Kevés étel van olyan erőteljes hatással az emberi szervezetre, mint a csípős dolgok. Mik a legjellegzetesebb reakciók csípős ételek fogyasztása esetén, és mi okozza ezeket? Mutatjuk!
A forró szósz lehűthet
Lehet, hogy a fűszeres étel az utolsó, amit egy forró nyári napon megkívánsz, de valójában segíthetnek abban, hogy kicsit lehűljön a tested. Néhány molekula, amely fűszeressé teszi az ételeket (mint például a paprikában lévő kapszaicin vagy a tormában lévő allil-izotiocianát), aktiválja a nyelvünk érzékelő receptorait, amelyek becsapják az agyunkat, hogy azt higgye, valami veszélyesen csípőset ettünk. Ahogy a test érzékeli a fűszeres ételek hőjét, elkezdünk izzadni, ami végül elpárolog és ezáltal lehűti a bőrt.
A fűszeres ételek javíthatják a vérkeringést
Még mindig nem vagy meggyőződve arról, hogy egy izzasztó nyári napon bőkezűen kell bánnod a csípős szószokkal? A fűszeres ételek a vérkeringést is javíthatják, ami miatt jobban izzadunk, ami miatt végső soron úgy érezzük, hogy felfrissültünk.
A kapszaicin meghosszabbíthatja az életét
Tartsd távol az orvost az almával. És élj egy kicsit tovább a chilipaprikával. Néhány nagy tanulmány eredménye azt mutatja, hogy
azok, akik gyakrabban fogyasztanak csípős ételeket az átlagnál, körülbelül 13-14 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány, mint azoknál, akik egy kicsit enyhébben szeretik az ételeket.
A fűszeres ételek segíthetnek fogyni
A szakértők szerint a kapszaicin lassítja az emésztést a felső gyomor-bélrendszerben, ami segíthet abban, hogy teltebbnek érezzük magunkat és összességében kevesebb kalóriát fogyasszunk. Állatkísérletekben az emberek által elfogyasztott mennyiséghez hasonló kapszaicinadagokkal kezelt rágcsálók idővel kevesebb testzsírt szedtek fel, mint azok a rágcsálók, amelyek nem kaptak kapszaicint (még akkor is, ha ugyanannyi kalóriát fogyasztottak).
A fűszeres ételek is összefüggésbe hozhatók az elhízással
Csak hogy ne legyen egyértelmű a helyzet. A fűszeres ételek felpörgethetik az anyagcserét, de a csípős szósz nem éppen fogyókúrás csodatermék. Egyes vizsgálatok szerint azoknál a felnőtteknél, akik a legtöbb fűszeres ételt fogyasztották, nagyobb volt az elhízás kockázata, mint azoknál, akik nem ettek ilyen ételeket olyan gyakran. Hozzá kell tenni, hogy itt az étrend minősége is szerepet játszott: nagy különbség van ugyanis aközött, ha valaki megszórja egy kis chilipaprikával a sült zöldségeket, vagy naponta ragacsos csirkeszárnyakat és hasonló ételeket majszol.
Egy kis fűszer javíthatja a szív egészségét
Egy extra adag csípős szósz magasabb HDL (jó koleszterinszint) és alacsonyabb LDL (rossz koleszterinszint) szinthez vezethet egy 2022-es tanulmány szerint, amely összefüggést mutatott ki a fűszeres ételek rendszeres fogyasztása és a szívbetegségek, illetve a stroke alacsonyabb kockázata között. A chiliben található kapszaicinről kiderült, hogy kapcsolatban áll a jobb koleszterinszint eredményekkel.
Megszüntetheti az édesség utáni sóvárgást
Egyes tanulmányok eredményei arra mutatnak, hogy a kapszaicin elősegíti a jóllakottság érzését, így a fűszeres vacsora elfogyasztása után kevesebb vágyat érezhetünk valamilyen édes vagy zsíros étel után.
A fűszeres ételek hője tényleg megizzasztja az embert
Ismerős forgatókönyv: fogod a nachost és belemártod egy salsába, ami rendkívül csípős. Azonnal érzed, ahogy izzadságcseppek csorognak le az arcodon. Mi történik? A kapszaicin jeleket küld az agynak, hogy forró, forró, forró! A szervezet bekapcsolja a hűtőrendszerét, hogy felvegye a harcot, ami izzadással történik, mivel így párologtatja el az ember a hőt.
Bizsereg a nyelved
Gondolkodtál már azon, hogy miért bizsereg a nyelved és az ajkaid, amikor valami fűszereset eszel vagy iszol? Ez azért történik, mert a fűszeres ételekben található vegyületek az egész gyomor-bélrendszerben, beleértve a szájat is, idegreceptorokhoz kapcsolódnak, és a hő hatására aktiválódnak.
Folyhat az orrod
A fűszeres ételek a tüdőt és az ereket is tágulásra serkenthetik, ami több nyálkát eredményez, ezáltal orrfolyást is tapasztalhatsz mellékhatásként.
Fűszeres ételek gyomorégést eredményezhetnek
A fűszeres ételek irritálhatják a gyomor-bél traktust, így nem meglepő, hogy akár gyomorégést, a savas refluxot és a gyomorfájdalomat is okozhatnak. Ez azért van, mert a kapszaicin ellazíthatja a nyelőcsövet, ami lehetővé teszi, hogy a gyomorsav visszaáramoljon a nyelőcsőbe, ami súlyosbítja a refluxra hajlamos egyének tüneteit.
Lehet, hogy nehezebben tudsz aludni egy fűszeres vacsora után
Érdemes kétszer is átgondolni, hogy lefekvés előtt egyél-e fűszeres ételt, ugyanis nem lesz pihentető az alvás után. Mind az elalvás, mint az alvás minősége rosszabb lehet miatta. Ez nagyrészt azért van így, mert a fűszeres ételek irritálhatják a szájban, a torokban és a tápcsatornában lévő érzékeny szöveteket, ami forgolódáshoz vezethet.
Jobb kedved lesz
A fűszeres ételekben található kapszaicin endorfin és dopamin felszabadulását váltja ki, ami boldoggá tesz, és talán még egyfajta izgalmat is okoz a szervezetben.
Megégetheted a nyelőcsöved
Ennek ellenére érdemes megválogatni, hogy milyen csípős étellel dobod fel a hangulatodat, ugyanis ebben az esetben a több csípősség nem egyenlő a több boldogsággal, sokkal inkább a kellemetlen tünetekkel, mint például a mellkasi fájdalom, szívdobogás, ismétlődő hányás, ami nyelőcsőkárosodáshoz, sőt szívrohamhoz is vezethet. Az élelmiszerek kapszaicintartalmának értékelésére a Scoville hőegység-skálát (SHU) használják. Így a paprika SHU értéke nulla, míg a Carolina Reaper paprika akár 2,2 millió SHU is lehet. A szakemberek ezért is intenek óva a különböző kihívásoktól, amelyekben minél csípősebb élelmiszereket kell kóstolni.
Konyhai megoldások minden helyzetre: