Téphető almás-fahéjas vekni
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
19g tej11 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
5 kcal
-
6g víz0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
1g só0 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
A töltelékhez
-
23g cukor87 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
31g alma15 kcal
A morzsához
-
3g finomliszt9 kcal
-
2g zabpehely6 kcal
-
7g dió43 kcal
-
10 kcal
-
5g vaj36 kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
150g tej84 kcal
-
112g vaj803 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
50g víz0 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
4g só0 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
600g finomliszt2184 kcal
A töltelékhez
-
180g cukor697 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
112g vaj803 kcal
-
250g alma117 kcal
A morzsához
-
20g finomliszt73 kcal
-
12g zabpehely45 kcal
-
52g dió340 kcal
-
76 kcal
-
40g vaj287 kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
8g tej4 kcal
-
6g vaj43 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
2.1g friss élesztő2 kcal
-
2.7g víz0 kcal
-
1.1g cukor4 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
11.7g tojás15 kcal
-
31.9g finomliszt116 kcal
A töltelékhez
-
9.6g cukor37 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
6g vaj43 kcal
-
13.3g alma6 kcal
A morzsához
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
0.6g zabpehely2 kcal
-
2.8g dió18 kcal
-
1.1g melaszos nádcukor4 kcal
-
2.1g vaj15 kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 13.6 g
Zsír
-
Összesen 34.7 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 161 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 577.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 188 mg
-
Nátrium 246 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 94.2 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 67.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 265 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 79 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 260 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 147 micro
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 108.6 g
Zsír
-
Összesen 277.5 g
-
Telített zsírsav 145 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 75 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 39 g
-
Koleszterin 1288 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4620.5 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 283 mg
-
Kálcium 535 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 293 mg
-
Foszfor 1505 mg
-
Nátrium 1967 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 753.8 g
-
Cukor 252 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 537.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2123 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 636 micro
-
Kolin: 729 mg
-
Retinol - A vitamin: 2081 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 484 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1177 micro
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 14.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 245.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 105 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.1 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 28.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 111 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Hozzávalók
A tésztához
A töltelékhez
-
18 dkg cukor
-
1 teáskanál fahéj
-
1 kk szerecsendió
-
1 nagy db alma
A morzsához
-
2 csapott ek finomliszt
-
2 ek zabpehely
-
2 marék dió
-
2 ek melaszos nádcukor
-
4 dkg vaj
Elkészítés
A tésztához
- Egy közepes szószos edényben, alacsonyabb lángon olvasszuk fel a vajat a tejben, majd húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a vaníliát, és hűtsük le 50 fok alá.
- Közben egy kis tálban keverjünk össze 2 evőkanál cukrot meleg vízzel, míg felolvad. Adjuk hozzá az élesztőt, és hagyjuk úgy 5-10 percig állni, hogy jó habos legyen.
- Egy nagy tálban a maradék 6 evőkanál cukrot keverjük össze 60 dkg liszttel és egy csipet sóval.
- Adjuk hozzá a vajjal és vaníliával elkevert tejet, a cukros élesztőt és a kissé felvert tojásokat. Fakanállal vagy spatulával keverjük addig, ameddig egy gombócba áll.
- Adjunk hozzá további 2 púpozott evőkanál lisztet, és keverjük el benne. A tészta inkább ragacsos lesz, ettől ne tartsunk, ilyennek kell lennie. Formázzuk a tésztát egy labdába a tál közepébe, takarjuk le egy kendővel vagy folpackkal, és tegyük félre, meleg helyre kelni, úgy fél-egy órára, ameddig kétszeresére dagad.
A töltelékhez
- Ezalatt egy kis tálban jól keverjük össze a cukrot, fahéjat, szerecsendiót. Az almát mossuk meg, és vágjuk fél centis szeletekbe. Citrommal lecsöpögtethetjük, hogy ne barnuljon meg.
- A megkelt tésztát tegyük a gyúródeszkára/felületre, lapítsuk el, és adjuk hozzá a maradék 2 evőkanál lisztet, majd gyúrjuk bele. A tésztát letakarva hagyjuk a munkafelületen 5 percig pihenni. (Ha csak másnap szeretnénk sütni a veknit, akkor így elkészített tésztát tálban letakarva, hűtőbe tehetjük egy éjszakára is, de kb. 40 perccel a felhasználás előtt vegyük ki!)
- A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk 60x30 cm-es téglalap formára. A tetejét kenjük meg vajjal, majd szórjuk meg fahéjas cukorral. Éles késsel vagy pizzavágóval hosszában vágjuk 3 csíkba. Tegyük a csíkokat egy halomba, egymás tetejére. Az így rétegzett tésztát vágjuk 10 részbe. Vajazzunk ki két gyümölcskenyér formát, és egyenként tegyük bele a kocka formájú rétegelt tésztát 5 kupacot egybe. Közben a rétegek közé csúsztassunk pár almaszeletet is. Ezeknél a részeknél majd kés nélkül is szépen szétválasztható lesz a vekni. Most takarjuk le a két formát papírtörlővel, és hagyjuk őket úgy 20 percig még kelni a formában, míg majdnem kétszeresére dagadnak.
A morzsához
- Közben időben melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és készítsük el a vekni tetejére a morzsát: keverjük össze a vajat kivéve az összes hozzávalót egy tálban vagy késes aprítóban, adjuk hozzá a vajat, és forgassuk tovább. Ha korán elkészülnénk vele, tegyük sütésig hűtőbe.
- Sütés előtt a morzsát elfelezve tegyük rá a két kitakart veknire, majd mehetnek a sütőbe úgy 40 percig sülni, míg a tetejük aranybarna nem lesz.
- A kész vekniket vegyük ki a formából, és hagyjuk hűlni úgy fél óráig, de ne hűljenek ki teljesen. Frissen, melegen a legfinomabbak, de még két napig eltarthatóak. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 213
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 11328
- Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 30.
Ajánló
Magában tea vagy kakaó mellé reggelire, almaszósszal vagy vaníliaöntettel ebéd után desszertként nagyszerű!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Idén ősszel úgy tervezem, hogy több almás sütit sütök majd. Ez a recept rögtön két veknire elegendő mennyiségre íródott, ami furának tűnhet, de ha kipróbáljátok, megértitek, hogy ebből egy adag nem elég. Amikor rátaláltam (eredeti recept itt), a képe láttán rögtön elfogott a vágy, hogy törjek belőle egy darabot és beleharapjak. Na, ebben minden benne van, ami egy sütiben szerethető! A tésztája könnyű, levegős. Illatozik a fahéjtól, a szerecsendiótól és az almaszeletek mentén kés nélkül is le tudunk választani egy darabkát magunknak belőle. Házias jellegén már azt gondolnánk, nem dobhat semmi, de ebben az esetben ez sem igaz: morzsás teteje hihetetlen rusztikussá teszi! Aki szereti az aranygaluskát, mindenképpen essen neki a sütésnek!