A trükk, amivel jobban bírod majd a csípős ételeket

Ha teheted, akkor inkább elkerülöd a csípős ételeket, mert egyszerűen nem bírod őket? Tudtad, hogy egy kis trükkel akár te is élvezheted a pikáns finomságokat? Napi Tippünkben ebben segítünk majd!

Gyakran felmerül benned a kérdés, hogy milyen kulináris élményről maradsz le, amikor a barátaid Erős Pistát pakolnak a pörköltbe? Ha te is szeretnéd élvezni a csípős ételek ízét anélkül, hogy teljesen leizzadnál, akkor jó helyen jársz! Most mutatunk egy olyan módszert, amely segítségével jobban bírod majd a pikáns fogásokat!

A trükk, amivel jobban bírod majd a csípős ételeket

Mitől lesz csípős az étel?

Mielőtt eláruljuk a megoldást, még érdemes tisztázni, hogy mi okozza a csípős érzést? A kapszaicin elsősorban a paprikafélékben található meg, amely a csípős ízt adó hatásáért felel, illetve képes ingerelni a fájdalomérző idegrostokat.

Általános hiedelem, hogy csípős paprikák magja adja az ismert tüzes érzést, ám ez nem egészen így van. Valójában a chili belsejében lévő fehér részben koncentrálódik leginkább a kapszaicin.

Miért bírják egyesek jobban a csípős ételeket?

Valószínűleg már neked is feltűnt, hogy egyesek jobban bírják a pikáns ételeket, mint mások. A kutatók még nem teljesen biztosak abban, hogy miért is van ez a különbség. Ám, egy biztos, hogy a chilipaprika jobban kedveli a forróbb éghajlatokat, így például Indiában is rendkívül elterjedt fűszer. A feltételezések szerint a melegebb éghajlaton élő emberek, azért rendelkeznek fokozott toleranciával, mert sokkal fiatalabb koruktól fogyasztanak nagyon csípős ételeket.

A kutatók továbbá úgy gondolják, hogy egyes emberek kevesebb kapszaicint érzékelő receptorral születnek, ami azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy megtapasztalják az égető érzést.

Koreai chilis kukorica

Ez a nagyon sajtos, kellemesen csípős kukorica a koreai BBQ éttermek egyik legnépszerűbb előétele Amerika-szerte. Kicsit olyan, mintha a mi majonézes kukoricasalátánkat kevernénk össze ...

A trükk, ami segít, hogy jobban bírd a csípős ételeket

Ha lassan és fokozatosan szoktatod magad a csípős ételekhez, akkor egy idő után már meg se kottyannak majd a szuper pikáns ínyencségek.

A folyamatos csípős ételek iránti expozíció ugyanis képes lassan megnövelni a toleranciát.

Első körben fogyassz kevésbé csípős ételeket, majd az idő előrehaladtával válassz pikánsabbakat. Fő a fokozatosság!

Így enyhítheted a csípősséget

Ha megtörtént a baj, és mégis belefutottál egy extrán tüzes helyzetbe, akkor sincs ok a pánikra! Fogyassz gyorsan valamilyen tejalapú terméket, például joghurtot, tejfölt vagy fagylaltot. Fontos, hogy teljes zsírtartalmú élelmiszert egyél, mert a tejben lévő kazein segít lebontani a kapszaicint. Sőt, akár egy száraz kenyér is enyhítheti a csípős érzést.

Forrásunk volt.


Még több konyhai tipp vár rád:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...