r
Nosalty Logó

Vadasmártás zsemlegombóccal és birsalma kompóttal

0,0

0 ÉRTÉKELÉS16 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
kovex
Vadasmártás zsemlegombóccal és birsalma kompóttal
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A húshoz

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

A birsalma kompóthoz

879
Kalória
49.3g
Fehérje
91.3g
Szénhidrátok
36.3g
Zsír
500.3g
Víz
173.3g
Koleszterin
11.9g
Rost
20.7g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

A birsalma kompóthoz

Összesen 879 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

A birsalma kompóthoz

Összesen 5270 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

A birsalma kompóthoz

Összesen 113 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    49.3 g

Zsír

  • Összesen
    36.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    173 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1771.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    263 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    647 mg
  • Nátrium
    635 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.3 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    500.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1299 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    126 micro
  • Kolin:
    231 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    5158 micro
  • β-karotin
    12297 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    508 micro
Összesen 879 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    295.5 g

Zsír

  • Összesen
    217.9 g
  • Telített zsírsav
    57 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    94 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    49 g
  • Koleszterin
    1040 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10631.7 g
  • Cink
    50 mg
  • Szelén
    529 mg
  • Kálcium
    1581 mg
  • Vas
    52 mg
  • Magnézium
    713 mg
  • Foszfor
    3885 mg
  • Nátrium
    3810 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    547.8 g
  • Cukor
    124 mg
  • Élelmi rost
    71 mg

Víz

  • Összesen
    3001.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7791 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    45 micro
  • E vitamin:
    56 mg
  • C vitamin:
    255 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    300 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    94 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    758 micro
  • Kolin:
    1386 mg
  • Retinol - A vitamin:
    345 micro
  • α-karotin
    30946 micro
  • β-karotin
    73785 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    9 micro
  • Lut-zea
    3050 micro
Összesen 5270 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    226.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    81 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    63.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    166 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    659 micro
  • β-karotin
    1570 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 113 kcal

Elkészítés

A húshoz

  1. A húst felszeleteljük, besózzuk, borsozzuk.
  2. A zöldséget megpucoljuk, megmossuk, feldaraboljuk.
  3. Lábosba kevés olajat teszünk, és a sózott, borsozott húst fehérre sütjük, majd kivesszük az olajból.
  4. A zöldségeket ugyanabban az olajban, amiben a húst sütöttük megdinszteljük.
  5. Ezután beletesszük egy kuktába a zöldséget, a tetejére rátesszük a húst, felöntjük vízzel annyira, hogy pont ellepje, és a forrást követően 45 percig főzzük (abban az esetben, ha nincs kuktánk, akkor fedő alatt kislángon főzzük, amíg a hús puha nem lesz). Amikor a hús megpuhult kivesszük a zöldségből, és egy tálban félretesszük .
  6. A zöldséget botmixerrel összeturmixoljuk, belereszelünk egy citrom lereszelt héját, a mustárt, ízlés szerint citomlevet.
  7. Egy kis lábosban égetett cukrot készítünk (amikor a cukor barna és folyós lesz, kb 1 dl vízzel felengedjük, és addig melegítjük, míg a cukor felovad a vízben). Beleöntjük a zöldségbe, majd hozzáöntjük a főzőtejszínt, felforraljuk.
  8. Míg a hús a zöldséggel fő, elkészítjük a zsemlegombócot: a zsemléket felszeleteljük, és apró kockákra vágjuk. Egy tepsibe kevés olajat teszünk, beletesszük a felkockázott zsemlét, és 200 fokon aranybarnára pirítjuk. 2-3-szor megkeverjük, hogy a kockák mindegyik fele megsüljön.
  9. Közben egy tálban lágy nokedli tésztát keverünk, ennek a tésztának, tulajdonképpen ragasztó szerepe van a kis zsemekockákat fogja egymáshoz.
  10. Amikor a zsemle kész és kihűlt, belekeverjük a tésztába, és vizes kézzel közepes nagyságú gombócokat formálunk (ha túl nagy a gombóc, akkor félő, hogy a közepe "nyers" marad).
  11. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük (kb. 10 perc).
  12. Bisalma kompót: (célszerű fogyasztás előtt 1 nappal elkészíteni), a birsalmákat megpucoljuk, kimagozzuk és gerezdekre vágjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, hozzátesszük a cukrot, szegfüszeget és puhára főzzük, majd kihűtjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 120 perc
  • Főzés módja: kukta

Gyermekkorom kedvenc étele, lehet hogy azért, mert nagyon ritkán lehetett Dédit rávenni, mivel abban az időben nagyon sok munkával járt. A zöldséget kézzel kellett passzírozni, nem voltak még robotgépek.  A recepten csak annyit változtattam, hogy én már nem vágom olyan apróra a zölséget, mert a robotgép úgyis megoldja. A marhahúst nem pácolom, csak a vaddisznót, de ez már egy másik történet.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Klasszikus skót tojás

A skót tojás (angolul scotch egg) egy ízletes és népszerű étel az Egyesült Királyságból, amelyben egy főtt tojást darált hússal (általában sertéshússal) bugyolálnak be, majd ...

Gerzsenyi Flóra

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!