Ez történik a szervezetedben, ha túl sok sót eszel

Az mindenkinek egyértelmű, hogy a túlzott sófogyasztás káros – de az kevésbé, hogy pontosan miért is. Ezt próbáljuk most boncolgatni egy kicsit.

A só a leggyakrabban használt ízesítőnk, talán nincs is ember, aki képes lenne nélküle fogyasztani az ételeit. Még azok is, akik viszonylag sótlanul étkeznek, igényelnek valamilyen szintű ízesítést, és vannak olyan ételek, amelyek ehetetlenek nélküle. A túlzott sófogyasztás káros, a fejlett világban azonban sajnos mégis az jellemző, hogy túl sósan étkezünk.

A túlzott sófogyasztás hosszú távú hatásai között nagyon komoly betegségek is megjelennek, mint például a szívbetegség, a korai halálozás vagy gyomorrák. A rövid távú hatásai azonban szerencsére nem ilyen súlyosak, viszont a szervezet jelez, ha kicsit túlzásba viszed – méghozzá az alábbi jelekkel.

Felpuffadsz

A víz mindig a só nátriumtartalmának nyomában jár, így nem csoda, ha a túl sok sótól felvizesedsz, és fel is puffadsz. Ha nagyobb mennyiségű sót eszel, a veséid visszatartják a vizet, hogy megpróbálják kiegyensúlyozni és normalizálni a nátriumszintet a szervezetben. A következmények általában nem túl extrémek, és átmenetiek, de mindenképpen kényelmetlenek.

Nagyon szomjas leszel

Minden magasabb sótartalmú étel után szomjasabbnak érezheted magad, hiszen a nátriumbevitel megnövekedésével a veséidben és agyadban található receptorok beindítják a szomjúságérzetet. A szervezeted a szomjúságot védekező mechanizmusként használja azért, hogy biztosan fogyassz elég folyadékot, hogy kiegyensúlyozd a nátriumháztartásod.

Fájhat a fejed

Néhány ember számára a nagyobb mennyiségű sófogyasztás azonnal feljebb tornázza a vérnyomást, a fejfájás pedig a magas vérnyomás egyik leggyakoribb tünete. Egy 2014-es kutatás szerint azok körében a legmagasabb a fejfájás gyakorisága, akik a legtöbb sót fogyasztják. A kutatás során ahogy csökkentették a sófogyasztást, úgy csökkent a fejfájások aránya is.

Megnő az esélyed a vesekőre

Ha rendszeresen nagyobb mennyiségű sót fogyasztasz, jelentősen megnőhet az esélyed a vesekő kialakulására. Ez azért van így, mert a felesleges só miatt megnövekszik a kalcium szintje a vizeletben. A vesekő pedig akkor formálódik, ha a kalcium találkozik oxalátokkal vagy húgysavval, és kristályokat kezd el formázni. A kristályok megnőnek, és kövekké válnak, amelyek vándorolnak a húgyutakban, és előbb-utóbb megakadnak – ez pedig egy kifejezetten fájdalmas jelenség.

Forrásunk volt.


További érdekességek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...