Szerecsendió

Szerecsendió

Leírás

Szerecsendió – receptek, leírás, tippek

A szerecsendió Dél-Ázsiában őshonos különleges, frissítő ízű fűszernövény. Finom ízt ad a sajtos, spenótos, karfiolos ételeknek, a besamelmártásnak, burgonyapürének és néhány süteményben is használhatjuk. Az intenzívebb ízhatás érdekében célszerű egészben (nem őrlemény formájában) vásárolni a szerecsendiót és frissen reszelni az ételbe.

A szerecsendió (Myristica fragrans) egy trópusi fa termése, amelyet főként fűszerként és gyógyászati célokra használnak. A fa a Maluku-szigeteken (Indonézia) őshonos, de ma már más trópusi régiókban is termesztik, például Indiában, Srí Lankán és a Karib-térségben.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a szerecsendió?

A szerecsendió Dél-Ázsiából származó, különleges ízű fűszernövény, melyet egészben és őrlemény formájában is megtudunk venni. A szerecsendió a növény magja, amely az európai és ázsiai konyhában igen népszerű különböző ételek ízesítéséhez. A szerecsendióban található miriszticin nevű vegyület nagy mennyiségben toxikus lehet, és hallucinációkat, hányingert vagy szédülést okozhat. Emiatt csak kis mennyiségben szabad fogyasztani.

Hogyan vásároljuk?

Ha módunkban áll, akkor egész szerecsendiót vásároljunk, így sokkal tovább eláll, és jóval intenzívebb íze van frissen az ételekbe reszelve. Ha az őrölt változat mellett teszed le a voksod, akkor vedd figyelembe a lejárati dátumot, és felbontás után légmentesen záródó csomagolásba tedd át a fűszert, így ízét tovább megőrzi. Száraz, hűvös helyen tartsuk.

Mire jó a szerecsendió?

A szerecsendiót változatosan tudjuk felhasználni a konyhában, például süteményekhez, szószokhoz (például besamelmártáshoz), forró italokhoz (forralt bor, chai), levesekhez és húsételekhez. Tradicionálisan emésztést elősegítőként, görcsoldóként és fájdalomcsillapítóként alkalmazzák a gyógyászatban. Emellett antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak neki. Az illóolaját (szerecsendióolaj) szépségápolási termékekben és aromaterápiában használják, mivel melegítő és nyugtató hatású.

Mi készülhet a szerecsendió felhasználásával?

Készülhet sütőtökös-pekándiós sajttortakocka, krémes tejszínes pulykaragu, krémes sütőtökpüré, sajtkrémleves, sütőtökkenyér szaftosan és fűszeresen, a legkrémesebb gombakrémleves és pastitsio, azaz görög rakott tészta is.

Még több szerecsendiós receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Szerecsendiót az év bármely időszakában tudunk venni.

hogyan tároljam

A szerecsendiót légmentesen zárható tárolóba tegyük, száraz, hűvös helyre.

100g Szerecsendió

fehérjetartalom

5.84 g

zsírtartalom

29.51 g

szénhidráttartalom

49.29 g

víztartalom

6.23 g

gramm szerecsendió?

Top ásványi anyagok

Foszfor

213 mg

Kalcium

184 mg

Magnézium

183 mg

Nátrium

16 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.16 g

Kolin

8.8 mg

C vitamin

3 mg

Niacin - B3 vitamin

1.299 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

5.84 g

Zsír

telített zsírsav

25.94 g

egyszeresen telített zsírsav

3.22 g

többszörösen telített zsírsav

0.35 g

ásványi anyagok

Kalcium

184 mg

Vas

3.04 mg

Magnézium

183 mg

Foszfor

213 mg

Nátrium

16 mg

Cink

2.15 mg

Réz

1.027 mg

Mangán

2.9 mg

Szelén

1.6 µg

szénhidrát

rost

20.8 g

cukor

2.99 g

víz

6.23 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.346 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.057 mg

Niacin - B3 vitamin

1.299 mg

Folát

76 µg

Kolin

8.8 mg

Béta-karotin

28 µg

Béta-kriptoxantin

66 µg

A vitamin

5 µg

C vitamin

3 mg

B6 vitamin

0.16 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!