14 étel, amivel támogathatod immunrendszered az allergiaszezonban

A természet újraéledése egyet jelent az allerigaszezonnal, így a tavasz és a nyár sokaknak nem az év legkellemesebb időszaka. A szenvedésen és a gyógyszeren túl még egy módon kezelheted a tüneteket: a megfelelő ételekkel, amelyek támogatják az immunrendszered.

Az allergiát az okozza, hogy az immunrendszer fenyegetésnek lát egy olyan anyagot, amely valójában ártalmatlan a szervezetre, ezért téves választ ad rá. Az allergiás tüneteket pedig a felszabaduló allergén anyag, a hisztamin okozza. A tünetek megelőzésében a legfontosabb az allergén kerülése, de az allergiás nátha esetén, amit például pollenek okozhatnak, allergiaszezonban elég nehéz elkerülni a levegővételt. Emellett a kezelés része az allergiás immunválaszban résztvevő anyagok felszabadulását és sejtek aktivitását gátolják.

14 étel, amivel támogathatod immunrendszered az allergiaszezonban

A gyógyszereken túl bizonyos ételeknek is képesek a szervezetben jelentkező gyulladások csökkentésére, illetve antihisztaminként funkcionálni, valamint elősegíteni az immunrendszer megfelelő működését. Ezekből gyűjtöttünk.

Citrusfélék

Grapefruit, papaya, citrom, kiwi, narancs plusz az eper – ezek mind tele vannak C-vitaminnal. A grapefruit különösen sok fitokemikáliát tartalmaz, amik nagyon jót tesznek az immunrendszerednek.

Keresztesvirágú zöldségek

A brokkoli, karfiol és kelbimbó kiváló forrása az antioxidánsoknak. Emellett kolint tartalmaznak, ami az emésztőrendszerben található baktériumokat támogatja, ezáltal pedig hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.

Kelbimbókrémleves

Mélyhűtőnkben egy ideje figyelt egy zacskó kelbimbó. A Príma Konyha szeptemberi számában pedig ráakadtam egy kelbimbóleves receptre. Egy kicsit változtattam rajta. Érdemes kiróbálni. ...

Fűszerek

A fahéj antivirális és antibakteriális tulajdonságai segítenek a testednek megküzdeni a betegségekkel. A kurkuma kurkumin nevű összetevője miatt meggátolja a hisztamin felszabadulását. A kurkumát érdemes fekete borssal párosítani, hogy felszívódjanak a benne lévő tápanyagok. A gyömbér gyulladáscsökkentő hatása miatt hasznos, ami segíthet az orrmelléküregek duzzanatát enyhíteni.

Zsíros halak

Az Omega-3 zsírsavak nagyon jót tesznek az egészségnek, így a különböző halak, lazac, tonhal, kardhal és makréla fogyasztása elősegítheti a légutak gyulladásának csökkentését, ami az egyik gyakori tünet szénanátha esetén. Aki vegetáriánus vagy vegán, az más Omega-3 forrást is kereshet, így például az alga remek választás erre célra.

Tonhalfasírt

Többször hallottam erről a fasírtról, hogy ez a legjobb, mert főtt burgonya van benne. Receptet még sehol nem találtam, de végre csak előkerült valahonnan. Ezt a TV-ben mutatták, és ...

Grillezett makréla

Kedves kollégám már többször mesélte, mennyire szereti a makrélát grillezve. Mivel még sohasem kóstoltam ezt a halat, azonnal erős késztetést éreztem egy próbára. Nekem elnyerte a ...

Tojássárgája

Nem kell félnek a tojássárgájában található koleszterintől, ha normális mennyiséget fogyasztasz belőle, plusz cink és szelén is van benne, ami az immunrendszered működését turbózza fel.

Gomba

A gomba kiváló cinkforrás, és minél többet viszel be ebből az ásványi anyagból, az immunrendszered annál hálásabb lesz. Emellett bizonyos gomba fajták, így a shiitake és a maitake béta-glükánokat tartalmaz, amikről azt kell tudni, hogy hozzájárulnak az immunrendszer egyensúlyához és minimalizálják az allergiás tüneteket.

Répa és kaliforniai paprika

Ezek a zöldségek, mint köztudott tele vannak béta-karotinnal, valamint antioxidánsokkal, amik a fehérvérsejtek működését fokozzák. A béta-karotin a nyálkahártyát is erősíti, ami azért fontos, mert a légutakat szegélyező membrán megnehezíti, hogy a betegségeket okozó baktériumok problémákat okozzanak. Emellett jó észben tartani, hogy a paprikában valójában háromszor több C-vitamin van, mint egy narancsban.

Magok

Ezek a ropogtatnivalók igazán egészséges snack alternatívát jelentenek. A kesudió és a mandula különösen jó az allergiás tünetek ellen, mivel antihisztaminként funkcionálnak.

A napraforgómag és a lenmag nagyon jó például salátára, és a finom ízük mellett E-vitaminban is gazdagok, ami az immunrendszernek azért különösen értékes, mert serkenti a fehérvérsejteket.

Fodros kel és spenót

A fodros kel és spenót zöld levelei nemcsak C- és E-vitaminban gazdagok, de folsavat is tartalmaznak. Ez a három antioxidáns együtt segít megbirkózni a betegségekkel.

Fodros kel ázsiai stílusban

Már régóta ki szerettem volna próbálni a fodros kelt, az egyik áruházban véletlenül szembejött, meg is vettem. Két receptet próbáltam ki vele, ez lett az egyik - mivel alapból is ...

Görögdinnye

A görögdinnye remekül hidratál a hőségben, ezen felül még likopint is tartalmaz. A likopin a légzőrendszer gyulladásának csökkentésével segíthet a fertőzések megelőzésében és az allergiás tünetek enyhítésében. Még szerencse, hogy az idei nyár slágere a mustáros görögdinnye.

Joghurt

A joghurtban található probiotikumok különösen jót tesznek az emésztőrendszerednek, továbbá az immunrendszered is megfelelően fog teljesíteni a segítségükkel. A joghurtban található probiotikumok továbbá a gyulladásokat is csökkentik.

Zöld tea és méz

Triplán immuntámogató ital a zöld tea mézzel: gyulladáscsökkentő, antihisztamin hatású és még L-teanin is van benne. Ez az aminosav fontos szerepet tölt be tested védekezőrendszerének kialakításában.

A vizsgálatok alapján a zöld tea csökkentheti az allergiás immunválaszban résztvevő IgE immunoglobulinok számát. Japán kutatók arra is rájöttek, hogy az O-metilezett katekin tartalmú zöld tea segítségével jelentősen csökkenthetők az allergiás tünetek.

Paradicsom és hagyma

A paradicsomban található likopin segíthet csökkenteni a gyulladást a szervezetben. A hagyma a bioflavonoid révén gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, valamint az orrdugulás csökkenését is tapasztalni lehet a hagymában lévő quercetinnek köszönhetően, ami antihisztaminként működik.

Fokhagyma

A fokhagyma az igazi rejtőzködő hős, szinte minden ételbe passzol, feltűnés nélkül fokozza az ízeket, emellett rendkívül jó hatással van a szervezetre. Támogatja az immunrendszert, baktérium- és vírusölő összetevője, az allicin pedig segít védekezni a betegségek ellen.

Forrásunk volt


További életmódhoz és ételekhez kapcsolódó tartalmak itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...