával az étkezés után álmosabbnak érezték magukat, és három óra elteltével jelentősen fáradtabbak voltak, mint a másik csoport tagjai.

A kutatók arra jutottak, hogy a zsírban gazdag, alacsony szénhidráttartalmú étkezések után jelentősen magasabb volt a koleszisztokinin koncentrációja, amely egy olyan hormon az emésztőrendszerben, amely serkenti a zsír és a fehérje emésztését. A kolecisztokininnak köszönhető a jóllakottság érzése, ugyanakkor álmosságot is okoz, így az olyan étkezések után, amelyekben nagy ennek a koncentrációja, a szokásosnál is álmosabbnak érezheted magad.

Fontos megjegyezni, hogy az egészséges zsírok és a fehérjék kulcsfontosságúak a kiegyensúlyozott étrendben, és ha nem juttatod be a kellő tápanyagokat, az kihathat az energiaszintedre és az általános egészségi állapotodra. Vagyis: ne iktasd ki őket teljes egészében, hogy kiküszöböld a fáradtságérzést!

Forrásunk volt.


Még több izgalmas cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Csirkés-zöldséges tésztatorta

Az egyik "mentes" receptkönyvben találtam egy csirkés-zöldséges tésztakoszorú receptet, ahol gyűrű alakú kuglófsütő formában készült az étel. A receptet – át-átalakítva – már ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...