r
Nosalty Logó

Vadasmártás zsemlegombóccal és birsalma kompóttal

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
kovex
Vadasmártás zsemlegombóccal és birsalma kompóttal
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A húshoz

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

A birsalma kompóthoz

879
Kalória
49.3g
Fehérje
91.3g
Szénhidrátok
36.3g
Zsír
500.3g
Víz
173.3g
Koleszterin
11.9g
Rost
20.7g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

A birsalma kompóthoz

Összesen 879 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

A birsalma kompóthoz

Összesen 5270 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

A birsalma kompóthoz

Összesen 113 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    49.3 g

Zsír

  • Összesen
    36.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    173 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1771.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    263 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    647 mg
  • Nátrium
    635 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.3 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    500.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1299 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    126 micro
  • Kolin:
    231 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    5158 micro
  • β-karotin
    12297 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    508 micro
Összesen 879 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    295.5 g

Zsír

  • Összesen
    217.9 g
  • Telített zsírsav
    57 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    94 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    49 g
  • Koleszterin
    1040 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10631.7 g
  • Cink
    50 mg
  • Szelén
    529 mg
  • Kálcium
    1581 mg
  • Vas
    52 mg
  • Magnézium
    713 mg
  • Foszfor
    3885 mg
  • Nátrium
    3810 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    547.8 g
  • Cukor
    124 mg
  • Élelmi rost
    71 mg

Víz

  • Összesen
    3001.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7791 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    45 micro
  • E vitamin:
    56 mg
  • C vitamin:
    255 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    300 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    94 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    758 micro
  • Kolin:
    1386 mg
  • Retinol - A vitamin:
    345 micro
  • α-karotin
    30946 micro
  • β-karotin
    73785 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    9 micro
  • Lut-zea
    3050 micro
Összesen 5270 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    226.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    81 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    63.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    166 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    659 micro
  • β-karotin
    1570 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 113 kcal

Elkészítés

A húshoz

  1. A húst felszeleteljük, besózzuk, borsozzuk.
  2. A zöldséget megpucoljuk, megmossuk, feldaraboljuk.
  3. Lábosba kevés olajat teszünk, és a sózott, borsozott húst fehérre sütjük, majd kivesszük az olajból.
  4. A zöldségeket ugyanabban az olajban, amiben a húst sütöttük megdinszteljük.
  5. Ezután beletesszük egy kuktába a zöldséget, a tetejére rátesszük a húst, felöntjük vízzel annyira, hogy pont ellepje, és a forrást követően 45 percig főzzük (abban az esetben, ha nincs kuktánk, akkor fedő alatt kislángon főzzük, amíg a hús puha nem lesz). Amikor a hús megpuhult kivesszük a zöldségből, és egy tálban félretesszük .
  6. A zöldséget botmixerrel összeturmixoljuk, belereszelünk egy citrom lereszelt héját, a mustárt, ízlés szerint citomlevet.
  7. Egy kis lábosban égetett cukrot készítünk (amikor a cukor barna és folyós lesz, kb 1 dl vízzel felengedjük, és addig melegítjük, míg a cukor felovad a vízben). Beleöntjük a zöldségbe, majd hozzáöntjük a főzőtejszínt, felforraljuk.
  8. Míg a hús a zöldséggel fő, elkészítjük a zsemlegombócot: a zsemléket felszeleteljük, és apró kockákra vágjuk. Egy tepsibe kevés olajat teszünk, beletesszük a felkockázott zsemlét, és 200 fokon aranybarnára pirítjuk. 2-3-szor megkeverjük, hogy a kockák mindegyik fele megsüljön.
  9. Közben egy tálban lágy nokedli tésztát keverünk, ennek a tésztának, tulajdonképpen ragasztó szerepe van a kis zsemekockákat fogja egymáshoz.
  10. Amikor a zsemle kész és kihűlt, belekeverjük a tésztába, és vizes kézzel közepes nagyságú gombócokat formálunk (ha túl nagy a gombóc, akkor félő, hogy a közepe "nyers" marad).
  11. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük (kb. 10 perc).
  12. Bisalma kompót: (célszerű fogyasztás előtt 1 nappal elkészíteni), a birsalmákat megpucoljuk, kimagozzuk és gerezdekre vágjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, hozzátesszük a cukrot, szegfüszeget és puhára főzzük, majd kihűtjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 120 perc
  • Főzés módja: kukta

Gyermekkorom kedvenc étele, lehet hogy azért, mert nagyon ritkán lehetett Dédit rávenni, mivel abban az időben nagyon sok munkával járt. A zöldséget kézzel kellett passzírozni, nem voltak még robotgépek.  A recepten csak annyit változtattam, hogy én már nem vágom olyan apróra a zölséget, mert a robotgép úgyis megoldja. A marhahúst nem pácolom, csak a vaddisznót, de ez már egy másik történet.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Pikáns vadasmártás szarvassal

A vadas a magyarok nagy kedvence, és rengeteg verziója létezik: ki pikánsan, ki édesebben, ki habarással, ki anélkül készíti. Egy viszont biztos, hogy eszméletlen finom, laktató, és a ...

Lurpak

Stroganoff bélszín

A Stroganoff igazi klasszikus, az ünnepi szezonban pedig talán az is belefér, hogy hagyományos módon, bélszínből készítsük el. A gombás hús nem véletlenül sokak kedvence, hiszen ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

5 izgalmas opció Budapesten, ha nőnap alkalmából vacsorázni mennétek

Nem szeretem, mikor valaminek az ünneplését lesöprik az asztalról azzal a felkiáltással, hogy hát nem csak egy napon kell… Persze, hát élni is élünk egész évben, de azért a születésnapunkat megünnepeljük, nem? Ebből kiindulva, persze hogy nem csak nőnapon kell tisztelettel bánni a nőkkel, elismerni a munkájukat, de szerintem az, hogy ezt egész évre kiterjesztjük, és hogy egy adott napon feldobjuk egy kis extrával, tökéletesen megfér egymás mellett. Ezért most, a nemzetközi nőnap alkalmából ajánlunk öt izgalmas éttermet Budapesten, ahol méltó módon lehet ünnepelni.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!